BÁLÁK, gyertya 07.19. 20:15, kimenete: 07.20. 21:30
24.07.14. | 8 Támuz 5784
Gyengénlátó verzió

Oktatás / 2024. Június 28. / 14:21

OR-ZSE tanévzáró: „Éljenek a való világban!”

A Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem ma tartotta a 2023-24-es tanév tanévzáró és diplomaosztó ünnepségét. Az intézmény részéről dr. Balázs Gábor megbízott rektor búcsúzott a végzős diákoktól, a Szövetség nevében pedig dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke köszöntötte a hallatóságot.

Oktatás / 2024. Június 27. / 13:44

Szabadság és zsidó vallási elkötelezettség – Dr. Balázs Gábor habilitációs védése a Rabbiképzőn

Szerdán délelőtt az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem hektagonális termében összegyűlt az akadémiai közösség, hogy tanúja legyen Dr. Balázs Gábor habilitációs értekezésének szakmai vitáján, és meghallgassa habilitációs előadásait, melyeknek középpontjában a "Szabadság és zsidó vallási elkötelezettség" című disszertációja állt.

Oktatás / 2024. Június 18. / 14:18

Domán István rabbi öröksége előtt tisztelgünk most pénteken

A közelmúltban Breuer Péter műsorában Domán Istvánnét és Dr. Polivodáné Dolinay Esztert látta vendégül, akik a közelgő Domán-díj átadásról beszéltek. Az ünnepélyes díjátadás 2024. június 21-én, pénteken délelőtt 11 órakor lesz a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Oktatás / 2024. Június 14. / 12:10

Izgalmas előadások, barátságok, élményalapú tanulás – Budapesten járt a Pardes

Budapesten tanult a Pardes Zsidó Tanulmányok Intézetének huszonöt tagja (Institute of Jewish Studies) idén június 3. és 9. között. A nemzetközi szervezet a zsidó oktatás nyitott és befogadó megközelítéséről ismert, élményalapú tanulmányi programot folytatott a magyar fővárosban.

Oktatás / 2024. Május 29. / 13:47

American Ivy League students at the Jewish Museum in Budapest

A group of fourty students from Harvard and Yale University (20 from each) visited Budapest to learn about the history and present state of Hungarian Jewry. Organizing had begun, but in the meantime, the horrors of October 7th occurred, and afterwards anti-Semitism flared up on several American campuses, which gave the study tour a deeper meaning.

Oktatás / 2024. Május 28. / 09:03

Amerikai elitegyetemisták Budapesten, avagy „érzékenyítés" testközelből

A Harvard és a Yale húsz-húsz hallgatója látogatott Budapestre, hogy megismerkedjen a magyar zsidóság történetével, s főleg a jelenével. Az egyetemisták jártak a Mazsihisz-székházban, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, valamint a Dohány-zsinagógában. Vezetőjük Erdős Zebulon (Harvard) volt, akit az út egyik izraeli vezetője így nevezett: „a magyar zsidóság amerikai nagykövete”.

Oktatás / 2024. Május 02. / 15:00

Wallenberg nyomában – nagy sikerrel zárult az idei vetélkedő

Az első két helyen a szerb Svetozár Markovic Gimnázium két csapata végzett, felkészítő tanáruk Milos Vulekovic. Harmadik helyezett a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium csapata lett, felkészítő tanáruk Dr. Tóth Júlia.

Oktatás / 2024. Április 02. / 16:33

9. évfolyamon is indulnak az okleveles technikus képzések a BZSH Külker Technikumban

2024. szeptemberében mindkét meghirdetett szakon, tehát „Kereskedő és webáruházi technikus”, valamint „Logisztikai technikus” szakon indulnak nyelvi előkészítő évfolyammal bővített szakképzéseink. Mindkét szakon okleveles technikusi végzettség megszerzésére lesz lehetőség a 13. évfolyam végén zajló Szakmai vizsgák sikeres teljesítése után.

Oktatás / 2024. Március 30. / 19:00

Scheiberes diákok delegációja az Amerikai Egyesült Államokban

– Reményekkel teli indul útjára az a húsz fős, scheiberes diákokból álló delegáció, amely iskolánk hírnevét fogja öregbíteni az immár kilencedik éve tartó testvériskolai programunk keretein belül – adta hírül a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola hivatalos Facebook-oldala.

Oktatás / 2024. Március 04. / 09:33

Magyar zsidó diákokat is vár az izraeli székhelyű WUJS

A Cionista Világszervezet múlt héten Jeruzsálemben megrendezett konferenciáján találkoztunk Jana Naftaljevával, a 100 éve alapított Zsidó Diákok Világszövetsége (World Union of Jewish Students – WUJS) elnökével, akitől megtudtuk: mivel Magyarországon jelenleg nincs tagszervezetük, örömmel várják a csatlakozókat.

Oktatás / 2024. Február 28. / 08:15

„Beszéld el fiadnak!” – zsidó hittan és erkölcs oktatása a Mazsihisz szervezésében

Tisztelt Szülők! A Nemzeti Köznevelési Törvény alapján a teljes általános iskolai rendszerben 2024/2025 tanévben is választani lehet a HITTAN tantárgy tanulását.

Oktatás / 2024. Január 28. / 11:05

A tudomány és a hagyomány közösségépítő ereje, közel 150 éve Budapesten

Az Országos Rabbiképző -Zsidó Egyetem (OR-ZSE) felvételt hirdet a 2024- 2025. tanévre. Az Egyetem az egyetlen nagymúltú zsidó felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol zsidó kultúrát és hagyományt lehet tanulni. Az államilag akkreditált képzések felvételi jelentkezési határideje: 2024. február 15.