Besáláh, gyertya 02.03. 16:29, kimenete: 02.04. 17:37
23.02.02. | 11 Svát 5783
Gyengénlátó verzió

Megemlékezések / 2023. Január 30. / 11:52

Ferenc pápa: nem lehet elfelejteni, sem tagadni több millió ember megsemmisítését

Több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni, sem tagadni – írta Ferenc pápa a Twitter-fiókján a holokauszt nemzetközi emléknapján, pénteken.

Megemlékezések / 2023. Január 27. / 14:18

A jóvátehetetlen jövője és a remény

Az egymillió meggyilkolt kisgyerekre emlékeznek most az emlékmécses-gyerekek a második és a harmadik nemzedékben. És nő fel egy új nemzedék, akiknek az ükszüleikről van szó, akiknek már kegyelettel őrzött történelemmé válik majd mindez.

Megemlékezések / 2023. Január 26. / 09:37

Egy magyar zsidó nő volt a magyar sport első világbajnoka

A Budapesten zsidó családban született Kronberger Lili műkorcsolyázó 115 évvel ezelőtt, 1908. január 26-án megszerezte a magyar sport első világbajnoki aranyérmét a csehországi Opavában. A kor viszonyaira jellemzően a korabeli magyar sajtó egy része azzal próbálta kisebbítenie érdemeit, hogy vetélytársak nélkül versenyez – ami annyiban igaz volt, hogy a műjégpályát szinte kizárólag férfiak uralták. A sportolónő érdemei azonban: elévülhetetlenek.

Megemlékezések / 2023. Január 25. / 17:53

Gyász: Meghalt a magyar származású Tuvja Raviv volt izraeli dandárparancsnok

Tavaly nyáron honlapunk is beszámolt róla, hogy Budapesten a szerző jelenlétében mutatták be az Egy izraeli páncélostiszt élete című kötetet, amely az 1934-ben született Tuvja Raviv (Révész Tamás) emlékirata az izraeli hadseregben töltött évtizedeiről. Ma jött a szomorú hír, hogy Tuvja Raviv az életének 89. évében elhunyt. Fakadjon áldás emlékéből!

Megemlékezések / 2023. Január 23. / 10:44

Újabb botlatóköveket raknak le Budapest XIII. kerületében

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából öt áldozat emlékére helyeznek el egy-egy botlatókövet a főváros XIII. kerületében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a kerületi önkormányzat szervezésében. A megemlékezés január 27-én, ezen a héten pénteken délután 2 órakor kezdődik a Hegedűs Gyula utca 68. szám előtt, közreműködik Hegedűs D. Géza színmművész.

Megemlékezések / 2023. Január 20. / 12:47

Wannsee-i konferencia: ahol a nácik több millió ártatlan ember haláláról döntöttek

1942. január 20-án zajlott a II. világháború egyik legmegdöbbentőbb konferenciája a Berlin délnyugati részén elhelyezkedő Wannsee városrészben, a wannsee-i tó mellett lévő, impozáns villában, amely korábban egy zsidó ember tulajdona volt, de a nácik rekvirálták a Birodalmi Biztonsági Főhivatal számára. Ekkor 11 millió európai zsidó emberre mondtak ki halálos ítéletet. PETNEHÁZI ZSIGMOND írása honlapunknak

Megemlékezések / 2023. Január 20. / 12:00

A hűség a halottakhoz – Mécs Imre emlékére

Mécs Imre az 1956-os forradalom halálraítéltje volt. Életben maradt, de várta a halált a siralomházban. Életben maradt huszonévesen és aztán megőrizte életét 90 éven át. Megőrizte, és mindig hű maradt a bajtársaihoz, a halottakhoz.

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 14:45

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja – Megemlékezése a Holokauszt Emlékközpontban

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány tisztelettel meghívja Önt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából 2023. január 27-én, pénteken délelőtt 11 órakor kezdődő megemlékezésre a Holokauszt Emlékközpontba (Budapest IX. ker., Páva utca 39.)

Megemlékezések / 2023. Január 16. / 14:13

A magyar múlt nagy hagyományai: Tamás Gáspár Miklós emlékére

Jékely Zoltán óta senki nem írt annyi gyengéd ihletettséggel Kolozsvárról, mint ő, akinek a szülei, „a 23 éves, székely paraszti ősökkel büszkélkedő szabómester fia lobogó fehér inges ifjúként Szatmáron ismerkedett meg a helybeli zsidó kórház ápolónőjével.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 14:06

Meghalt Israel Levin, akinek gyerekként sikerült elmenekülnie Auschwitzból

Ezen a héten 90 éves korában meghalt Israel Levin, aki az utolsó tagja élő tagja volt annak a kevés fogolyból álló csoportnak, amelynek utoljára sikerült megszöknie az auschwitz-birkenaui haláltáborból. Levin 11 éves volt, amikor az apjával és többi menekülővel a láger nagy csatornarendszerén keresztül megszökött a nácik elől. Izraelben talált új hazára, ahol négy gyermeke született.

Megemlékezések / 2023. Január 13. / 13:22

Sümegi holokauszttúlélők és leszármazottaik találkozóját szervezik

A múlt év nyarán a vészkorszakban elhurcolt sümegiek emlékére tartottak egy megemlékezést a helyi zsinagógánál, s azóta fölvetődött az az ötlet, hogy idén nyáron megszervezik a sümegi holokauszttúlélők, valamint a másod- és harmadgenerációs leszármazottak találkozóját. A Mazsihisz.hu honlapja szeretne segítséget nyújtani a szervezésben, ezért cikkünkben megadjuk a főszervező elérhetőségeit.