Vájéleh, gyertya 09.30. 18:21, kimenete: 10.01. 19:24
22.09.29. | 4 Tisri 5783
Gyengénlátó verzió

Megemlékezések / 2022. Szeptember 27. / 20:37

Búcsú a nagy BIG-től

Egy hónap múlva, október végén ünnepelhettük volna a mindannyiunk által röviden csak BIG-nek hívott Benedek István Gábor 85. születésnapját, ehelyett azonban sajnos a halálhírét kell közölnünk. Fájdalmas, hogy itthagyott minket, hiszen kivételes emberként az élet több területén érezhette otthon magát: a magyar zsidó közösségben, az újságíró társadalomban, a szépírók között, mi pedig a legfontosabb helyen tartottuk számon: a szívünkben.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 22. / 16:13

150 éve született Richter Gedeon, a magyar gyógyszeripar megteremtője

A világhírű Richter Gedeon, az első magyar gyógyszergyár alapítója szabadalmaztatta az ugyancsak világhírű Kalmopyrint és a Hyperol fertőtlenítő tablettát, és egyik készítményét, a vérnyomást növelő mellékvese-hormon kivonatát még ma is használják a gyógyászatban. 1944. december 30-án magyar nyilasok meggyilkolták Budapesten. Emlékét és sorsát nem felejtjük.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 18. / 20:13

Mártírjainkra emlékeztünk a Kozma utcai temetőben

Vasárnap reggel tartotta hagyományos mártír megemlékezését a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Chevra Osztálya a Kozma utcai temetőben. Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szavait követően Mester Tamás, a BZSH elnöke emlékezett meg a holokauszt áldozatairól, kiemelve: évről-évre kötelességünk ezen a napon fejet hajtani azok emléke előtt, akik a náci tömegmészárlás során életüket vesztették a haláltáborokban.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 14. / 10:09

Emlékmenet Radnóti Miklós mártír költő tiszteletére Győrtől Abdáig

Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor szervezésében és vezetésével – köszöntőkkel, szavalatokkal és megemlékező beszédekkel gazdagított – emlékmenetet tartanak Győrből indulva Abdára, Radnóti Miklós meggyilkolásának helyszínére szeptember 17-én, azaz ezen a héten szombaton 13 órától. Gyülekezés délután fél egytől a győri Kazinczy Gimnázium előtt. Előreláthatólag több mint százan vesznek részt az emlékmeneten, de még lehet csatlakozni!

Megemlékezések / 2022. Szeptember 13. / 16:00

Meghívó Klein Ervin emlékestre

A Budapesti Zsidó Hitközség Hegedűs Gyula utcai zsinagógájának vallási és világi vezetése, valamint a 100 éves Hegedűs Gyula utcai Zsinagógáért Alapítvány kuratóriuma minden érdeklődőt szeretettel vár Klein Ervin főkántor zcl, az OR-ZSE kántorművésze emlékére rendezett hangversenyre 2022. szeptember 18-án, vasárnap délután 5 órakor a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 13. / 15:50

Meghívó: Mártírjainkra emlékezünk a Kozma utcai temetőben

A Budapesti Zsidó Hitközség minden évben megemlékezést tart az elhurcolt ás mártírhalált szenvedett hittestvéreink emlékének tiszteletére. Az idei megemlékezésre 2022. szeptember 18-án, vasárnap 10.00 órakor a Központi Zsidó Temetőben (Budapest X. ker., Kozma u. 6.) kerül sor. A megemlékezésre tisztelettel meghívjuk, megjelenésére feltétlenül számítunk.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 12. / 11:07

Komárom: A rettenet megtörtént a zsidókkal, megtörténhet másokkal is

Szlovákiában szeptember 9-e a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak napja, ebből az alkalomból szervezett megemlékezést a komáromi Selye János Gimnázium a Komáromi Zsidó Hitközséggel közösen. A helyi zsinagógában egyperces néma csönddel emlékeztek a holokauszt áldozataira, majd Paszternák Antal, a hitközség elnöke és felesége köszöntötte a résztvevőket – írja a szlovákiai magyar nyelvű Felvidék.ma portál.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 07. / 08:15

Jichák Hercog elnök Berlinben: „Csak a halottaknak van joguk felejteni"

– Izrael nagyra értékeli, hogy Németország vállalja a 11 izraeli állampolgár halálával végződő túszdrámáért az olimpiai játékok házigazdájaként viselt felelősséget, és kárpótlást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak – közölte Jichálk Hercog, a Zsidó Állam elnöke tegnap Németországban, ahol nagyszabású megemlékezést tartottak az ötven évvel ezelőtt történt müncheni túszdráma áldozatainak emlékére.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 04. / 13:50

Gyász: 81 évesen meghalt Rózsa Gyula művészettörténész, újságíró

A gyöngyösi eredetű zsidó családban 1941-ben Miskolcon született Rózsa Gyula Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész 1964–1985 között a Népszabadság képzőművészeti kritikusa, 1971–1985 között a Kritika képzőművészeti rovatvezetője volt, 1985–től 1992-ig az Iparművészeti Múzeumot vezette főigazgatóként, majd 1992-ben lapigazgatóként tért vissza a Népszabadsághoz, ahol 2004-ig dolgozott. Legyen neki könnyű a föld!

Megemlékezések / 2022. Augusztus 26. / 09:02

Ötven éve ezen a napon kezdődött a tragikus müncheni olimpia

Az akkor még nyugat-németországi Münchenben éppen ötven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 26-án kezdődött meg a XX. Nyári Olimpiai Játékok rendezvénysorozata, amely szörnyű tragédia emlékévé vált. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet az olimpiai faluban túszul ejtette az izraeli sportolókat, két izraelit a terroristák azonnal megöltek, további kilenc sportoló a túszok kiszabadítására irányuló tűzharcban vesztette életét.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 23. / 09:03

Több ezer gyászoló kísérte utolsó útjára a szefárd főrabbit Jeruzsálemben

A Jeruzsálemben született rabbi a Sasz párt egyik alapítója volt. Megalakulásakor támogatta a „törzsi-származási” alapon szerveződő, a közel-keleti és arab országokból Izraelbe vándorolt zsidókat befogadó pártot az 1983-as jeruzsálemi önkormányzati választásokon.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 22. / 14:33

Egy családi barát közösségi méretben: Kálmán Tamás emléke

Életének 77. évében elhunyt Kálmán Tamás főkántor, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Bethlen téri Körzetének elnöke, a BZSH Chevra Kadisa igazgatója. Hozzátartozója volt azoknak, akiknek a Síp utca 12. réges-régi munkahelye és otthona volt, ahogy neki. Ehhez a házhoz, szóval az otthonosságunkhoz tartozott, a zsidó hitközség életének része volt.