Címkék

Mazsihisz

Megemlékezések / 2022. November 24. / 09:28

A terror nem lehet megoldás semmilyen vallási, társadalmi konfliktusban

Két pokolgépes merényletben meghalt egy 16 éves fiú és csaknem húszan megsérültek Izraelben. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mélyen együttérez az áldozat hozzátartozóival, a sérültekkel, valamint a Zsidó Állam minden gyászoló polgárával.

Mazsihisz hírek / 2022. November 23. / 19:24

Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

Megkezdődött ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki által kinevezett Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) tagjainak kétnapos tanácskozása Lengyelországban. A lengyelül Międzynarodowej Rady Oświęcimskiejnek nevezett nemzetközi testületben – amelynek ez a mostani a 36. ülése – Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviseli.

Mazsihisz hírek / 2022. November 22. / 23:54

Ferenc pápa üdvözölte Heisler Andrást a WJC tanácskozásán

Mint arról beszámoltunk: Ferenc pápa, a katolikus egyház feje üdvözlő beszédet intézett a Vakitánban ülésező Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségéhez. Mint fogalmazott: a zsidók és keresztények közös vallási hagyománya arra ösztönzi a két vallás hívieit, hogy széttagolt világunkban együtt lépjenek föl a testvériség és a béke megteremtése érdekében.

Közélet / 2022. November 22. / 14:24

Ferenc pápa a WJC-hez: Közös feladatunk világ testvériesebbé tétele

– Zsidókként és keresztényekként mindent meg kell tennünk, ami emberileg csak lehetséges, hogy véget érjen a háború, s hogy a béke ösvényén járjunk – olvasható abban a levélben, amelyet Ferenc pápa írt a jelenleg Vatikánvárosban ülésező Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) résztvevőihez. Mint beszámoltunk róla: a tanácskozáson Magyarország képviseletében jelen van Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Közélet / 2022. November 22. / 10:21

Az EU minden tagállamának tennie kell a növekvő antiszemizmus ellen

Mint arról beszámoltunk: Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a közelmúltban Brüsszelben részt vett egy kétnapos, az antiszemitizmus elleni harc erősítése érdekében összehívott tanácskozáson. Az egyik fórumon elhangzott: a feladat sürgető, hiszen Európa-szerte növekszik az antiszemitizmus, aminek megállítására nemzeti stratégiák kidolgozására és koordinált, átfogó cselekvésre van szükség.

Mazsihisz hírek / 2022. November 21. / 11:48

A Mazsihisz elnöke a WJC vezetőinek tanácskozásán Vatikánvárosban

Történelmi jelentőségű, hogy zsidó szervezetek vezetői a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) szervezésében most először gyűlnek össze a pápai államban, hogy megvitassák a vallások közötti párbeszéd jelentőségét. Magyarországot a ma kezdődő, kétnapos vatikáni tanácskozáson Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, a WJC alelnöke képviseli.

Mazsihisz hírek / 2022. November 17. / 14:27

„Izrael sajátos érdekeit harmonizálni kell a diaszpóra regionális érdekeivel”

Mint tegnap beszámoltunk róla: a Mazsihisz képviseletében Heisler András elnök és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője Brüsszelben vesz részt egy antiszemitizmus elleni, kétnapos nemzetközi tanácskozáson. A rendezvény előtt az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) igazgatói tartottak tanácsülést, amelyen a Mazsihisz vezetői is jelen voltak.

Mazsihisz hírek / 2022. November 16. / 14:57

A Mazsihisz vezetése a brüsszeli antiszemitizmus elleni fórumon

Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója is részt vesz azon a kétnapos, az antiszemitizmus elleni harc erősítése érdekében összehívott nemzetközi tanácskozáson, amely ma kezdődött Brüsszelben. A rendezvény szervezői a Antiszemitizmus Elleni Harc Mozgalom (Combat Antisemitism Movement – CAM) és a Küzdelem az Online Antiszemitizmus Ellen (Fighting Online Antisemitism – FOA) nevű civil szervezet.

Zsidó világ / 2022. November 09. / 10:28

Szombathely őrzi és értékeli a város zsidó örökségét

A Mazsihisz támogatásával zsidó fesztivált rendeztek az elmúlt napokban Szombathelyen, ahol többek között beszédet mondott Heisler András, a Szövetség elnöke, tanítást adott dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Darvas István főrabbi. Filmvetítéseket, előadásokat és koncerteket is tartottak, s mint elhangzott: a Mazsihisz elnöksége idén a Magyarországi Zsidóságért-díjjal tünteti ki Márkus Sándort, a helyi hitközség volt elnökét.

Mazsihisz hírek / 2022. November 04. / 09:54

Kolozsvári Zsidó Napok: „A zsidóság híd a kultúrák között”

A felújított neológ zsinagógában a tegnap esti megnyitóval és egy Radnóti Miklós emlékére készült előadással kezdetét vette a 7. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozat, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Kolozsvár Társaság szervezett a Határtalan Kultúra Program keretében. Mivel a közönség először tekinthette meg a régi fényében pompázó zsinagógát, a megnyitó ünnepélyes avatónak is tekinthető.

Zsidó világ / 2022. November 03. / 12:54

„A jó zsidó kántor önmutogatás nélküli, igazi művész"

– Egy kedves barátom szerint a kántorművészet nem más, mint az alázat művészete. Az előimádkozó a közösség küldötteként segít közvetíteni könyörgéseinket az Örökkévaló felé – mondta köszöntő beszédében Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Rumbach-ban tegnap megkezdődött 14. Nemzetközi Kántor Konferencia megnyitóján. Az esemény egyúttal tisztegés volt annak évfordulójára, hogy 150 éve az akkori nagyünnepeken vette birtokba a közösség.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 14. / 17:35

Schweitzer József emlékezete, avagy így legyünk neológ zsidók: szerényen, de büszkén

Személyes hangú, szeretetteljes és bensőséges hangulatú megemlékezéssé vált az az emlékülés, amelyet dr. Schweitzer József születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak tegnap a Rumbach utcai zsinagógában. A neológia egyik legjelentősebb főrabbiját többek között tanítványai méltatták, azok a mai neológ rabbik, akiket ő avatott fel, s akik ma összetartó, erős zsidó közösségek építésével szolgálják mesterük szellemiségét.