Idén december 14-én, vasárnap köszönt ránk hanuka
ünnepe. Minden este egy újabb gyertya meggyújtásával ünnepelünk és az
elmaradhatatlan finom falatokkal, melyeket hagyományosan olajban sütünk ezzel
is emlékezve a Makkabeus felkelésre és az olaj csodájára, mely nyolc napig
égett a Szentélyben. Rubin Eszter összeállítása.
A hanukáról elsőként a fánk juthat eszünkbe,
és most lássuk hogyan variálhatjuk ezt a tradicionális desszertet, illetve
milyen további finomságokat tehetünk még az ünnepi asztalra.
Következzen négy sós és négy édes ajánlatunk.
Elsőként beszéljünk a lángosról, ami
nagyon egyszerűen elkészíthető kelt tészta, és ízlés szerint különböző
feltétekkel dobhatjuk fel.

• 60 dkg liszt
• 4 dl langyos víz
• 2 tk só
• 1 ek olaj
• 3 dkg élesztő
A hozzávalókat összegyúrjuk, és kb egy óra
alatt melyeg helyen hagyjuk duplájára kelni.
Nyolc egyenlő részre vágjuk, olajos kézzel
formázzuk és bő, forró olajban mindkét oldalán kisütjük. Érdemes egy
szűrőkanállal az olaj alá nyomkodni, hogy szép hólyagos legyen a felülete. 1-2
kanál vízzel elkevert, áttört fokhagyma jár hozzá.
Nagymamámnál a hremzli, másnéven
latkesz vagy tócsni köretnek
számított, nálunk már főételként is megállja a helyét.

• 2 közepes krumpli
• 1/2 cukkini (kb 10 dkg)
• 1 tk só
• 1 tojás
• 1/2 bögre liszt (lehet gluténmentes is)
• frissen őrölt bors
A krumplit és a cukkinit meghámozom, nagyobb
kockákra vágom, robotgéppel felaprítom, hozzáadom a többi hozzávalók. Bő, (nem
túl forró) olajban mindkét oldalán pár perc alatt megsütöm.
A blini orosz eredetű sós
hajdinapalacsinta, amit kaviárral, lazaccal, kapribogyóval, uborkával
komplettírozhatunk.

• 10 dkg hajdinaliszt
• 10 dkg búzaliszt
• 4 tojás
• 1 dl tej
• 1 tk só
A liszteket és a sót összekeverem. (Ha éppen
nincs itthon hajdinalisztem, a hajdinát kiválóan lisztté lehet őrölni
kávédarálóval.)
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját
elegyítem a tejjel, majd összekeverem a lisztes résszel. A fehérjét habbá
verem. A felével fellazítom a tésztát, a másik felét óvatosan beleforgatom,
hogy ne törjön össze.
felforrósítok egy serpenyőt, majd olajjal
kikenem. Egy-egy evőkanálnyi masszát teszek bele, kicsit eligazgatom, hogy
kerek legyen. Közepes lángon 1-2 percig sütöm mindkét oldalán a palacsintákat.
Tálalásnál a tetejére teszek egy kanál
tejfölt, egy kevés lazacot, egy karika hagymát, és egy kis kaprot. lehet még
adni hozzá olajbogyót, kovászos uborkát, paradicsomot, citromot,
kaprigyümölcsöt. 14 db blini lesz ebből az adagból.
A tempura japán bundázott étel, zöldség
vagy éppen rák, és kiválóan illeszthető a hanukai menübe.
• 2 cukkini karikákra vágva
• 30 dkg liszt
• 3 dl jeges buborékos víz
• 1 tojás
• 1 csipet só szükséges
A tésztát összekeverjük, belemártjuk a cukkini
karikákat és megsütjük. Majonézes mártogatóssal tálaljuk.
A szufganiot a legszorosabban vett
hagyományos töltött hanukai fánk. Ezt az alaptésztát fogjuk variálni a
következőkben.
• 320 g liszt
• 2 tojás sárgája
• 1,5 dl langyos tej
• 4 dkg puha vaj
• 3 ek cukor,
• 1 ek rum,
• 1,5 dkg élesztő
• 20 db kisebbfajta fánk lesz ebből az adagból
A fánk hozzávalóit géppel megdagasztom, hagyom
duplájára kelni, majd kinyújtom, és fánkszaggatóval/pohárral/sütikiszúróval
kiszaggatom. Letakarva félórát hagyom kelni, ujjammal benyomom a közepét, majd
meleg, de nem forró olajban oldalanként egy-egy perc alatt mindkét oldalán
megsütöm, Habzsákba töltött lekvárral megtöltöm.
Dávidcsillag alakú fánk kardamomkrémmel

Az előzőekben bemutatott szufganiot tésztáját
elkészítem, de hatágú csillag alakú kiszúróval formázom és keleties ízvilágú
kardamom krémmel tálalom.
Krém:
• 2 dl tej
• 2 ek cukor
• 2 tojás sárgája
• 2 csapott ek liszt vagy keményítő
• 2 lapos tk őrölt kardamom
A krém legkésőbb az első kelesztés alatt
készül el, hogy legyen ideje szilárdulni, és hűlni. A tej 2/3-át felforralom,
közben a többi hozzávalót a maradék tejjel habverővel összedolgozom. A felforrt
tejet apránként, folytonos keverés közben óvatosan, hogy ki ne csapódjon,
ráöntöm a tojásos elegyre, majd 1-2 percre visszateszem a főzőlapra, és
lankadatlanul kevergetve besűrítem.
A brioche con gelato fánkhoz az elkészült fánkokat keresztben, mint egy zsömlét felvágjuk és fagylallttal megtöltjük. tehetünk
bele nutellát, csokoládékrémet vagy tejszínhabot is.
A hamburger fánkhoz az elkészült
fánkokat keresztben, mint egy zsömlét felvágjuk és ananászkarikával,
kivi és eperszeletekkel vagy tetszőleges gyümölcsökkel megtöltjük.
