Címkék

USA

Izrael / 2024. Június 19. / 13:36

A tervek szerint halad az amerikai fegyverek eljuttatása Izraelnek

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint – egyetlen leállított bombaszállítmányon – kívül a tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára. Blinken ezzel az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu szavaira reagált, aki szerint az Egyesült Államok fegyvereket tart vissza, amivel lassítja az izraeli hadműveleteket.

Oktatás / 2024. Május 29. / 13:47

American Ivy League students at the Jewish Museum in Budapest

A group of fourty students from Harvard and Yale University (20 from each) visited Budapest to learn about the history and present state of Hungarian Jewry. Organizing had begun, but in the meantime, the horrors of October 7th occurred, and afterwards anti-Semitism flared up on several American campuses, which gave the study tour a deeper meaning.

Közélet / 2024. Május 09. / 19:01

Reagált Ahmadinezsád látogatására az USA nagykövete és a magyar kormány is

– Egyetemi előadásokat egy szabad országban nehéz letiltani – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormány mai sajtótájékoztatóján. Az USA budapesti nagykövete a volt iráni elnököt idézőjelesen nevezte „díszvendégnek”...

Izrael / 2024. Május 07. / 10:23

Izrael múlt éjjel elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte ma az IDF szóvivője. Az izraeli egységek több mint százötven célpontot támadtak meg, megöltek mintegy húsz terroristát, és találtak három alagútlejáratot a Rafah elleni eddigi hadjáratban. Az USA ellenzi a rafahi hadműveletet – áll a Fehér Ház közleményében.

Hírek, lapszemle / 2024. Április 25. / 08:58

Megdöbbentően sok amerikai egyetemen szerveződnek Izrael-ellenes tüntetések

Szerdai összesítések szerint az eltelt egy hétben az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteméből több mint 25 intézményben szerveztek palesztinpárti diákcsoportok tüntetéseket, a legtöbbet az ország északkeleti partvidékének egyetemein, valamint Kaliforniában. Benjamin Netanjahu a történteket ahhoz hasonlította, ami a németországi egyetemeken történt az 1930-as években.

Kultúra / 2024. Április 03. / 12:57

Atlantisz császára, avagy képregény született a lágerben írt operából

A vészkorszakban a terezíni (Theresienstadt) lágerbe hurcolt, majd meggyilkolt Viktor Ullmann és Peter Kien „Atlantisz császára” címmel írt operát, amely szimbolikus elmélkedés életről és halálról. A mű alapján az amerikai Dave Maass és Patrick Lay olyan képregényt alkotott, amely méltó a halál árnyékában íródott operához.

Oktatás / 2024. Március 30. / 19:00

Scheiberes diákok delegációja az Amerikai Egyesült Államokban

– Reményekkel teli indul útjára az a húsz fős, scheiberes diákokból álló delegáció, amely iskolánk hírnevét fogja öregbíteni az immár kilencedik éve tartó testvériskolai programunk keretein belül – adta hírül a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola hivatalos Facebook-oldala.

Zsidó világ / 2024. Március 13. / 10:12

Elhunyt Kathy Goldman, a szegények és éhezők tízezreinek táplálója

A magyar és lengyel zsidó szülők gyermekeként született Kathy Goldman a karitatív tevékenységével lett ismert szerte a világon: sok tízezer rászoruló ember, köztük sok-sok gyerek köszönheti neki, hogy mindennapi betevőhöz jutott. Egy történész szerint ő volt „a XXI. századi New York legfontosabb étel-aktivistája". Kathy Goldman 92 éves volt. Fonódjék be emléke az élet kötelékébe!

Izrael / 2024. Február 13. / 14:10

Kétállami megoldást sürget az USA elnöke és Jordánia királya

Izrael és a palesztinok közötti tartós békét sürgetett a kétállami megoldás megvalósításával Joe Biden amerikai elnök és II. Abdalláh jordániai király a Fehér Házban tartott megbeszélésük után.

Izrael / 2024. Február 05. / 10:59

USA: Több milliárd dolláros törvényjavaslat Izrael megsegítésére

Izrael 17,6 milliárd dolláros támogatásáról szóló törvényről tervez szavazást ezen a héten az amerikai képviselőház. Ezt Mike Johnson, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke jelentette be, aki azzal indokolta az új törvény elfogadásának szükségességét: az elmúlt három hónapban a Hamász által kezdett harcok fokozódtak, az Irán által támogatott fegyveres csoportok pedig a Közel-Keleten állomásozó amerikai erőket támadják.

Zsidó világ / 2024. Január 26. / 07:30

Különleges barátság zsidó módra, avagy mindig van remény…

A budapesti Radnóti Miri (képünkön) huzamosabb ideje az Egyesült Államok egyik zsidó középiskolájában tanul, ahol különleges formáját választotta az önkéntes segítésnek. Egy 93 éves magyar származású holokauszttúlélő asszonnyal beszélget heti rendszerességgel, pedig még nem találkoztak személyesen. A társalgás ugyanis az interneten zajlik.

Izrael / 2024. Január 07. / 09:18

USA: Több millió dollár nyomravezetői díj a Hamász finanszírozóiért

Az Egyesült Államok 10 millió dollárig (csaknem 3,5 milliárd forint) terjedő nyomravezetői díjat ajánlott fel a Hamász pénzügyi támogató háttérszervezetének irányítóiért. A külügyminisztérium közleménye öt embert nevesít, akiknek a kézre kerítése érdekében hajlandóak nagyobb összeget fizetni a Rewards for Justice igazságszolgáltatási program keretében.