Nászó, gyertya 06.02. 20:15, kimenete: 06.03. 21:35
23.05.31. | 11 Sziván 5783
Gyengénlátó verzió

Oktatás / 2023. Május 18. / 17:04

Életre szóló angol alapok a BZSH Benjamin ovijában

Idén szeptembertől beindul az angol-magyar kétnyelvű nevelés a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjámin Óvodában és Bölcsődében. Ez nem iskolai jellegű angolórákat jelent a kicsiknek, hanem azt, hogy játékosan sajátíthatják el az angol alapokat, hiszen a délelőtti foglalkozásokon az angol tanárnőtől csak angol szót hallanak majd.

Oktatás / 2023. Május 12. / 11:50

A BZSH Scheiber iskolájának diákjai a nyertesek között egy nemzetközi pályázaton

A Centropa Alapítvány „Helyi zsidó temetők" nemzetközi diákverseny online díjkiosztóján hét ország versenyzői között a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor iskola 10. b osztályos diákjainak filmje a nyertes kategóriába került,a nyereményük 250 euró értékű elektronikai utalvány. Gratulálunk a scheiberesek újabb sikeréhez!

Oktatás / 2023. Május 10. / 11:34

OR-ZSE: Hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos diákoknak?

„Ahhoz, hogy befogadó, nyitott és szabad világban éljünk, a tudáson, az ismereten át vezet az út" – hangzott el azon a konferencán, amelyet MI A MANÓ – avagy hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos gyerekeknek? címmel szerveztek a közösségszervező szak oktatói és hallgatói az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). A tanácskozásról Lübeck Judit másodéves hallgató számolt be az OR-ZSE honlapján.

Oktatás / 2023. Május 08. / 14:40

Kabbala és a zsidó misztika feltalálása – Prof. Boaz Huss előadása

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE) szervezésében márciusban indult a kabbalakutatás legfrissebb irányait és eredményeit bemutató angol nyelvű előadássorozat. A sorozat következő előadására 2023. május 11-én, csütörtökön délután 6 órakor kerül sor az ELTE BTK Kerényi teremben (Budapest VIII. kerület, Múzeum krt. 4/F), Prof. Boaz Huss: Kabbala és a zsidó misztika feltalálása címmel.

Oktatás / 2023. Május 04. / 11:11

A scheiberes Czink Benjámin óriási sikere egy nemzetközi pályázaton

Az izraeli ANU Múzeum (Museum of the Jewish People) eddigi családtörténeti pályázatain mintegy 20 ezer, 10-14 év közötti zsidó diák vett részt a világ mintegy 30 országából. Az idén immár 27. alkalommal kiírt megmérettetésen az öt legjobb közé került Czink Benjámin, a BZSH fenntartásában működő Scheiber Sándor Iskola 4. osztályos diákja is. A 10 éves tanuló – Magyarországot és a hazai zsidóságot képviselve – Izraelben veszi át oklevelét.

Oktatás / 2023. Április 26. / 20:31

A BZSH Külkereskedelmi Technikum tanulója a Szakma Sztár győztese

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Külkereskedelmi Technikum idén a Logisztikai technikus szakmában nevezett 2 versenyzőt, Lantos Mátét és Pataki Izabellát, akik közül Izabella egészen az országos döntőig menetelt, sőt – ahogy az a Szakma Sztár verseny eredményhirdetésén kiderült - meg is nyerte azt, óriási dicsőséget szerezve ezzel saját maga és a Külkereskedelmi Technikum számára.

Oktatás / 2023. Április 19. / 11:31

Kiváló eredménnyel szerepeltek az OR-ZSE diákjai a tudományos diákkonferencián

Nagy örömmel jelentjük be, hogy az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) diákjai kiváló eredménnyel szerepeltek a 36. Országos Tudományos Diákkonferencián (OTDK). Az eseményt 2023. április 12. és 14. között rendezték meg, több helyszíne.

Oktatás / 2023. Április 17. / 18:54

A gereblyézés közössége és egy falu hordozható zsidó emlékezete

A Külkereskedelmi Technikum diákjai hétfő reggel az Óbudai Zsidótemetőben dolgoztak a tavaszi napfényben, a Holokauszt Magyarországi Emléknapjának másnapján. A közösséget formáló kegyeletes, aktív emlékezés jegyében.

Oktatás / 2023. Április 17. / 13:25

A mai emléknapon tanítási szünet van a BZSH Külker Technikumában

Ma tanítás nélküli iskolanapot rendelt el Salusinszky András igazgató a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Külkereskedelmi Techikumban. A holokauszt nemzetközi emléknapján a tanulók és a pedagógusok ezekben az órákban az óbudai zsidó temető rendbetételén, megtisztításán dolgoznak.

Oktatás / 2023. Április 17. / 11:52

Salusinszky András: Miért nem kell mindig félni az egyházi iskolafenntartóktól?

A Budapesti Zsidó Hitközség szándéka a Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogainak átvételére nem akar semmilyen világnézetet, hitet ráerőltetni senkire, nem ehhez keres intézményes kereteket. Az ilyesmi a zsidóságtól teljesen idegen lenne.

Oktatás / 2023. Április 15. / 21:10

Antiszemita felhangokkal kísért iskolaügy zajlik Újlipótvárosban

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) venné át egy oktatási intézmény fenntartását. Bár olyan iskolát szeretnének létrehozni, amely világnézeti és vallási szempontból talán még a mostani állapotnál is semlegesebb maradna, Kunos Péter, a BZSH ügyvezető igazgatója a Népszavának azt mondta, ha valóban erős ellenállást tapasztalnak, akkor nem ragaszkodnak a terveikhez.

Oktatás / 2023. Április 14. / 09:00

Kezdő héber tanfolyam a Hunyadi téren – tanulj velünk!

Április 19-én, szerdán délután 6 órától hattól újra kezdő héber a Hunyadi téri Ohel Ávrahám közösségben Sturovics Andi hébertanárral.