Címkék

Izrael

Izrael / 2024. Június 19. / 13:36

A tervek szerint halad az amerikai fegyverek eljuttatása Izraelnek

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint – egyetlen leállított bombaszállítmányon – kívül a tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára. Blinken ezzel az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu szavaira reagált, aki szerint az Egyesült Államok fegyvereket tart vissza, amivel lassítja az izraeli hadműveleteket.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 18. / 13:28

Jiszráel Kac: „Nagy öröm, hogy október 7 után a magyar zsidó felekezetek összefogtak”

– Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása – jelentette ki Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter, aki tegnap hivatalos látogatáson tartózkodott Budapesten. Először Szijjártó Péterrel találkozott, majd megbeszélést folytatott a magyar zsidó felekezetek képviselőivel.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 18. / 12:27

Dr. Nógrádi Péter Izraelben: „Együtt imádkoztunk a túszokért és a katonákért"

– Az izraeli emberek az összefogása példa nélküli volt és van, ami reményt ad. Ez a háború a zsidó hazát újjáteremtő háború – írja a honlapunknak küldött cikkében dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke, aki a Szövetséget képviseli a JDC által szervezett Stronger Together (Együtt Erősebbek Vagyunk) című összejövetelén, amelyen 26 ország zsidó vezetői képviselik közösségüket. A résztvevőket Jichák Hercog államfő is köszöntötte.

Izrael / 2024. Június 10. / 09:23

Beni Ganz távozik az izraeli kormányból, új választások jöhetnek

A Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke, Beni Ganz bejelentette távozását az izraeli vészhelyzeti hadikabinetből, és előrehozott választásra szólított fel. Beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy politikai okokból nem hoz meg bizonyos szükséges stratégiai döntéseket.

Izrael / 2024. Június 08. / 22:16

Az izraeli hadsereg kiszabadított négy túszt a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) kiszabadított szombaton négy olyan izraelit a Gázai övezetben, akit a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei tavaly október 7-i terrortámadásuk során túsznak elhurcoltak az övezetbe .

Izrael / 2024. Június 03. / 17:22

Egy külföldi férfi megpróbálta felgyújtani magát Izrael bukaresti nagykövetsége előtt

Egy külföldi, 34 éves férfi megpróbálta felgyújtani magát Izrael bukaresti nagykövetségének bejáratánál, az épületet őrző terrorelhárítók azonban közbeléptek, az illetőt őrizetbe vették, majd átadták a kerületi rendőrségnek – közölte hétfőn a román rendőrség.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 03. / 16:15

Több ezren ünnepeltük a 76 éves Izraelt a Szent István parkban

Addig amíg nincs béke és nyugalom Izraelben, addig különösen egymásba kell kapaszkodnunk, támogatnunk kell egymást itt Izraelen kívül és támogatnunk kell mindazokat, akik Izraelben harcolnak a 2000 éves álmunkért, Izraelért – fogalmazott Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke vasárnap a budapesti Szent István parkban.

Közélet / 2024. Május 31. / 17:59

Idén Jeruzsálemben – Limmud nap Izraelről a Csányi5-ben

Ezen a Limmud Napon nektek nyitunk ablakot a zsidó világra tudósok, rabbik és aktivisták segítségével 2024. június 9-én, vasárnap délelőtt 10 órától a Csányi5-ben. Az egész napos esemény témája az október 7-i terrortámadás, a háború és hatása a világ zsidó közösségeire lesz.

Zsidó világ / 2024. Május 31. / 09:28

Jonathan Sacks rabbi a modern Izrael államáról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a modern Zsidó Állammal kapcsolatos. Ennek aktualitása, hogy vasárnap lesz Jom Hácmáut ünnepe. Találkozzunk a budapesti Szent István parkban és ünnepeljünk együtt!

Mazsihisz hírek / 2024. Május 30. / 10:59

May Golan izraeli miniszter a Mazsihisz székházában

Az izraeli kormány társadalmi egyenlőségért és a női egyenjogúságért felelős minisztere, May Golan a Mazsihisz székházában megbeszélést folytatott dr. Grósz Andorral, a Mazsihisz elnökével. A politikus ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába is.

Tudomány / 2024. Május 27. / 22:27

Nagy Sándor korabeli aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság. A gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt egy jeruzsálemi ásatáson találták.

Izrael / 2024. Május 27. / 09:05

Rakétatámadás délután Tel Aviv ellen, halálos csapások este Gázában

Az Hamász iszlamista terroszervezet rakétákkal lőtte Tel-Avivot Rafahból vasárnap kora délután. Este több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén.