Izrael múlt éjjel elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban

2024. Május 07. / 10:23


Izrael múlt éjjel elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte ma az IDF szóvivője. Az izraeli egységek több mint százötven célpontot támadtak meg, megöltek mintegy húsz terroristát, és találtak három alagútlejáratot a Rafah elleni eddigi hadjáratban. Az USA ellenzi a rafahi hadműveletet – áll a Fehér Ház közleményében. 

Az éjjeli hadművelet során a palesztin iszlamisták robbanószerrel teli autóval próbálták megtámadni az izraeli erőket, de a járművet megsemmisítették.

Az izraeli hadseregben úgy vélik, hogy a megtalált alagutak a Hamász földalatti védelmi útvonalának részei, és nem tartoznak az egyiptomi területre tartó járatokhoz.    

Váel Abu Omar, a rafahi határőrség szóvivője is elmondta, hogy izraeli erők érkeztek a Gázai övezet területén lévő rafahi átkelőhöz. Közölte, hogy a katonai tevékenység miatt leállították az átkelőnél az Egyiptomból érkező áru- és személyforgalmat.    

Az izraeli rendőrség hétfő este letartóztatott hat szélsőséges jobboldali aktivistát, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a humanitárius segélyszállító teherautók eljussanak a Gázai övezetbe.    

A rendőrség közleménye szerint a tüntetők egy része megrongálta a teherautókat és azok tartalmát. A „9-es parancs" nevű szélsőséges izraeli jobboldali nacionalista szervezet jelentkezett az akció elkövetőjeként, melynek aktivistái az elmúlt hetekben a segélyek gázai átadása ellen tüntettek, megzavarták a kamionforgalmat az asdódi kikötőben és a Kerem Salom-i gázai átkelőnél. A Kerem Salom-i határátkelő biztonsági okokból egyelőre szintén zárva van – tudatta az izraeli hadsereg. 

A Hamász által hétfőn este elfogadott tűzszüneti javaslat csak kisebb változtatásokat tartalmaz az Izrael és az Egyesült Államok indítványozta legutóbbi változathoz képest – mondta a The New York Times című amerikai lapnak két, a javaslatok részleteit ismerő forrás. A források szerint ez komoly javaslat, és Izraelnek el kell döntenie, hogy elfogadja-e.    

A katari külügyminisztérium bejelentette, hogy kedden elindítja közvetítő delegációját Kairóba, a tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását célzó, Izrael és Hamász közötti megállapodás érdekében. „A Hamász válasza a javaslatra pozitívnak minősíthető" – közölték.    

A libanoni síita Hezbollah dróntámadásában elesett két, 31 éves izraeli tartalékos katona hétfőn a libanoni határnál fekvő Metulában, ahol a házak jelentős részét lerombolták a libanoni rakéták, s amelynek lakóit már hónapok óta kitelepítették az állandó belövések miatt.

Az USA ellenzi a rafahi hadműveletet

Joe Biden amerikai elnök telefonon erősítette meg hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy nem támogat átfogó katonai akciót a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban – áll a Fehér Ház közleményében.    

A két vezető közötti telefonos megbeszélésről szóló tájékoztatás szerint az izraeli kormányfő egyetértett azzal, hogy Izrael felől a Kerem Salom-i átkelőt nyitva kell tartani a palesztinoknak szánt humanitárius szállítmányok előtt a Gázai övezet irányába.    

A megbeszélésen Joe Biden megemlékezett az izraeli Holokauszt Emlékezet Napjáról, és egyetértett abban is, hogy erőteljesen fel kell lépni az antiszemitizmussal és a „gyűlöletalapú erőszak" minden formájával szemben.    

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján az izraeli hadsereg által tervezett művelettel kapcsolatban szintén kijelentette, hogy az amerikai adminisztráció nem támogat nagyszabású katonai akciót. Matthew Miller szerint a Biden-kormány eddig nem látott olyan humanitárius tervet izraeli részről, amely hiteles és végrehajtható lenne. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok eljuttatott az izraeli kormányhoz olyan javaslatot, amely korlátozott és célzott hadműveletről szól Rafah esetében, de Izrael eddig nyilvánossá vált terveiben ezek nem köszönnek vissza.    

Matthew Miller hangsúlyozta, hogy a Hamász tűzszüneti tervre vonatkozó hétfői beleegyező válaszát az amerikai kormány tanulmányozza és megvitatja partnereivel. Hozzátette, hogy Robert Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a Közel-Keleten tartózkodik, és egyeztet a tűzszünettel kapcsolatban is.    

A külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy az amerikai kormányt mélyen aggasztja, hogy Izrael betiltotta az al-Dzsazíra arab nyelvű, katari központú hírtelevízió működését az országban.    

(MTI)

Illusztráció: IDF/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek