Böjtnap Eszter királyné emlékére

2024. Március 21. / 08:22


Böjtnap Eszter királyné emlékére

Eszter története arról szól, hogy boldognak lenni igenis érdem, hogy nem kell félnünk senkitől, ha féljük Istent, hogy nem csak Izraelben jó zsidónak lenni, mert sokan szeretnek minket, zsidókat, feltéve, hogy mi is szeretjük egymást. A zsidóságot megmentő perzsa királyné emlékezetére elrendelt böjt ma este 18 óra 22 percig tart.

Eszter királyné zsidó volt, de ezt nem tartotta fontosnak hangsúlyozni, amikor a perzsa királyi udvarban csak hétköznapok követték egymást. Eszter otthon volt a száműzetésben, a perzsiai Susán városában, egészen addig, amíg nem fenyegette a zsidó közösséget veszély. Akkor habozás nélkül zsidóvá lett, nem akarta úgy menteni a saját életét, hogy cserbenhagyja azokat, akikhez tartozik. 

Vannak, akik nem érzik magukat otthon a nem zsidó „külvilágban”, és csak bizalmas körben büszkélkednek zsidóságukkal, ami önmagában nem érdem.  Eszter nem ilyen zsidó volt. Nem félt a külvilágtól, nem érezte magát idegennek benne és épp ezért volt mersze hitet kellett tenni a Seregek Ura mellett, habozás nélkül zsidóvá és népe védelmezőjévé lenni. 

A purimi lakomázás előtt ma böjtnapot tartunk Eszter királyné emlékezetére, a böjt ma este 18 óra 22 percig tart.

Fotó: Eszter királyné egy XIX. századi ábrázoláson

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek