Izraelben civilek is segítik a háborús erőfeszítéseket

2023. Október 19. / 20:12


Izraelben civilek is segítik a háborús erőfeszítéseket

Izraelben civil önkéntesek is segítik a Hamász palesztin iszlamista szervezet támadása és a Libanonból érkező veszély miatt a határ menti településekről kitelepített lakosokat és a hadsereget – közölte csütörtökön Tel-Avivban az MTI-vel Noal Lanír, a Fegyvertestvérek nevű civilszervezet egyik vezetője.

Elmondta: egyszerre segítik a Gázai övezet környékéről és a libanoni határ közeléből kitelepített mintegy félmillió embert, akik közül sokan mindenüket elvesztették az október hetediki terrortámadásban, valamint a 360 ezer mozgósítottal kiegészített, hatalmasra duzzadt hadsereget is.

Hozzátette: rengeteg szükségleti cikket, ruhát, háztartási és katonai eszközt gyűjtöttek, amelyeket aztán eljuttatnak a katonákhoz és mindenkihez, akinek szüksége van rá.

„Minden kérést, igényt meghallunk, és megpróbálunk segíteni. Szállítjuk a katonákat egyik helyről a másikra, saját pénzünkből rendelünk számukra különböző eszközöket, akár külföldről is, még repülőjáratokat is szervezünk. Nyitottunk egy irodát, amely koordinálja az eltűntek felkutatását. Itt összegyűjtjük és egymással összevetjük az internetről és a családoktól beszerzett információkat, és átadjuk a hadseregnek. Volt olyan eset, hogy egy karkötő vagy egy karóra fényképe segített megtalálni valakit” – mondta.

Tikva Ronen nyugdíjas iskolaigazgató, aki már több napja önkénteskedik a tel-avivi Expo területén berendezett civilközpontban, azt mondta az MTI-nek: amikor a Hamász megtámadta Izraelt, fogalma sem volt arról, hogy mi történik. „Aztán azt hittem, hogy csak néhány terrorista hatolt be az országba, és pár óra után vége lesz az egésznek. A borzalom, a tragédia nagyságát még mindig nem fogtuk fel. Ha csak egy katonánk elesik, akkor is gyászol az egész ország. Ezeket a számokat azonban már fel sem fogjuk”. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek