Vájislách, gyertya 12.09. 15:34, kimenete: 12.10. 16:45
22.12.09. | 15 Kiszlév 5783
Gyengénlátó verzió

Oktatás / 2022. December 08. / 17:02

Király Júlia: „Nem biztos, hogy megérem az euró magyarországi bevezetését…”

Neves előadók részvételével tartott szakmai napot tegnap a BZSH Külkereskedelmi Technikuma a Szövetség Síp utcai székházának Goldmark-termében. Az első eladást – az euró bevezetésének hazai előnyeiről és hátrányairól – dr. Király Júlia közgazdász, a jegybank volt alelnöke tartotta, akinek a közvetlen és közérthető stílusban előadott mondandója nagy sikert aratott.

Oktatás / 2022. December 06. / 18:18

Gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az Or-ZSE és az IKI között

Mint pár hete beszámoltunk róla: a fűtési szezon idejére a könyvtárat kivéve ideiglenesen bezárt az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főépülete, a személyes jelenlétet igénylő oktatás pedig átköltözött az Izraeli Kulturális Intézetbe (IKI). Cikkünkben arra kérdeztünk rá, hogy a mindennapi oktatásban bevált-e az új helyszín, s hogyan fogadta az IKI a hirtelen megnőtt létszámot.

Oktatás / 2022. December 05. / 15:33

Zsengellér József lett az Országos Doktori Tanács alelnöke

December 2-i ülésén az Országos Doktori Tanács az Országos Rabiképző-Zsidó Egyetemen is oktató dr. Zsengellér Józsefet választotta alelnökévé.

Pályázatok / 2022. December 04. / 17:48

Pályázat 2022-2023: A Mazsihisz, az OR-ZSE és a Goldziher Intézet felhívása felsőoktatási hallgatók számára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Goldziher Intézet pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A pálázat beadásának határideje: 2023. március 16. csütörtök.

Mazsihisz hírek / 2022. November 17. / 16:45

Szakképzési tanácskozás a Rumbach zsinagógában

Ma délelőtt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) meghívására a Rumbach kulturális-rendezvény központ és zsinagóga termeiben ülésezett a Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár vezette Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT).

Oktatás / 2022. November 10. / 11:14

Zsidó Tanulás Világnapja most vasárnap a Bálint Házban

Öt év kihagyás után újra Zsidó Tanulás Világnapja (Global Day of Jewish Learning) a Bálint Házban 2022. november 13-án, vasárnap délután 13.30 órától. Az esemény idei témái: Újratervezés. Vagy újjászervezés. Esetleg újjáépítés. Újjászületés?

Oktatás / 2022. November 03. / 09:38

Héber-arab nyelvi napot tartottak a budapesti Kürt gimnáziumban

A budapesti Kürt Alapítványi Gimnáziumban (KAG) a közelmúltban sémi (héber-arab) „nyelvi parádét” rendeztek azzal a céllal, hogy az intézmény diákjai kötetlen, szórakoztató formában – jellegzetes zsidó és arab ételek kóstolása, valamint izraeli és arab videóklipek hallgatása közben – kaphassanak betekintést a két nyelvbe és kultúrába. A részletekről a KAG-ban héber nyelvet oktató Radnóti Zoltán főrabbit kérdeztük.

Oktatás / 2022. Október 12. / 15:26

A héber és a nyelvek Bábele: soknyelvűség és nyelvpolitika Izraelben

Vajon magától értetődő, hogy Izraelben héberül beszélnek? Alakulhatott volna másképp? És tényleg héber az izraeli nyelv? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdések kerülnek felszínre dr. Biró Tamás nyelvész-hebraista előadásában ma délután fél 6-tól az ELTE BTK F. épületének Kerényi-termében. A rendezvény az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és az ELTE „Fejezetek az izraeli kultúrából" című előadás-sorozatának negyedik előadása.

Oktatás / 2022. Október 04. / 10:11

Ma 145 éve nyitotta meg a kapuit a Rabbiképző

Éppen 145 évvel ezelőtt, 1877. október 4-én nyílt meg az Országos Rabbiképző Intézet. Ebből az alkalomból tekint vissza a múltra, és előre a jövőbe az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem két rektorhelyettese Balázs Gábor és Bíró Tamás.

Oktatás / 2022. Szeptember 11. / 12:25

Ez a megoldás, ha idegen nyelven akarunk beszélni külföldön élő unokáinkkal

Az elmúlt 10-15 évben sok magyar család döntött úgy, hogy külföldön folytatja az életét, ami számos esetben azzal a nem várt következménnyel járt: az itthon maradt nagyszülők és más hozzátartozók nem értik meg az időközben más nyelvi közegbe került unokákat. E helyzetre kínál megoldást a Seniorok nyelviskolája, amely a jövőben igény esetén tervezi héber nyelvoktatás beindítását is. Interjú SALUSINSZKY ANDRÁSSAL.

Oktatás / 2022. Szeptember 01. / 08:26

Azonnali kezdéssel óvodapedagógust keres a BZSH Benjamin Óvoda és Bölcsőde

Zugló zöldövezetében lévő egyházi fenntartású intézményünkbe várjuk olyan felsőfokú végzettségű, pályakezdő vagy gyakorlott, gyermekszerető, kreatív kollégák jelentkezését, akik szívesen dolgoznának egy vidám, tapasztalt kollektívában!

Oktatás / 2022. Augusztus 23. / 08:12

A Zsidóság alapjai címmel indul sorozat Szegeden

Mik a zsidó vallás és zsidó élet legfontosabb alappillérei? Mi a kóserság? Milyen egy szombatfogadás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek a Szegedi Zsidó Hitközség szeptember 1-én induló tanfolyamán. A jelentkezéseket augusztus 31-ig le kell adni a zsidosagalapjai@gmail.com e-mail címen.