Címkék

Zsidó vallás

Zsidó világ / 2023. Szeptember 22. / 14:31

A testetlenség anyaga: Jom Kipuri övcsat

– A legbensőségesebb imánk a megszabadulásért, a megbocsátásért egyúttal ki van írva az övcsatunkra, az, ami bensőséges, külsőleg is kifejeződik és ez fokozza bensőségességét. Ez a judaizmus egyik lényege – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában, amelynek középpontjában a közelgő hosszú nap áll.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 07. / 09:50

Szerdócz Ervin: Mit adnak ki a Sófár kezdőbetűi?

– Istennek a zsidó néppel kötött szövetsége nem személyes, hanem a nép egészével köttetett, és csak akkor fenntartható, ha a zsidóságon belül egység uralkodik, azaz közös akarattal törekszünk a nem személyes, hanem közös céljaink megvalósítására – írja az újpesti főrabbi a Nicávim-Vájéleh páros hetiszakasz kapcsán.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 01. / 17:05

Darvas István főrabbi: „Az Örökkévaló dicsőségét hirdesse az én ajkam”

Ünnepélyes külsőségek között, szeretetteljes hangulatú rendezvény keretében foglalta el rabbiszékét Darvas István főrabbi tegnap a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A beiktatáson beszédet mondott dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke, Müncz László, a körzet elnöke és dr. Schőner Alfréd főrabbi. Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke levélben köszöntötte a rabbit.

Ünnepek / 2022. Augusztus 26. / 17:00

Egyedül nem megy: a boldogság parancsa – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 18 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 23 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Reé hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2022. Augusztus 26. / 06:07

Holnap este beköszönt elul hónap

Elul a megtérés, a bűnbánat, az irgalom hava, amely az őszi nagyünnepekre való felkészülés jegyében zajlik. Zsinagógáinkban felhangzik majd a sófár hangja, hiszen a hónap elsejétől (idén – a polgári időszámítás szerint – augusztus 28-tól) egészen a zsidó újévig a szombati napok kivételével minden reggel sófárt fújunk. A zsidó újév (ros hásáná) idén szeptember 25-én, vasárnap este köszönt be. Jó hónapot minden hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2022. Augusztus 17. / 15:37

Szerdócz Ervin: Lehet Istent felfogni racionálisan?

– Ahogyan azt a racionalitást kereső és követő Spinoza filozófus definiálta: Isten esszenciális és szubsztanciális létező! Nemcsak képi, de verbális „megközelítése” is tilalom alá esik – írja aktuális hetiszakasz-magyarázatában Szerdócz Ervin újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 08. / 18:37

Készüljünk lélekben a vigasztalás szombatjára!

A sábát náhámu, vagyis a vigasztalás szombatja idén erre a hétre, augusztus 13-ára esik, azaz ekkor kezdődik meg a „hét vigasztaló hét”. Hogy miért kapta ez a szombat ezt a különleges nevet? Egyebek mellett az is kiderül alábbi írásunkból.

Oktatás / 2022. Július 26. / 18:00

Rumbach Tanház – Tóra, dallamok, közös tanulás

Tanuljunk szavakat, nyelvtant, dallamokat! Szeretettel várunk vasárnap reggelenként a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

Zsidó világ / 2022. Július 17. / 10:26

Ma böjtölünk, majd kezdődik a három gyászhét

A Misna szerint összesen öt tragikus dolog történt a zsidó néppel támmuz hónap 17-én, így e napra emlékezvén őseink böjtöt rendeltek el. Mivel támmuz 17-e tegnap a szombat szent ünnepére esett, a böjtöt ma tartjuk napfelkeltétől kezdve – budapesti idő szerint – este 9 óra 5 percig.

Zsidó világ / 2022. Július 06. / 12:59

Kácsor Zsolt: Doktor Moll találkozása a Történelemmel

Múlt héten szombaton délelőtt a Bét Sálom zsinagógában felhívtak a Tórához egy több mint 90 éves holokauszttúlélőt, aki – miután visszaült a helyére, Doktor Moll mellé – azt súgta oda: „engem 78 éve nem hívtak fel a Tórához, életemben ez volt a második alkalom”.

Zsidó világ / 2022. Június 30. / 14:49

Beköszöntött Támmuz hónapja – Hódes Tov!

A zsidó naptár szerinti Támmuz hónapban vagyunk, amely Niszántól számítva az évben a negyedik, míg Tisritől számolva a tizedik hónap. Rási tanító szerint a támuz szó hőséget jelent, s bizony, Izraelben ilyentájt – júniusban és júliusban – a legnagyobb a forróság. Támmuz 17-e – amely a zsidóság számára gyászos böjtnap – idén július 16-ra, szombatra esik, ám sábeszkor nincsen gyász, így a böjt július 17-én, vasárnap lesz.

Ünnepek / 2022. Június 24. / 15:31

Negyven év magány és a Z generáció – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 27 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 48 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Seláh lehá hetiszakaszt olvassuk.