Címkék

Purim 2024

Zsidó világ / 2024. Március 25. / 20:49

PurimFeszt – Minden, ami Purim

A HanukaFeszttel kezdődő, tematikus ünnepi kulturális programsorozatunk a PurimFeszttel folytatódott, mely sokszínű, minden korosztálynak izgalmas programokkal szolgált. A következőkben egy rövid élménybeszámolót olvashatnak Zucker-Kertész Lilla tollából.

Ünnepek / 2024. Március 22. / 13:07

Mindennek ideje van – Elstartolt a PurimFeszt 

Aki eljött a Biblia Show című koncertre tegnap este a Rumbach-zsinagógába, az nemcsak a művésznő kivételesen míves és kifejező hangjában gyönyörködhetett, hanem a zsinagóga terét csodálatosan betöltő zenekari hangzásban is. Remekül indult a PurimFeszt!

Zsidó világ / 2024. Március 22. / 09:05

Jonathan Sacks rabbi a gonoszról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban ezúttal egy olyan idézetet idézetet osztunk meg, ami a gonoszról szól. Ennek apropója a hamarosan beköszöntő Purim, a jó győzelmének örömünnepe.

Zsidó világ / 2024. Március 21. / 13:35

Hercz rabbi: Purim korszakváltó időben

– Ez a konfliktus igazi forrása: Eszter és Mordecháj nem hajol meg azok előtt, akik „elvették az uralmat Isten keze alól”. Ugyanakkor ez fennmaradásunk garanciája s egyben csodája – írja a hamarosan ránk köszöntő Purim alkalmából Hercz Dániel, a szeretetkórházi körzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Március 21. / 08:22

Böjtnap Eszter királyné emlékére

Eszter története arról szól, hogy boldognak lenni igenis érdem, hogy nem kell félnünk senkitől, ha féljük Istent, hogy nem csak Izraelben jó zsidónak lenni, mert sokan szeretnek minket, zsidókat, feltéve, hogy mi is szeretjük egymást. A zsidóságot megmentő perzsa királyné emlékezetére elrendelt böjt ma este 18 óra 22 percig tart.

Zsidó világ / 2024. Március 19. / 14:48

A haszidok ezt a magyar dalt éneklik Purimkor szerte a világon

A Szól a kakas már című dal Taub Eizik Izsák nagykállói csodarabbi szerzeménye, aki egy legenda szerint kisgyermekként hallotta, amikor libákra vigyázott a kállói határban. Az utolsó versszak héber nyelvű sora egy középkori zsidó liturgikus költeményből való, magyarul így hangzik: „Felépül a Szentély, és Sion Városa benépesül”.

Kultúra / 2024. Március 19. / 08:14

Megtisztelő és felemelő érzés lesz – Kozma Orsi és Váczi Eszter a közelgő purimi koncertjükről

Kozma Orsit és Váczi Esztert kérdezte Zucker-Kertész Lilla a fergetegesnek ígérkező purimi koncerttel kapcsolatban, ahol egy igazán különleges előadást láthatunk majd tőlük és Behumi Dóritól. A produkcióban közreműködik Fenyő Iván.

Zsidó világ / 2024. Március 17. / 11:16

Binjomin rabbi a sorsvetés (purim) mélyebb jelentőségéről

– Hámán sorsvetésének mélyebb jelentősége is van, amiért maga az ünnep is erről kapja a nevét. Hámán ugyanis Ámálék leszármazottja, és az Ámálék számára a sorsvetés, a véletlen ereje különleges fontossággal bír – írja a közeledő Purim alkalmából Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija.

Zsidó kisokos / 2024. Március 13. / 18:56

Vásti és Eszter: A két perzsa királyné

Purimhoz közeledve cikkünk a Vásti és Eszter közötti hasonlóságot és különbségeket mutatja be. Bár a két perzsa királyné sosem találkozott egymással, a köztük lévő kapcsolat megértése fontos lépés ahhoz, hogy jobban megismerjük Eszter könyvét.

Zsidó világ / 2024. Március 12. / 15:07

Pápa: Purim a zsinagógában

Örömmel adjuk hírül, hogy a sorsvetés ünnepe alkalmából tanulással egybekötött mulatság lesz a pápai zsinagógában a Schmidt Orsolya által vezetett Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A március 24-én, délután fél 4-kor kezdődő purimi rendezvény részleteit az alábbi plakáton láthatják. Fütyüljük ki a gonoszt Pápán is!

Koncert / 2024. Március 06. / 10:18

Kováts Kriszta Biblia Show – bibliai történetek dalokban elmesélve

Kováts Kriszta, az Evita és a Mamma mia! sztárja a Biblia világába visz el minket 2024. március 21-én, csütörtökökön este 7 órakor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A művésznő ezen az estén a legismertebb bibliai történeteket énekli és meséli el Wolf Péter és Fábri Péter dalaival.

Kultúra / 2024. Március 05. / 11:39

Minden, ami Purim: Ünnep győzelmi mámorban

Purim a sorsvetés és a győzelem ünnepe, amikor egy szinte mesebeli királyné talál rá az igazi népére, és szembeszáll az önkénnyel a zsidóság megmentése érdekében. Az idei PurimFeszten ünnepeljünk közösen, legyünk együtt a legvidámabb zsidó ünnepen március 21-24. között !