Szombati gyertyagyújtás: 2022.01.21 16:10, kimenete: 2022.01.22 17:19
2022. 01. 22. | 20 Svát 5782
Gyengénlátó verzió

Hírek, lapszemle / 2022. Január 21. / 11:37

ENSZ-határozat született a holokauszttagadás ellen

Határozatban erősítette meg elkötelezettségét a holokauszt tagadása és a holokauszt történetének eltorzítása ellen az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) közgyűlése– írja a Szombat a Jerusalem Post cikkére hivatkozva. 1948 óta ez a második állásfoglalás, amelyet ebben a témában – Izrael kezdeményezésére – elfogadott az ENSZ legfőbb döntéshozó testülete.

Hírek, lapszemle / 2022. Január 20. / 11:30

Jakov Hadas-Handelsman: „A zsidóságot hagyják ki a kampányból"

Izrael nem avatkozik bele a magyar választásokba, semmilyen módon nem vagyunk a részesei. Mi több, el is várjuk, hogy Izraelt és a zsidó közösséget hagyják ki a kampányból. A zsidók is ugyanolyan magyar állampolgárok, mint bárki más. Vannak köztük politikusok is. De a zsidóságukat és Izrael Államot hagyják ki ebből! – nyilatkozta Izrael budapesti nagykövete a Magyar Nemzetnek.

Hírek, lapszemle / 2022. Január 17. / 13:56

Ki árulta el a náciknak Anne Frankot és családját?

Az amszterdami Zsidó Tanács egyik tagja, Arnold van den Bergh közjegyző árulhatta el a náciknak Anne Frank és családjának a város Joordan kerületében lévő rejtekhelyét – állítja az Anne Frank elárulása című könyvében Rosemary Sullivan, aki egy volt FBI-ügynök és csapata kutatásaira alapozza megállapításait.

Hírek, lapszemle / 2022. Január 13. / 15:12

A harmadik élet – beszélgetés Fahidi Évával a Jelen hetilapban

„Ma is meghívnak engem németországi iskolákba, és egyéb közösségekbe, hogy beszéljek nekik. Ők vétlenek, sőt igenis, szembe akarnak nézni elődjeik tetteivel. Harminc éve erről szól a hivatalos német politika is. És én, mint még élő tanú, mesélek. Ez a misszióm. Annyi meleg, sokszor könnyes ölelést senkitől nem kaptam, mint azoktól a német iskolásoktól" – mondja Fahidi Éva abban az interjúban, amelyet a Jelen hetilapnak készített vele Lengyel Nagy Anna.

Hírek, lapszemle / 2022. Január 13. / 12:49

Már online is elérhető a Jad Vasem Intézet holokauszt áldozatairól készült adatbázisa

A Jad Vasem és a New York-i Zsidó Örökség Múzeuma /A Holokauszt élő emlékhelye által működtetett JewishGen közötti megállapodásnak köszönhetően bárki számára könnyű hozzáférést biztosítanak az izraeli intézmény adatbázisában meglévő több millió névhez.

Hírek, lapszemle / 2022. Január 10. / 22:20

Benett köszönetet mondott Orbánnak az Izrael melletti erős kiállásért

Naftali Benett izraeli miniszterelnök telefonon beszélt Orbán Viktor kormányfővel, akinek megköszönte az Izrael mellett erős kiállást és támogatást – közölte az izraeli miniszterelnök hivatala. A két kormányfő továbbra is elkötelezett a két ország közötti együttműködésben és a folyamatos kapcsolattartásban.