Szukot I-II., gyertya 09.29. 18:10, kimenete: 10.01. 19:10
23.09.28. | 13 Tisri 5784
Gyengénlátó verzió

Izrael / 2023. Szeptember 07. / 15:17

Római kori kardokat találtak régészek Izraelben

Az archeológusok szerint a fegyvereket zsidó felkelők zsákmányolhatták római katonáktól, majd rejtették el azokat a Júdeai sivatagban mintegy 1900 évvel ezelőtt. Az Ein Gedi Természetvédelmi Terület egyik barlangjának titkos kamrájában bukkantak a kiváló állapotban fennmaradt hosszú, egyenes kardokra és a gerelyfejre.

Izrael / 2022. Augusztus 24. / 22:33

Séta Cfáton

Cfát, Izrael egyik szent városa. Egy darabka történelem, kabbalista zsinagógákkal, tarka művésznegyeddel, galériákkal. Csak sétálni akartam, fényképezőgéppel a kézben. Silló Sándor cfáti sétája.

Izrael / 2022. Augusztus 23. / 19:48

Izrael: Berontott egy bankba az elszabadult bika + videó

A Tel-Avivhoz közeli Lot településen egy bika rontott be a Leumi Bank egyik helyi fiókjában, ahol alapos pánikot okozott a megjelenésével. Félórába telt, míg a bank folyosóin rohangáló állatot elkapták, személyi sérülés szerencsére nem történt. Videó is készült az esetről.

Izrael / 2022. Augusztus 15. / 13:15

Új pártszövetség régi vezetőkkel: Megalakult a Nemzeti Tábor Izraelben

A Beni Ganz által vezetett Kék-Fehér szövetség, Gideon Szaár pártja, az Új Remény, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök alapította meg a Nemzeti Tábor nevű politikai tömörülést, amely indulni kíván a novemberi előrehozott parlamenti választáson Izraelben. Az országban három éven belül immár ötödször járulnak az urnákhoz a választók.

Izrael / 2022. Augusztus 14. / 09:32

Nyolc sebesült egy ma hajnali terrortámadásban Jeruzsálemben 

– Azok, akik a vesztünket kívánják, megfizetik az árát a civileket ért támadásnak – Jaír Lapid izraeli miniszterelnök azzal a lövöldözéssel kapcsolatban, amely ma hajnalban történt Jeruzsálem óvárosánál. A terrortámadásban nyolcan sebesültek meg, köztük egy várandós nő, akinek az állapota életveszélyes, a gyermekét császármetszéssel segítették világra. A támadót egy arab lakónegyedben fogták el.

Izrael / 2022. Augusztus 12. / 13:37

Óriási szemétlabda hívja fel a figyelmet a természet védelmére Tel-Avivban

Két napja egy hatalmas, több mint 200 kiló műanyag szemétből készült, strandlabdát formáló mű hívja fel a figyelmet a környezettudatosság fontosságára Tel-Aviv egyik tengerpartján. Tal Tenne Czaczkes izraeli művésznő alkotásának kihelyezését a városvezetés kezdeményezte, amely elkötelezett a természet értékeinek megóvása mellett.

Izrael / 2022. Augusztus 12. / 10:00

Egy bevetésben elpusztult Zili, a terroristák ellen harcoló izraeli kutya

Egy terroristák elfogását célzó nablusi harci művelet során a napokban találat érte Zillit, az izraeli hadsereg terroristák felkutatására és elfogására kiképzett kutyáját. Az állat az elmúlt nyolc évben számos, terroristák ellen irányuló harcban vett részt, s akárcsak az Izrael biztonságáért harcoló hős katonáknak, neki is sokat köszönhet az ország, így a négylábú harcos haláláról az izraeli sajtóban is méltató cikkek sora jelent meg.

Izrael / 2022. Augusztus 10. / 06:48

Hercog és Putyin egyeztetett a Szohnut működéséről

Az Oroszország és az Izrael közötti, egyebek között humanitárius területen folytatott együttműködésről folytatott tegnap eszmecserét telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Jichák Hercog izraeli elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. Az előzmény: az orosz igazságügyi minisztérium pert indított az Oroszországban autonóm nonprofit szervezet státuszával rendelkező ügynökség felszámolását követelve.

Izrael / 2022. Augusztus 08. / 12:09

Tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Egyiptom vasárnap átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, és az Iszlám Dzsihád és az izraeli vezetés elfogadta a feltételeket. Ennek eredményeként vasárnap éjfél előtt életbe lépett a tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért – írja a helyi médiára hivatkozva az MTI.

Izrael / 2022. Augusztus 07. / 20:19

Magyar külügy: Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat

Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat – közölte Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel, miután péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé.

Izrael / 2022. Augusztus 06. / 21:56

Folytatódott a rakétaháború Izrael és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet között

Péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, már Tel-Avivot is célba vették, miközben az izraeli hadsereg is tovább támadta az Iszlám Dzsihád célpontjait a Gázai övezetben.

Izrael / 2022. Július 21. / 14:36

Netanjahu tagadja felelősségét a meroni tömegkatasztrófa ügyében

Tagadta felelősségét Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök a tavaly tavasszal Meronban történt katasztrófáért az ügyet vizsgáló bizottság mai ülésén. 2021. április 30-án 45 ultraortodox zarándokot – köztük legkevesebb tíz gyereket – taposott agyon a tömeg Simon bar Jocháj sírjánál, a Lag Baomer ünnep évente ismétlődő, legnagyobb civil rendezvényén.