Címkék

Zsidó vallás

Zsidó világ / 2022. December 04. / 10:11

A hagyomány szerint kiszlév 10-én született Jákob elsőszülött fia, Rúben

A zsidó hagyomány kiszlév hónap 10. napjára teszi Rúben születésének napját. Rúben arról nevezetes, hogy ő volt Jákob ősatya Leától való elsőszülött fia, továbbá ő próbálta megmenteni öccsük, József életét azzal, hogy rabszolgává való eladása helyett egy kiszáradt kútba dobását javasolta. Vesztét az okozta, hogy olyan bűnt követett el, ami miatt Jákob megvonta tőle az elsőszülötteket megillető jogokat.

Ünnepek / 2022. December 02. / 15:12

Jákob szerelme: a fiúknak is szabad sírni néha – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 36 perckor köszönt be, a királynő pontban 16 óra 46 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából e hét szombattól a Vájécé hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2022. December 01. / 11:54

Szerdócz Ervin főrabbi: Jákob bizonytalansága érthető

– Jákob egyedül maradt, minden vagyon nélkül, de hite nem ingott meg. Tudta, érezte, hogy Isten sikeressé teszi útját, hiszen az embernek a saját erejéhez, tehetségéhez, kitartásához mérten mindent meg kell tennie a sikeressége érdekében – írja az újpesti főrabbi az aktuális hetiszakaszunk, a Vájécé kapcsán.

Hírek, lapszemle / 2022. November 27. / 19:53

Az igazságosság műve, avagy a háború és a béke a Bibliában

– A háború és a béke a Bibliában címmel rendeztek konferenciát a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen, a tanácskozáson az előadók a béke megteremtésének és megőrzésének vallási hátteréről beszéltek. Az eseményen Schweitzer József főrabbi születésének századik évfordulójáról is megemlékeztek – írja a Magyar Kurír. A rendezvény előadói között volt Radnóti Zoltán főrabbi is.

Zsidó világ / 2022. November 24. / 11:17

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden hittestvérünknek!

A zsidó naptár szerint ma este köszönt be az ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag kiszlév (כסלו) hónap. A hanukia első lángját idén – a polgári időszámítás szerint – december 18-án, vasárnap napnyugta után kell meggyújtani. Az első lángra a következő három áldást kell mondanunk: lehádlik nér sel hanuka; seászá niszim; sehehejánu. A többi hét napon csak az első két áldást mondjuk el. Sábát-hanuka december 23-ra esik.

Zsidó világ / 2022. November 23. / 14:21

Zsidó Világkongresszus: Indul a „Kötelékünk" vallásközi program

A hét elején Vatikánvárosban ülésezett Zsidó Világkongresszus elindította a „Kishreinu" („Kötelékünk") nevű történelmi kezdeményezést, amelynek célja a zsidó-katolikus kapcsolatok erősítése világszerte. A programot Ferenc pápa így méltatta: „közös vallási örökségünk fényében tekintsük a jelent olyan kihívásnak, amely egyesít és közös cselekvésre ösztönöz minket".

Zsidó világ / 2022. November 23. / 13:46

Komoly célokat tűzött maga elé a T12 Tanház

A Darvas István főrabbi által vezetett T12 Tanház mindenki számára nyitott, a zsidó hagyományok és értékrend mellett elkötelezett élő közösség, amelynek tagjai szeretnek együtt tanulni az interneten és fizikai térben egyaránt. A csoport létrejöttéről, valamint a tanház működtetésére létrehozott alapítvány céljairól Szerb Gábort, a T12 Tanház Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük.

Zsidó világ / 2022. November 22. / 13:58

Először avattak ortodox rabbikat Németországban a holokauszt óta

Először avattak ortodox rabbikat a németországi Alsó-Szászország tartományban a holokauszt óta, a hétfőn Hannoverben tartott ünnepségen Frank-Walter Steinmeier államfő az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

Közélet / 2022. November 16. / 14:16

Miskolc: Mi köti össze, s mi választhatja szét a történelmi egyházakat?

Novemberben is folytatódik a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont Baráti Körének idén szeptemberben kezdődött előadás-sorozata. Markovics Zsolt főrabbi vendége ezúttal a miskolci görög katolikus egyház megyéspüspöke és a Tiszán inneni református egyházkerület püspöke lesz. Az előadáson többek között arról lesz szó, hogy mi az, ami összeköti a történelmi egyházakat, s mi lehet az, ami szétválaszthatja a vallás hívőit.

Zsidó világ / 2022. November 07. / 14:01

Ilyen az, amikor a kántorművészet a hívő ember érzelmeivel találkozik

Nagyszabású gálakoncerttel ért véget tegnap az a nemzetközi kántortalálkozó, amelyre Ausztráliától kezdve Anglián és Kanadán át szerte a nagyvilágból összegyűltek a zsidó liturgia elhivatott énekesei a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A kántorok műhelyfoglalkozásokon, közösségi együttléteken és természetesen koncerteken ismerkedtek egymással, s cseréltek eszmét hivatásuk szakmai rejtelmeiről és mesterfogásairól.

Zsidó világ / 2022. November 03. / 12:54

„A jó zsidó kántor önmutogatás nélküli, igazi művész"

– Egy kedves barátom szerint a kántorművészet nem más, mint az alázat művészete. Az előimádkozó a közösség küldötteként segít közvetíteni könyörgéseinket az Örökkévaló felé – mondta köszöntő beszédében Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Rumbach-ban tegnap megkezdődött 14. Nemzetközi Kántor Konferencia megnyitóján. Az esemény egyúttal tisztegés volt annak évfordulójára, hogy 150 éve az akkori nagyünnepeken vette birtokba a közösség.

Zsidó világ / 2022. November 02. / 16:52

Egy szinte elfelejtett böjt: a „báháb”

Aki szorgalmasan forgatja az idei zsidó naptárat, az tudja, hogy holnap böjtnap lesz: az úgynevezett „báháb”. Nagyon kevesen ismerik ezt a böjtöt, még kevesebben tartják, s talán ennél is kevesebben vannak azok, akik tudják, mi az eredete. Úgyhogy nem tehettünk mást, megkérdeztük a rabbit.