Cáv, gyertya 03.31. 18:53, kimenete: 04.01. 19:59
23.03.30. | 8 Niszán 5783
Gyengénlátó verzió

Izrael / 2023. Március 29. / 10:43

Washington üzent Netanjahunak: találjon kompromisszumos kiutat

Az izraeli igazságügyi reform tervezete teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével, az Egyesült Államok kíváncsian várja, milyen lépések következnek – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az izraeli politikai események kapcsán. Joe Biden az Izrael iránti amerikai barátság és tisztelet alapján közelít a konfliktushoz, elismerve mindazt, amit Izrael jelent a közel-keleti térség és az egész világ számára.

Izrael / 2023. Március 28. / 15:59

ALIYA 101 – Minden, amit az izraeli munkavállalásról tudni kell

A budapesti MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ (korábbi nevén: Izraeli Kulturális Intézet – IKI) szervezésében zajló ALIYA 101 elnevezésű rendezvénysorozat következő előadását Politzer Maymon Krisztina, Izraelben élő munkajogász tartja az izraeli munkavállalásról. Az esemény március 30-án, csütörtökön fél 7-től lesz az intézmény Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában.

Izrael / 2023. Március 27. / 23:07

Netanjahu nyárig elhalasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében az izraeli parlament, a kneszet nyári ülésszakára halasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását, hogy lehetőséget teremtsen a tárgyalásra és a közmegegyezésre. A brit külügyminisztérium ma este már ki is adott egy közleményt, amelyben közölték: Nagy-Britannia üdvözli az izraeli kormányfő döntését.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 27. / 17:44

Izrael: győznek a tüntetők, Netanjahu meghátrált?

Az i24 értesülései szerint Benjamim Netanjahu miniszterelnök az igazságügyi reform befagyasztása mellett döntött, erről pedig már tájékoztatta is a Fehér Házat. Az információt az izraeli kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg. A Times of Israel információi szerint a kormány fontolóra vette Yoav Galant kirúgásának semmissé tételét is – írja összefoglalójában a HVG.hu.

Izrael / 2023. Március 27. / 11:49

Általános sztrájk lehet Izraelben, ha folytatódik a jogrend átalakítása

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött.

Izrael / 2023. Március 21. / 15:04

Visszatérhetnek az izraeliek a felszámolt észak-ciszjordániai telepesfalvakba

– Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását – jelentette ma a helyi média. Ha az izraeli hadsereg központi parancsnoksága megadja rá az engedélyt, akkor izraeli állampolgárok visszaköltözhetnek a 2005-ben felszámolt észak-ciszjordániai falvakba.

Izrael / 2023. Március 20. / 21:50

Izrael: A kormánykoalíció pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakítását

Az izraeli kormánykoalíció pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakításának megszavazását az izraeli parlamentben, a kneszetben, de az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásának többi törvényét a parlament következő ülésszakára halasztják a tiltakozások nyomán – közölte a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn a kormánykoalíció pártjai vezetőinek bejelentése alapján.

Izrael / 2023. Március 19. / 20:25

A Kaláka zenekarral ünnepelték március 15-ét Tel-Avivban

Első alkalommal lépett fel a Kaláka együttes Izraelben, Tel-Avivban a pénteken megrendezett magyar pikniken. A tel-avivi magyar nagykövetség a koncert mellett kézműves foglalkozásokkal, Barcza Gergely és barátai zenekari kíséretével magyar táncházzal és a magyar konyha különlegességeivel várta az izraelieket.

Izrael / 2023. Március 17. / 09:18

Benjámin Netanjahu Berlinben: Izrael liberális demokrácia, és az is marad

Benjámin Netanjahu a vendéglátójával tartott tájékoztatóján kifejtette, hogy kormányzásának eddigi csaknem 16 évét és munkásságának jövendő szakaszait is az Izrael további „liberalizálásáért” folytatott törekvés jellemzi. Ezt mutatja például, hogy pártja, a Likud az LMBTQ-közösségért is kiáll, és ehhez a közösséghez tartozó képviselői is vannak – mondta.

Izrael / 2023. Március 10. / 08:28

A Hamász fegyverese volt a tel-avivi merénylő

– Az izraeli hatóságok azonosították a csütörtök este lövöldöző tel-avivi merénylőt, az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresét – jelentette a katonai rádió péntek reggel. Az elkövető 23 éves volt. Tette elkövetése után négy, a helyszín közelében tartozó izraeli, köztük egy önkéntes rendőr, és három szolgálatban lévő rendőr tűzharcban agyonlőtte.

Izrael / 2023. Március 09. / 16:45

Német zsidó vezető: aggasztó a demokrácia helyzete Izraelben

Josef Schuster a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió csütörtöki jelentése szerint a bajorországi Ichenhausen egykori zsinagógájában egy közéleti fórumon kiemelte, hogy erősen aggódik az izraeli demokrácia állapota miatt. Mint mondta, az izraeli kormány átalakítási törekvései „végeredményben kiüresítik az igazságszolgáltatási rendszert”.

Izrael / 2023. Március 06. / 10:43

Izraeli reformok: Vadászpilóták a gyakorlatozás megtagadásával tiltakoznak

Az izraeli légierő 69. vadászrepülő századának 40 tartalékos tagja közül 37-en bejelentették, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása elleni tiltakozásul nem jelennek meg a szerdára tervezett gyakorlaton, de az esetleges bevetéseket változatlanul végrehajtják. A hadsereg vezetői szerint a gyakorlat megtagadása súlyos incidens.