Szukot I-II., gyertya 09.29. 18:10, kimenete: 10.01. 19:10
23.09.29. | 14 Tisri 5784
Gyengénlátó verzió

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 29. / 13:44

Szociális gondozó-ápolót keres a Mazsihisz házi segítségnyújtó szolgálata

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Házi Segítségnyújtó Szolgálat pályázatot hirdet Házi Segítségnyújtási Szolgálat – Gondozó munkakör betöltésére.

Kultúra / 2023. Szeptember 29. / 11:53

Ünnepeljük az idősek világnapját egy felejthetetlen élménnyel!

Szeretettel meghívjuk az időseket és nyugdíjasokat október 3-án, kedden este 7 órakor a Rumbach utcai zsinagógában tartandó különleges koncertünkre. Szeretetünk és tiszteletünk jeléül egy egyszeri, különleges ajánlatot kínálunk.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 29. / 11:13

Mindenkire szükség lenne: a szukoti csokor midrása

A sokak által ismert midrás szerint a szukoti csokor négy növénye a négyféle típusát szimbolizálja közösségeinknek. Aki sokat tud és sokat tesz, aki keveset tud, de derék ember, aki sokat tud, de nem tesz jót, pedig tudná, hogyan kell, aki keveset tud és érdemekben sem tűnik ki és ő is közénk tartozik.

Közélet / 2023. Szeptember 29. / 11:01

Az eltűnt hívek nyomában – vitaestet szervez a Rabbiképző a népszámlálás egyházi adatairól

A napokban váltak nyilvánossá a 2022-es népszámlálás vallási közösségekre vonatkozó adatai, az eredményekre reflektálva az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) október 11-én, szerdán délután 6 órától vitaestet szerveznek neves szakértők részvételével. (Pontos cím: Budapest, VIII. Scheiber Sándor utca 2.).

Zsidó világ / 2023. Szeptember 28. / 17:56

Talmudi történet a szukoti csokorról

A sátor mellett a péntek este 6 óra 10 perckor beköszöntő Szukot ünnepének legfőbb tartozéka az úgynevezett ünnepi csokor – a négy termés. Ilyenkor ugyanis négyféle, jellegzetesen izraeli termésből készítünk ünnepi csokrot.

Élet + forma / 2023. Szeptember 28. / 17:09

Irodalom és szukot – Nyitott Sátrak Éjszakája

Az idei szukot – sátrak ünnepe harmadik estéjén 2023. október 1-én, vasárnap este 7 órától egy különleges irodalmi programra invitál minden kedves érdeklőt a Zsidó Budapest 150 Éve programsorozat és partnerei az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Gólem Színház.

Élet + forma / 2023. Szeptember 28. / 17:02

Óvodapedagógust keres a Benjamin óvoda és bölcsőde 2024. januári kezdéssel

Zugló zöldövezetében lévő a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő intézményünkbe várjuk olyan felsőfokú végzettségű, pályakezdő vagy gyakorlott, gyermekszerető, kreatív, a zsidó értékek és hagyományok iránt nyitott kollégák jelentkezését, akik szívesen dolgoznának egy vidám, tapasztalt kollektívában!

Zsidó ünnepek / 2023. Szeptember 28. / 14:40

Miért „ülünk” a szukában?

A Szukot a három zarándok-ünnep egyike, amelynek mezőgazdasági vonatkozása is van. A betakarítás ünnepe. Sátorban lakunk, étkezünk, ha lehet, alszunk, az ünnep hét napján. Örülünk az ünnepnek. Ezért lengetjük az ünnepi csokrot, amely négy növényből tevődik össze: a pálmaág a lülov, az etrog, a citrusfa gyümölcse, a mirtusz három ága, fűzfaág.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 28. / 14:30

Ifjúsági Szukkot a Club Sababa és a Merkaz szervezésében

Gyere tölts velünk egy estét a sátorban a Mazsihisz Ifjúsági Osztálya, a Club Sababa és a Héber és Izraeli Kulturális Központ-Merkaz közös szervezésében 2023 október 5-én, csütörtökön este 7 órától az Izraeli Kulturális Intézetben (Budapest VI. kerület, Paulay Ede utca 1.)

Zsidó világ / 2023. Szeptember 28. / 13:35

„…örömmel meríteni az üdvösség forrásaiból”

A Talmudban olvassuk: „Aki nem látta a vízmerítés örömünnepét, az még életében nem látott örömöt (szimha).” (Szukká 51b). Bölcseink szerint a Talmud ezen kijelentése a Szukotra, a Sátorok ünnepére vonatkozik. Az Örökkévaló ilyenkor lenéz égi magasságából, és látva a zsidók ünnepi sátrait, meghatározza az adott esztendőben hulló eső mennyiségét és minőségét, ugyanis ennek Izraelben nagyon nagy jelentősége van.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 28. / 08:26

Ma 100 éve született Kabos László, a „kis Kabos”

Ő volt „a” kis zsidó a létező szocializmus magyar kabarészínpadán, a kis „vörös Kabos”, akinek semmi sem sikerül és akinek mégis sikerül minden. Igen, egyszerre. Ahogy A veréb is madárban: ő az élet császára amerikás magyarként és ő a saját ikertestvére, a szerencsétlen balek is itt, Pesten a kettős főszerepben. Egész életén keresztül ezt a kettős főszerepet játszotta a chaplini recept szerint.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 27. / 12:15

Mi az összefüggés Szukot és Hanuka nyolc napja között – írásunkból kiderül

Akiben felmerült a kérdés, hogy van-e összefüggés Szukot és Hanuka nyolc napja között, azt most megnyugtatjuk. Van, és nem is egy. A Zsidó Múzeum egy korábban megjelent írásból minden kiderül.