BEHUKOTÁJ, gyertya 05.31. 20:14, kimenete: 06.01. 21:33
24.05.29. | 21 Ijár 5784
Gyengénlátó verzió

Megemlékezések / 2024. Május 26. / 17:55

Schneider Andor öröksége – megemlékezés a XVI. kerületben

A XVI. kerület egyik városrészeként Budapesthez csatolt Árpádföld kialakításában kulcsszerepet játszott Schneider Andorra és családjára emlékeznek a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központban május 29-én, jövő szerdán délután 5 órától. A rendezvényt Kovács Péter polgármester nyitja meg, a megemlékezés előadója Goldberger Tamás.

Megemlékezések / 2024. Május 26. / 11:37

Ma 130 éve született Lukács Pál, az egyetlen Oscar-díjas magyar színész

A Munkácsi Pál néven Budapesten 1894. május 26-án zsidó családban született Lukács Pál Hollywoodban Paul Lukas néven futott be óriási karriert, amelynek csúcsa az Oscar-díj volt a Watch on the Rhine (Őrség a Rajnán) főszerepéért. A legnagyobb filmes elismerést 1944-ben, a 16. Oscar-gálán kapta meg, s meglehetősen nagy dolog volt, hogy abban az évben éppen ő lett a győztes. Akkor ugyanis a jelöltek között volt Humphrey Bogart is, a Casablanca főszereplője...

Megemlékezések / 2024. Május 23. / 11:48

Megemlékezés a biai és torbágyi zsidóság elhurcolásának 80. évfordulója alkalmából

Bia községben a 19. századtól betelepült izraelita családok 1888-ban hitközséget alapítottak, imaházat építettek és temetőt hoztak létre. Hozzájuk csatlakozott a kisebb számú torbágyi zsidóság. Közösségük számos módon hozzájárult a település fejlődéséhez, egészen a vészkorszakig. Biatorbágy városa egy emléktábla felavatásával kívánja leróni kegyeletét az ártatlanul elhurcolt és meggyilkolt áldozatok előtt.

Megemlékezések / 2024. Május 22. / 14:04

Ma 100 éve született Charles Aznavour, aki Tel-Avivban akart énekelni

Az örmény családból származó francia sanzonénekes, zeneszerző és filmszínész az embermentő tevékenységéért és második világháborús hősiességéért 93 évesen kapta meg Jeruzsálemben a Raoul Wallenberg-emlékérmet. A rangos kitüntetést többek közt azzal érdemelte ki, hogy szülei Franciaország náci megszállásának idején zsidókat bújtattak, sőt az akkor alig húsz éves Charles és testvére többször a saját ágyukat ajánlották föl az üldözötteknek.

Megemlékezések / 2024. Május 21. / 10:56

Gyertya és virág Tóth Potya István botlatókövénél

Csendes megemlékezést tartottak Tóth Potya István (1891-1945) botlatókövénél a zuglói Telepes utcában múlt hétvégén. A Fradi legendás edzője a vészkorszakban üldözöttek sokaságát bújtatva több száz zsidót mentett meg a haláltól, amiatt a nyilasok felelősségre vonták és kivégezték.

Megemlékezések / 2024. Május 19. / 20:33

Mazsihisz elnök: A nagykanizsai zsidók a vészkorszak előtt a város megbecsült polgárai voltak

A nagykanizsai zsidók a Vészkorszak előtt a város társadalmában munkájukkal, a közjóért fáradozásukkal maguknak megbecsülést kivívó polgárok voltak. A kiegyezés utáni általános fellendülés, a magyarországi fejlődés helyi előmozdítói között találhatjuk a helyi izraelita hitközség tagjait. Az a Nagykanizsa, amelyet ma ismerünk, és ami büszkeséggel tölti el a helyieket, egy közös munka eredményeként jött létre, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Megemlékezések / 2024. Május 17. / 12:08

Holokauszt és bűnbánat: A hallgatás megbetegít

Izrael állam kikiáltásának 76. évfordulóján Budapesten tartott szemináriumot a német keresztények által alapított Menetelés az életért mozgalom. A nemzetközi találkozót a Mazsihisz támogatásával rendezték meg a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Megemlékezések / 2024. Május 15. / 12:21

Csendes megemlékezés az embermentő Tóth Potya István tiszteletére

A Mazsike a holokauszt 80. évfordulójának és a párizsi olimpiának az évében csendes megemlékezéseket szervez a vészkorszakban meggyilkolt sportolók botlatóköveinél. Első alkalommal Tóth Potya Istvánra, a Ferencváros legendás játékos-edzőjére emlékeznek május 17-én, ezen a héten pénteken 14 órától a zuglói Telepes utca 8. szám előtt.

Megemlékezések / 2024. Május 14. / 15:14

Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

Megemlékezések / 2024. Május 13. / 15:49

„A felejtés nem megengedett, a megbocsátás nem opció”

Három szónok is érintette Mahmud Ahmadinezsád botrányos magyarországi látogatását azon a debreceni rendezvényen, amely a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját nyitotta meg. Ennek azért volt jelentősége, mert a tanácskozás központi témája éppen a 80 évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt volt, a volt iráni elnök pedig ma a világ egyik legismertebb holokauszt-tagadója.

Megemlékezések / 2024. Május 13. / 15:45

Emlékérme-kibocsátás Boldog Salkaházi Sára születésének 125. évfordulója alkalmából

A Magyar Nemzeti Bank 2024. május 11-én „Boldog Salkaházi Sára” megnevezéssel 15 000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Szociális Testvérek Társasága tagjaként vértanú-halált halt apácanővér tiszteletére. A Világ Igaza díjjal kitüntetett Sára testvér születésének 125. évfordulója alkalmából megjelenő emlékérméket Szunyogh László DLA szobrászművész tervezte.

Megemlékezések / 2024. Május 13. / 10:28

Dr. Grósz Andor: Hőseink az egyetemes zsidóságért harcoltak

Az Emlékezés napja (Jom Házikaron) – amely tegnap este köszöntött be és ma estig tart – tisztelgés az Izraelért elesett katonák és a terror áldozatai előtt. Ebből az alkalomból a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában is megemlékezést tartottak tegnap este, s köszöntőt mondott a Mazsihisz elnöke is.