Szombati gyertyagyújtás: 2021.05.21 20:03, kimenete: 2021.05.22 21:20
2021. 05. 16. | 5 Sziván 5781
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2021. Május 10. / 08:36

Felújították a tapolcai zsidó temető 300 méter hosszú kőkerítését

A felújítás keretében kijavították a kőkerítést, teljes hosszában kifugázták, tetejét betonnal zárták, pótolták a hiányzó köveket és helyreállították a leomlott falrészeket. A munka – amelyre a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület pályázott – a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásával valósult meg.

Hírek, lapszemle / 2021. Május 05. / 13:54

Vasárnap kinyit a szegedi zsinagóga

Az enyhítéseknek köszönhetően megnyit a szegedi új zsinagóga e héten vasárnap, délelőtt 10 órától. Maszk viselése, kézfertőtlenítő használata és védettségi igazolvány bemutatása kötelező lesz. A zsinagógában júniusban pótolják az elmaradt tavaszi rendezvényeket, a részletes programot hamarosan közlik.

Hírek, lapszemle / 2021. Május 05. / 09:41

Kóser-konferenciát rendezett Magyarország izraeli nagykövetsége

A kóser élelmiszerpiacról, a gyártás szabályairól, módjáról, előnyeiről és piacnövelő lehetőségeiről rendezett online konferenciát Magyarország tel-avivi nagykövetsége kedden. Az előadássorozaton és kerekasztal-beszélgetésen magyar, amerikai és izraeli szakemberek, üzletemberek tanácskoztak.

Hírek, lapszemle / 2021. Május 04. / 12:17

Heisler András: Nem megyünk bele a játékba

Válaszlevélben cáfolta Heisler András, a Mazsihisz elnöke Köves Slomó és Deutsch Róbert állításait. Az EMIH vezető rabbija és a MAOIH elnöke az utóbbi időben élesen, olykor személyeskedéstől sem mentesen támadja Magyarország legnagyobb modern zsidó közösségét és annak vezetőjét. A Mazsihisz elnöke a Magyar Nemzetnek juttatta el válaszát.

Hírek, lapszemle / 2021. Május 03. / 08:51

Totális támadás, avagy mivel is bízták meg a megbízott Megyerit?

„Politikai szándékú számonkéréssel, lejáratással és burkolt fenyegetéssel van dolgunk, amelynek kiötlője vélhetőleg nem a neokohn megbízott főszerkesztője, hanem annál magasabb instancia" – írja válaszcikkében a Szombat, amelyet a Neokohn.hu támadott meg. A lap szerint – amely a Neokohnt az EMIH szócsövének nevezi – legázolásról, a másik létjogosultságának tagadásáról van szó.

Örökjáradék / 2021. Április 30. / 09:08

Heisler András: Bízom a magyar kormány józanságában

Egész oldalas interjút közölt ma a Népszava Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A Czene Gábor által készített interjúban az elnök egyebek mellett az örökjáradék ügyéről is beszél, s ennek kapcsán elmondja: az ortodoxok által a jeruzsálemi vallási bíróságra benyújtott keresetlevél hemzseg a hamis állításoktól.