Címkék

Ukrán válság

Közélet / 2022. Augusztus 26. / 15:06

Bálint Ház: Tanévkezdő adománygyűjtés ukrán gyerekeknek

A hazánkba menekült ukrán gyerekek beiskolázása nehézségekkel jár, így a JCC Budapest – Bálint Ház most újra a közösség segítségét kéri – olvasható az intézmény közleményében. Mivel a legtöbb menekült gyereknek nincs semmilyen tanszere és iskolai kelléke, a Bálint Ház azt kéri az iskolás gyerekek szüleitől, hogy a tanévre vásárolva – anyagi lehetőségeik szerint – tegyenek be a kosarukba pár dolgot a nálunk tartózkodó diákok számára is.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 10. / 10:45

Köszönet a magyar kormánynak az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetségétől

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (Federation of Jewish Communities of Ukraine – FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Ukrán válság / 2022. Június 09. / 19:37

A moszkvai főrabbi ukrajnai menekültekhez látogatott Magyarországon

Az Izraelben tartózkodó Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi a héten azzal került be a világlapokba, hogy nem engedett az orosz politika nyomásának, és nem volt hajlandó támogatni Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Korábban nem volt szabad nyilvánosságra hozni, de most elárulhatjuk: a karakán kiállást tanúsító főrabbi márciusban Magyarországon töltött egy hetet, hogy Radnóti Zoltán főrabbi társaságában az ukrajnai menekültek felől tájékozódjon.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 07. / 18:05

Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 02. / 12:04

Mazsihisz-gyűjtés ukrajnai menekülteknek: átléptük a 7 millió forintot!

Örömmel számolunk be róla, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által az ukrán háború elől menekülők megsegítésére indult közadakozás eddig összegyűlt összege elérte, sőt, már jóval meg is haladt a 7 millió forintot: most járunk 7,3 milliónál. Az adakozásból jelentősen kivette a részét a Mazsihisz két társult tagja: a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség.

Kultúra / 2022. Április 24. / 18:12

A másik Oroszország – Jótékonysági est a Mazsike szervezésében az ukrajnai menekültek javára

A másik Oroszország címmel rendez jótékonysági estet a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) április 27-én, szerda este 7 órakor a Csányi5-ben. A szervezők az előadás teljes bevételét az Oltalom Karitatív Egyesület ukrajnai menekülteket segítő munkájához ajánlják fel. Jegyár: 2000 forint.

Ukrán válság / 2022. Április 20. / 16:06

Ilyen volt a széder estéje nálunk az ukrajnai menekülteknek

Mint korábban beszámoltunk róla: a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek két széder estét szervezett a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: a Mazsihisz, a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség. Most képeket mutatunk a két igen jól sikerült rendezvényről.

Zsidó világ / 2022. Április 19. / 14:05

Progresszív zsidó közösségek gyűjtése háborús menekülteknek

A Szim Salom és a Bét Orim progresszív zsidó közösségek az európai ernyőszervezetük, az EUPJ révén 5000 dollár pénzadományt juttatnak el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az ukrajnai menekültek támogatására. Az adományt vallási és származási hovatartozástól függetlenül szánják a rászorultaknak.

Ukrán válság / 2022. Április 19. / 12:11

Külkeres diákok és tanárok összefogása az ukrajnai menekültekért

A BZSH Külkereskedelmi Technikuma is kivette a részét az ukrajnai menekültek ellátásából, elszállásolásából, sőt, Salusinszky András igazgató még ezer darab izolációs takarót is vásárolt, amiket Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi segítségével vittek el a keleti határszélre.

Szédereste / 2022. Április 13. / 09:35

Két széder öt szervezet együttműködésében az ukrajnai menekülteknek

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is jelentős mértékben hozzájárul anyagilag ahhoz a két széder estéhez, amelyet a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek szervez a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: Szövetségünkön kívül a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség.

Ukrán válság / 2022. Április 11. / 16:29

Izrael több mint 13 tonna segélyt juttat az ukrajnai menekülteknek

A Zsidó Állam több mint 13 tonna – élelmiszerből és higiénés termékekből álló – humanitárius segélyt ajánlott föl az ukrajnai menekültek megsegítésére. Az ezer csomagból álló adományt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete hivatalosan ma adta át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, ahonnan a karitatív szervezet a felajánlást Kárpátaljára szállítja tovább.

Ukrán válság / 2022. Április 06. / 14:38

Segítség a menekülteknek: hamarosan átlépjük az 5 millió forintot!

Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által az ukrajnai menekültek megsegítésére indított adományozási kampányunk során eddig összegyűlt összeg már 4,9 millió forint! Csak egy kevés kell az 5 millióhoz, ezért kérjük, segítsük együtt a menekülteket, adományozzunk továbbra is törődést! A menekültlét a közös emlékezetünk része.