Címkék

Zsidó Múzeum

Kultúra / 2022. Október 03. / 11:15

Láthatatlan arc: Tárlat a zsidó múzeum portrégyűjteményéből a 2B Galériában

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szándéka, hogy élő, folyamatos kapcsolatot ápoljon a budapesti rokon intézményekkel, s időről időre megmutathassa gyűjteménye egy-egy részét. Ilyen együttműködés jött létre a múzeum és a Ráday utcai 2B Galéria között, ahol ezen a héten megnyílik a „Láthatatlan arc" című tárlat a múzeum arcképgyűjteményéből.

Kultúra / 2022. Szeptember 30. / 13:47

A hét műtárgya: Hálaadás a Szentföldről

A 91 éves korában, az 1944-es év március elsején meghalt Strausz Adolf még cionista is volt, akit e levéllel tanítványai a 85. születésnapja alkalmából köszöntöttek a jisuvból, a leendő Izraelből a zsidótörvények életbe lépésének idején. A tanítványok ebben a bibliai idézetekkel átszőtt, kétnyelvű levélben ünnepelték mesterüket – tudjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinjából.

Kultúra / 2022. Szeptember 23. / 14:04

A hét műtárgya: Újévi jókívánság táviratban

Ez a régi ünnepi távirat, ez a játékos postai üzenet végső soron maga is ima, csak – szemben a hosszú újévi liturgiával – távirati formában íródott: feszesen, összefogottan. Alighanem fogadta Isten és kedve is telt benne. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hírlevelét ajánljuk.

Kultúra / 2022. Szeptember 02. / 14:49

A hét műtárgya: Hímzés a Siratófal ábrázolásával

– Ez az érdekes, lyuggatott papírra hímzéssel készült kép a Siratófalat ábrázolja, felirata pedig összeköti a helyszínt Salamon templomával – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja A hét műtárgya rovatban. A műtárgy 1905-ben készült.

Kultúra / 2022. Augusztus 26. / 13:01

A hét műtárgya: a Nőegylet Leányárvaházának kiadványa

A héber c-d-k szógyök jelentésmagja az igazság. Aki a cádikok számára kér az Örökkévalótól méltányosságot, az igazak igazságáért száll síkra. És ott van még ugyanez a gyök a gér cedek szóösszetételben is, az igaz betérőkre vonatkozó utalásban. Ezért megindító a Pesti Izraelita Nőegylet Leányárvaházának 1943-as Eszter könyve-kiadása, mert ebbe az Istentől igazságot igénylő hagyományba illeszkedik – tudhatjuk meg a zsidó múzeum magazinjából.

Kultúra / 2022. Augusztus 19. / 16:02

A hét műtárgya: vissza a zsidósághoz – székely szombatos imakönyvek

A reformáció sodrában, a Biblia nemzeti nyelvekre fordításának idején, amikor modernkori újdonságként, a modernitás kezdetén, fontossá vált, hogy értsük, amiben hiszünk és azonosuljunk vele, némelyek elkezdték komolyan venni a Szentírás szövegét a Sola Scriptura elve alapján – egyedül az Írás az egyháztörténeti hagyomány nélkül, vissza az eredethez, a Bibliához.

Kultúra / 2022. Augusztus 12. / 13:11

A hét műtárgya: Egy rajz a vádlottak padján ülő Szálasiról és Beregfyről

Szálasi Ferenc pszichológiai portréja meglepően sok történészt izgat, élete utolsó felvonásának közeli megfigyelője volt Eppinger Weisz Margit képzőművész, aki maga is sajátos ítéletet mondott róla – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki hírlevelében, A hét műtárgya című rovatban. A zsidó múzeum Eppinger Weisz Margit több művét is őrzi, sőt, Szálasi 1943-44-es naplója szintén az intézmény levéltárában található.

Élet + forma / 2022. Július 29. / 14:26

Az aszály a Közel-Kelet közös nehézsége lesz: Izrael lehet a megmentő

Az elsivatagosodás fokozódik a Közel-Keleten, a klímaváltozás egyik központjában és Izrael jelentős része eleve sivatag. Az aszályos időszakok még hosszabbak lesznek és még gyakrabban fognak jelentkezni, mint Ábrahám idejében és azóta.

Kultúra / 2022. Július 22. / 16:52

A hét műtárgya: Egy 1923-as fotó a Zsidó Kórházból

Az 1896-ban megnyitott budapesti Szabolcs utcai zsidó Kórház már a megnyitásakor az ország egyik legmodernebb egészségügyi intézményének számított, s az 1940-es évekre ezer betegággyal rendelkező, ragyogóan felszerelt, az egészségügy szinte minden területét átfogó gyógyászati komplexummá fejlődött – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Kultúra / 2022. Július 15. / 15:36

A hét műtárgya: Nátán ben Gerson sírköve

Nátán ben Gerson 1654-ből való sírköve József főherceg budai, Dísz téri palotájának építésekor került elő 1910 körül, az értékes régiséget a Habsburg főherceg 1933-ban ajándékozta a Zsidó Múzeumnak – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Tudomány / 2022. Július 06. / 09:07

Elindult a Targum online folyóirat, szívből ajánljuk!

A Goldziher Ignác Tudományos Kutató Alapítvány alapításában és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásával mostantól új folyóiratot olvashatnak Targum címmel az interneten. A targum a Héber Bibia arámi fordítását jelenti, s azért esett az alapítók választása éppen erre a címre, mert a lap célja a fordítás, az értelmezés, az értelemadás és a megértés szándéka és átadása. A kiadó a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.

Kultúra / 2022. Július 01. / 17:02

A hét műtárgya: Megillat Horthy

– Állandó kiállításunkban, a Purim tárgyai között látható egy különleges tekercs, mely formájában és némiképp nyelvezetében is a hagyományos Eszter tekercsekre emlékeztet, tartalma azonban nagyon más. A veretes héber nyelven írt szöveg a magyarországi holokauszt történetét foglalja össze – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.