Szombati gyertyagyújtás: 2021.09.24 18:19, kimenete: 2021.09.25 19:21
2021. 09. 22. | 16 Tisri 5782
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2021. Szeptember 20. / 08:50

Így tüntette el a rozsnyói zsidóság nyomait az antiszemita városvezetés

– Az 1970-es években a városvezetés a legkegyetlenebb dolgot tette a holokauszt szörnyűségeit átélt maroknyi zsidó közösséggel, amit csak tenni lehetett – derül ki a felvidéki Új Szó internetes kiadásában megjelent, A rozsnyói zsidóság nyomainak eltüntetése című írásból.

Hírek, lapszemle / 2021. Szeptember 20. / 07:54

Vilmos Sándor király felavatta Hollandia első holokauszt-emlékművét

A koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel azon az emlékművön, amelyet Amszterdamban avatott föl vasárnap Vilmos Sándor király. A létesítmény falainak formája négy héber betűt ábrázol, amelyek összeolvasva az „emlékül" szót adják ki.

Hírek, lapszemle / 2021. Szeptember 19. / 17:01

A Mazsihisz ostromlott várként élte végig a pandémiát

A Szombat arról készít összeállítást, hogy a pandémia milyen hatással volt/van a zsidó szervezetekre, a megkérdezettek közül elsőként Heisler András válaszát közölték. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke többek között azt nyilatkozta: „sokat tanultunk az elmúlt évben. Megtanultunk együtt élni a pandémiával. Ma már nem félünk, hanem szakmai szempontokra figyelve kezeljük a helyzetet”.

Hírek, lapszemle / 2021. Szeptember 17. / 12:43

Merényletre készültek egy német zsinagóga ellen

Négy embert, köztük egy 16 éves szíriai fiút vett őrizetbe a német rendőrség azzal a gyanúval, hogy támadást készítettek elő a Dortmundhoz közeli Hagen zsinagógája ellen. A hatóságok „nagyon komoly és konkrét" értesüléseket kaptak arról, hogy a támadók a Jom Kipur idején készültek megtámadni a zsinagógát.

Hírek, lapszemle / 2021. Szeptember 15. / 13:22

Jom Kipur: Fokozott készültség Izraelben, készenlétben a hadsereg

Fokozott biztonsági készültséggel várják idén a jom kipurt Izraelben – jelentette ma a Maárív című újság honlapja. A hétfői merényletek után – eszkalációtól tartva Ciszjordániában, valamint a gázai határ közelében – az izraeli hadsereg nagy erőkkel áll készenlétben.

Hírek, lapszemle / 2021. Szeptember 14. / 15:43

Megalakult a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) és a Debreceni Egyetem (DE) a magyar kormány és a helyi önkormányzat támogatásával létrehozta a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézetet – jelentették be ma a cívisvárosban. Az intézet veszi át a Sabbaton zsidó kulturális hetilap szerkesztését és a Dr. Kardos Albert szépirodalmi könyvsorozat kiadását is.