Címkék

Zsinagóga

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!

Élet + forma / 2023. November 08. / 17:43

Diplomaterv készült az üresen álló zuglói zsinagóga új funkciós helyreállításáról

Kuklis Tibor építészhallgató diplomaterve a Budapest 14. kerületében található, Jávorka Ádám utcai egykori zsinagóga épületének revitalizációjával foglalkozik. Munkájából kiderül, hogy az évek óta üresen álló épület a meglévő szerkezetek gondos felújításával és átgondolt bővítésével ismét a városi élet részét képezhetné.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 25. / 12:50

Jövő hónapban lesz a Nagyfuvaros utcai zsinagóga centenáriuma

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Nagyfuvaros utcai körzete mindenkit szeretettel vár a nyolcadik kerületi zsinagóga 100 éves centenáriuma alkalmából rendezett ünnepségre szeptember 18-án, vasárnap délután 5 órától – írja a BZSH honlapja.

Tudomány / 2022. Augusztus 24. / 10:14

Zsinagógák hete Kőszegen, az OR-ZSE oktatói is előadnak

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezésében rendezik meg a Zsinagógák hete Kőszegen című tudományos rendezvénysorozatot a felújított helyi zsinagógában augusztus 28-29-én. Az előadók között van az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem két oktatója is: dr. Balázs Edit ny. főiskolai docens, rektori tanácsadó és dr. Balogh István főiskolai docens, mb. tanszékvezető.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 17. / 13:32

Immár a miskolci zsinagógát is bejárhatjuk virtuálisan – tartsanak velünk!

Év elején számoltunk be róla, hogy a Mazsihisz.hu egyik aloldalaként elindult új internetes felület Kultúrkincsek című blokkjában a legmodernebb háromdimenziós fényképezési technika révén virtuálisan is megnézhetünk öt zsinagógát. Örömmel számolunk be róla, hogy mostantól a miskolci zsinagóga is felkerült az aloldalra, így kényelmesen megtekinthetjük az épületet akár otthonról is. Ne feledjék: a gyönyörű templomokat érdemes élőben is megnézni!

Zsidó világ / 2022. Július 13. / 12:49

Egy különleges éjszaka a Szegedi Új Zsinagógában

A Szegedi Új Zsinagógába minden érdeklődőt sok szeretettel várnak július 14-én, csütörtökön este 9 és 11 óra között egy különleges éjszakai programra. Az este során lesz orgona bemutató, tárlatvezetés. Belépő, a zsinagóga alapjegyára.

Zsidó világ / 2022. Július 06. / 12:59

Kácsor Zsolt: Doktor Moll találkozása a Történelemmel

Múlt héten szombaton délelőtt a Bét Sálom zsinagógában felhívtak a Tórához egy több mint 90 éves holokauszttúlélőt, aki – miután visszaült a helyére, Doktor Moll mellé – azt súgta oda: „engem 78 éve nem hívtak fel a Tórához, életemben ez volt a második alkalom”.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 17:36

„Leckét” kaptak zsidóságból és emberségből a Dohány utcai zsinagóga meggyalázói

A BRFK által csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsított négy fiatalemberből, akik múlt hónap elején kívülről levizelték, s ezzel meggyalázták a Dohány utcai zsinagóga-komplexum épületét, tegnap hárman ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol nem mindennapi „leckét” kaptak zsidóságból, történelemből és emberségből. Úgy tűnt, valóban megbánhatták, amit csináltak, mert meglehetősen szégyenkezve hallgatták végig az előadásokat.

Élet + forma / 2022. Június 24. / 18:28

Hazahúzó Karcagra: tévés magazinműsorban a helyi zsinagóga

A Nagykunság szívébe, Karcagra látogatott az ATV Hazahúzó című műsorának stábja. A hazai üdülési és szabadidős lehetőségek magazinjának készítői meglátogatták a karcagi zsinagógát is, amelyet Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke mutatott be.

Ünnepek / 2022. Június 10. / 16:20

Az eltakart szemű áldás: milyen a felszabadult hála? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 21 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 21 óra 42 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Nászó (Mózes 4. 4:21–7:89.) olvassuk fel a zsinagógákban.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 07. / 18:05

Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 03. / 13:26

Új neológ zsinagóga született – Mazel Tov, Sopron!

A Tóra elfoglalta méltó helyét a több évszázados zsinagóga felújított épületében, elhangzottak az ünnepi beszédek, áldás kíséretében helyükre kerültek a mezüzék, s megtörtént az első Tóraolvasás is – ezzel ünnepélyes keretek között megnyílt tegnap a Soproni Zsidó Hitközség új zsinagógája és székháza a „hűség városában”.