Címkék

Zsidó hagyományok

Zsidó világ / 2024. Február 13. / 14:06

Vitaest: Lehetséges-e siettetni a Messiást?

Igen izgalmasnak ígérkező beszélgetés színhelye lesz a budapesti Hunyadi téri zsinagóga: dr. Fényes Balázs és dr. Tatár György vitáját hallgathatják meg arról, hogy lehetséges-e siettetni a Messiást.

Zsidó világ / 2024. Február 12. / 11:32

Mindig kérdezd a rabbit, avagy mikor eszünk ünnepi  halvacsorát Mózes tiszteletére?

Zájin ádár, azaz ádár hónap hetedike kitüntetett dátum a zsidóságban: a hagyomány szerint ez Mózes tanítómesterünk születésének és halálának napja. E héten pénteken lesz ádár I. hónap hetedike, de ez senkit sem tévesszen meg! Még ne készüljenek az ünnepi halvacsorára, mert ez még nem az az ádár hónap!

Zsidó világ / 2024. Január 28. / 18:54

Binjomin rabbi: „Ne fekete-fehér módon gondolkodj másokról"

– Senkire ne mondd azt, hogy úgyse lesz jó semmire, soha, teljesen haszontalan. Mert majd el fog jönni az a pillanat, amikor igenis fontos lesz – írja mai Facebook-bejegyzésében Szántó-Várnagy Binjomin, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbija.

Zsidó világ / 2024. Január 16. / 17:11

Rabbik vitaestje: Kössenek-e a vallásos zsidó nők is tfilint, s ha igen, akkor hol?

Ritka alkalom részesei lehettünk a Hunyadi téri zsinagógában, ahol Fináli Gábor rabbi meghívására és vezetésével négy különböző zsidó irányzathoz tartozó rabbi órákba nyúlóan vitázott arról, hogy a vallásos zsidó nőknek kell-e tfilint kötniük, s ha igen, akkor ezt vajon hol tehetik meg. Kifejtették érveiket pro és kontra, s habár nem jutottak egyezségre, a beszélgetésnek nem kevés haszna és tanulsága volt.

Zsidó kisokos / 2023. December 01. / 11:30

Mazel tov – mit is jelent a kifejezés?

Nincs zsidó ember a Földön, aki ne ismerné ezt a kifejezést. A mazel tov mára már a popkultúra részévé vált, széles körben használják szerte a világon zsidó közösségekben, legyenek azok vallásosok vagy világiak. Mi, askenázi zsidók inkább mazel tovnak ejtjük, míg az izraeli és a szefárd zsidók mazal tovként használják.