Vájésev, gyertya 12.08. 15:34, kimenete: 12.09. 16:45
23.12.08. | 25 Kiszlév 5784
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2023. December 05. / 11:13

Érd: Éneklés, ima, szolidaritás az Izraellel

Érden egy kis csapat részvétének és együttérzésének adott hangot. Délben a Hit Gyülekezetéhez tartozók szolidaritási kerékpározást szerveztek, 13 órára pedig gyertyagyújtásra és imára hívta híveit a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület. A két csoport a Városháza előtt a főtéren találkozott.

Hírek, lapszemle / 2023. December 03. / 20:09

A párizsi merénylő azért gyilkolt, mert ,,dühös" volt Gáza miatt

Párizs előkelő külvárosában született és francia-iráni kettős állampolgár az a 26 éves iszlamista merénylő, aki a francia fővárosban késsel és kalapáccsal támadt járókelőkre. Korábban már elítéltek terrorizmusért, de évek óta azt állította a nyomozóknak és a hozzátartozóinak, hogy már nem radikális és nem is muzulmán. Most késsel ölt meg egy német turistát.

Hírek, lapszemle / 2023. December 02. / 21:22

Az izraeli hadsereg Dél-Gázát bombázta

A bombázások a Gázai övezet déli részén található Khan Younis térségében összpontosulnak. Az izraeli hadsereg pénteken szórólapokat dobott le a környéken, amelyben arra szólították fel a civil lakosságot, hogy hagyják el a térséget – írja a Guardianra hivatkozva a HVG.hu portál.

Hírek, lapszemle / 2023. December 01. / 14:13

A Mazsihisz-elnök a Klubrádióban: Különösen az ifjúság körében nőtt az antiszemitizmus

– Október 7-e után európai és amerikai nagyvárosokban aggasztó módon növekedett az antiszemitizmus, különösen az ifjúság körében. E jelenség visszaszorítására ki kell szélesíteni az oktatási tevékenységet – nyilatkozta dr. Grósz Andor ma reggel a Klubrádiónak Dortmundból, ahol egy antiszemitizmus elleni tanácskozáson képviseli a Mazsihiszt.

Hírek, lapszemle / 2023. December 01. / 10:53

A BZSH közgyűlése elfogadta a 2024-es költségvetést

– Csütörtökön tartotta éves közgyűlését a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlése. A 2023-as évről szóló elnöki beszámoló során Mester Tamás elnök köszönetet mondott az intézményvezetőknek, munkatársaiknak az éves beszámolók elkészítéséért, és az elmúlt évben végzett munkájukért – olvasható a BZSH honlapján.

Hírek, lapszemle / 2023. November 27. / 20:29

Horovitz Tamás: a Mazsihisz jelenlegi vezetése elismeri a debreceni zsidóságot

Tavasszal vezetőséget választott a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH), és újabb négy évre megerősítették elnöki pozíciójában Horovitz Tamást. Az azóta eltelt hónapok bővelkedtek eseményekben – a dehir.hu internetes portálnak adott interjút Horovitz Tamás, aki fontosnak tartja, hogy jótékonysági rendezvényt szervezzenek az Izrael elleni támadás áldozataiért.

Hírek, lapszemle / 2023. November 27. / 11:17

Meg kell őrizni a máramarosi zsidóság emlékét

– A jelenlegi izraeli háborús helyzet miatt még aktuálisabb felhívni a figyelmet az antiszemitizmus veszélyeire – fejtette ki a máramarosi zsidók múltját, kultúráját népszerűsítő Asociația Maramureș Heritage (AMH) civil szervezet vezetője, a nagybányai Cotos Robert. Máramaros fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult a helyi zsidóság, amely ma már elenyésző létszámú – írja a Krónika.ro portál.

Hírek, lapszemle / 2023. November 23. / 11:03

A Zsidó Állam tiszteletbeli konzulja Miskolcon: hogyan tovább, Izrael?

„Izraeli közelkép: Hogyan tovább?” címmel tartott vetített képes előadást dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont baráti köre legutóbbi találkozóján. Az előadó többek között arról beszélt, hogy az izraeliek milyen körülmények között, miképpen élik meg a háborús eseményeket a mindennapokban.

Hírek, lapszemle / 2023. November 21. / 10:07

A Mazsihisz elnöke a Magyar Hangnak: Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja

– Nyugodtan élhetünk, nincs okunk rettegni. Azt gondolom, hogy ma jobb Magyarországon zsidónak lenni, mint egy sor európai országban, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokban – fejtette ki a Magyar Hangnak adott interjújában dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke. Elmondta: a magyar kormány izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos álláspontja a zsidóság számára pozitív irányvonal.

Hírek, lapszemle / 2023. November 20. / 08:31

Tevan 120 és Schéner 100 – kettős tárlat a békéscsabai zsinagógában

A Tevan nyomda alapításának 120. évfordulója és Schéner Mihály születésének 100. évfordulója alkalmából kettős kiállítást rendezett a Békéscsabai Zsidó Hitközség. A két tárlat megnyitóját tegnap rendezték meg a békéscsabai zsinagógában, ahol beszédet mondott Tevan Idikó, a család leszármazottja és Lukácsné Moskovitz Tamara, a helyi hitközség elöljárósági tagja is.

Hírek, lapszemle / 2023. November 18. / 18:48

RMDSZ képviselő: megdöbbentő volt, ami Izraelben, a Gázai-övezet közelében fogadott (képek)

Az RMDSZ-es képviselő hozzátette, a videók mellett volt egy olyan hangfelvétel is, amely szintén mély megdöbbenést keltett. Ezen az hallható, amint „a mészárlást követően az egyik terrorista lelkendezve hívta fel az édesanyját és újságolta neki, hogy éppen megölt tíz zsidót, majd pedig együtt lelkendeznek tovább és az édesanya imádkozni kezd azért, hogy a fiának ne essen semmi baja”, idézte fel a hallottakat Csoma Botond.

Hírek, lapszemle / 2023. November 16. / 10:21

A zsidó identitás jövője október 7. után

– Október 7-vel új időszámítás kezdődött Izrael történetében. A Hamasz terroristái Gázából izraeli területekre törtek be és brutális vérengzést rendeztek. A korszakhatár nem a harctéren, hanem a fejekben állt be – olvasható Nagy Ákos elemző írásában az Izraelinfo.hu izraeli magyar nyelvű portálon.