A Magyar Zsidó Múzeum heti műtárgya – Perlrott Csaba Vilmos: Gyümölcs csendélet borosüveggel

2022. Január 14. / 14:12


A Magyar Zsidó Múzeum heti műtárgya – Perlrott Csaba Vilmos: Gyümölcs csendélet borosüveggel

Perlrott Csaba az OMIKE művészakciójának keretei között szervezett összes kiállításon részt vett, akkor, amikor már sikeres művészként sem állíthatott ki máshol és már igazán nem volt fiatal ember, a művész képeinek egy része – köztük a „Gyümölcs csendélet borosüveggel” című alkotás is a Magyar Zsidó Múzeum birtokába került – olvasható az intézmény mai hírlevelében. Tu Bisvát, a Fák Újéve ünnepéhez közeledve ajánljuk szeretettel a figyelmükbe ezt a csendéletet.

Perlrott Csaba Vilmos-Gyümölcs csendélet borosüveggel.jpg

A csendélet, gyakorta, emberhez kapcsolódó tárgyak láttatása, emberi környezetben, ember nélkül, embertől elhagyatva. A természeti környezet rekvizítumai olyan társadalmi környezetben, mondjuk, hogy messzebbre ne menjünk, gyümölcsként a tálon, amelynek „birtokosa”, az ember, nincs jelen. Perlrott Csaba Vilmos képén azonban a legkevésbé az ember nélküli elhagyatottság nyugalma látszik. Az ember nyomaival túlzsúfolt környezetben húzódik meg néhány gyümölcs, a meghámozásukra kikészített bicskák és az üres borospohár között. Mindkettő közeli elmúlásukat ígéri, a borospohárban nemrég még gyümölcs-társukból, a szőlőből készült bor volt, a bicska jelzi, hogy bármikor követhetik őt. Az, aki odatette őket, nincs jelen, nincs jelen a képben és nincs jelen egészen talán a saját életében sem, amelynek zaklatott lenyomata a feszült csendélet. A fa, amelyről a gyümölcsök vétettek, szintén jelen van, feldolgozott formában, a képen, az asztal, amelyen a tárgyak éppen csak odahagyott esetlegességükben sorakoznak, jelzi, nem csak a fa gyümölcse, de a törzse is az embert táplálja, az embert, aki egy aktkép sziluettjében idéződik fel a munka hátterében, belső kéként ékelődik be a csendéletbe, megsokszorozva a kérdést, hogy hogyan is kapcsolódnak akkor tehát egymáshoz az ember, illetve a mező fája, hogyan vannak jelen egymás életében.

Perlrott az OMIKE művészakciójának keretei között szervezett összes kiállításon részt vett, akkor, amikor már sikeres művészként sem állíthatott ki máshol és már igazán nem volt fiatal ember, a Zsidó Múzeum honlapján szereplő képek egy része az intézményünk birtokába került.

Perlrott Csaba Vilmos életrajza és a Múzeum gyűjteményében található művei / IDE KATTINTVA érhetők el. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek