Címkék

USA

Hírek, lapszemle / 2023. Február 14. / 10:14

USA: A zsidóság 41 százaléka kevésbé érzi magát biztonságban, mint korábban

Az Egyesült Államokban élő zsidók 41 százaléka kevésbé érzi magát biztonságban, mint egy évvel korábban, csaknem 90 százalékuk szerint az antiszemitizmus probléma az országban – derül ki az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee – AJC) tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből.

Izrael / 2023. Január 30. / 20:15

Az USA továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett

– Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett – jelentette ki ma Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján. A miniszterelnöki hivatalban megtartott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón Netanjahu az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat.

Izrael / 2023. Január 29. / 12:36

Biden a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi merényletet

Pénteken Joe Biden elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi zsinagógánál elkövetett terrortámadást, amelyben egy palesztin fegyveres 7 ember ölt meg ima után. Mai hír, hogy a hatóságok lezárták a terrorista otthonát, a lakókat kiköltöztették, Netanjahu pedig meglátogatta a kórházban fekvő sebesülteket.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 27. / 09:59

Mesterséges intelligencia által írt beszédet olvasott fel egy képviselő

Egy amerikai-izraeli mesterséges intelligencia központ létrehozásáról szóló törvényjavaslat vitájában a demokrata párti Jake Auchincloss, az USA kongresszusi képviselője stílusosan egy olyan beszédet olvasott fel, amelyet ChatGPT-vel (szövegíró robottal) íratott meg – számol be róla a Liner.hu portál. Ez az első alkalom, hogy ChatGPT által generált beszédet olvastak fel a kongresszusban.

Izrael / 2023. Január 25. / 11:01

Minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot tart Izrael és az USA

Minden eddiginél nagyobb, többnapos légi és tengeri közös hadgyakorlatot kezdett tegnap az izraeli és az amerikai haderő, részben Izraelben – jelentette az MTI a helyi médiára hivatkozva. Az izraeli katonai rádió szakértője szerint a cél elsősorban Irán figyelmeztetése. „A bazalt tölgyei" fedőnevű hadgyakorlaton – az izraeli egységek mellett – 6400 amerikai katona vesz részt, többségük a George Bush repülőgép-hordozón és az azt kísérő hadihajókon.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 04. / 15:31

USA: Izraeli cég építi fel a világ legnagyobb laborhús-gyárát

A laboratóriumi húsgyártás nemrégiben újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor egy izraeli vállalat elkezdte építeni a világ eddigi legnagyobb húsgyárát az egyesült államokbeli Wilson városában. Az észak-karolinai településen az izraeli Believer Meats csaknem 20 ezer négyzetméteres gyárkomplexumot húz föl.

Izrael / 2022. December 05. / 11:08

Blinken: az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb, mint valaha

– Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb, mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében – hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap egy konferencián Washingtonban.

Hírek, lapszemle / 2022. November 28. / 19:56

Tanácskozás az Ábrahám-egyezmény második évfordulója alkalmából

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és az izraeli nagykövetség közös szervezésében rendeztek ma panelbeszélgetést az Ábrahám-egyezmény 2. évfordulója alkalmából Budapesten. Az esemény résztvevője volt Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Karima Kabbaj marokkói nagykövet asszony és Saud Hamad Al-Shamsi emirátusi nagykövet – írja az izraeli nagykövetség hivatalos Facebook-oldala.

Közélet / 2022. Október 19. / 11:10

A Fehér Ház elítélte Trump és a rapper Kanye West antiszemita kijelentéseit

A múlt hétvégén Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kanye West rapper is antiszemita megjegyzéseket tettek. Trump becsmérelte az amerikai zsidóságot, akiknek szerinte meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van, mielőtt még túl késő lenne. Kanye West egy amerikai médiamogul kapcsán közölte, hogy „a zsidók embere", s ő a maga részéről „fokozott készültségi állapotba helyezte magát a zsidókkal szemben".

Hírek, lapszemle / 2022. Július 13. / 20:28

Joe Biden amerikai elnök Izraelben: „Soha ne felejtsetek!”

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden ma megérkezett Izraelbe, ahonnan – a legmagasabb rangú állami vezetőkkel való tárgyalások után – Szaúd-Arábiába vezet majd az útja. A Haaretz véleménycikke Biden látogatása kapcsán azt írja: az elnöknek az „új” Közel-Keletről egészen más képet festenek az izraeliek, mint az arab tárgyalópertnerek, sőt, egészen mást várnak Amerikától Izraelben, mint a térség arab országaiban.