Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

2022. Június 07. / 18:05


Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

Szerző: Kácsor Zsolt

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) meghívására ma mintegy ötven ukrán ifi futballista tekintette meg a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga nemrégiben felújított épületét, majd a vendégek látogatást tettek a Dohány utcai zsinagógában is. 

ukrán_ifi (2).jpgAz ukrajnai gyerekek a Rumbach-ban

Az Oroszország által megtámadott Ukrajnából elmenekült fiatal sportolók – az U13-as korosztálytól az U19-es generációig bezárólag – a Fradi jóvoltából élhetnek méltó körülmények között Magyarországon: az FTC nemcsak szállást és étkezést biztosít számukra, hanem a sportszerelésektől kezdve a tisztálkodási eszközökön át mindenről gondoskodik. Az ifjú futballisták az FTC legendás zöld-fehér szerelésében sportolhatnak a klub létesítményeiben, a Fradi korosztályos edzői hetente négyszer tartanak nekik edzéseket, míg a fennmaradó időben különböző más programokat is szerveznek nekik. 

Így került sor ma a Rumbach zsinagóga és a Dohány utcai zsinagóga meglátogatására, ahol a gyerekeket és kísérőiket Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte.

– Az FTC részéről nagyon nagy dolog, amit a klub ezekért a fiatalokért tesz – mondta honlapunknak Heisler András, aki emlékeztetett arra, hogy a Mazsihisznek a Fradival való együttműködése ma már tradícionálisnak tekinthető, hiszen az elmúlt években különösen jó és szoros kapcsolat alakult ki a zsidó felekezet és a sportklub között.

ukrán_ifi (4).jpgA fiatal sportolók az FTC szerelésében játszhatnak

– A kapcsolatunk azután erősödött föl, hogy a Maccabi Tel Aviv FC a Ferencváros csapatával játsztt kupamérkőzést 2018-ban a budapesti Groupama Arénában – idézte föl a Mazsihisz elnöke. – A mérkőzés előtt mindenki tartott attól, hogy a nézőtéren atrocitás történhet, csakhogy Kubatov Gábor klubelnökkel összefogva a meccs előtt megemlékezést tartottunk a zsidókat mentő, és emiatt a nyilasok által kivégzett Tóth Potya István, az FTC legendás játékos-edzője tiszteletére. Ezzel a rendezvénnyel azt akartuk jelezni, hogy az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak nincs helye a Groupama Arénában. 

S hogy ezek után mi történt az FTC – Maccabi Tel Aviv FC mérkőzésen? Heisler András úgy fogalmazott: „ilyen sportszerű szurkolást, mint amit akkor tapasztaltam, ritkán látni”. Ez az esemény adta meg a lökést a Mazsihisz és az FTC együttműködésének, amely azóta már nemzetközi színtereken is bizonyította érvényességét és erejét. A Mazsihisz pedig Tóth Potya István emlékezetének megőrzéséért együttműködött a Zsidó Világkongresszussal is (World Jewish Congress – WJC).

ukrán_ifi (1).jpgA vendégek a Dohány utcai zsinagógát is meglátogatták

– Nagyra értékelhető, hogy a Ferencváros fokozottan ügyel az antiszemita és rasszista jelenségek megelőzésére és távoltartására – fogalmazott a Mazsihisz elnöke –, ami pedig az ukrajnai ifjú sportolók támogatását illeti, az FTC minden tiszteletet megérdemel azért, hogy immár hónapok óta segíti ezeket a gyerekeket. 

A Rumbach utcai zsinagógában és a Dohány utcai zsinagógában idegenvezetők meséltek a sportolóknak a lenyűgöző szépségű épületek történetéről, a magyar zsidóságról, valamint a zsidó vallás főbb elemeiről. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek