Címkék

Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2024. Július 12. / 13:36

Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése

Tanácskozást tartott a rabbikar és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése július 10-én a Szövetség székházában.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 08. / 09:25

Már a balatonfüredi üdülőnkben az első nyaralók

– A Mazsihisz által fenntartott balatonfüredi üdülőben múlt pénteken megkezdődött az első turnus, eddig a kapacitás 85 százaléka telt be erre a nyárra – tájékoztatta honlapunkat Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 04. / 17:25

Erősíteni kell a zsidó közösségek ellenálló képességét

Szófia, Bulgária – Mivel a Hamász október 7-i terrortámadása után az antiszemitizmus világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, a Zsidó Világkongresszus (WJC) Nemzeti Közösségi Igazgatók Fórumának (National Community Directors’ Forum) témája az ezzel kapcsolatos tapasztalatok megosztása és a következő lépések megfogalmazása volt. Magyarországot dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Dóra Bálint, a Mazsihisz külügyi vezetője képviselte.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 01. / 20:39

Tündérbogyó, Nefelejcs és Kelő Kálló – átadtuk az ovis és sulis pályázat díjait

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által a zsidó ovisok és iskolások számára meghirdetett 2024-es pályázat díjazottjai vehették át elismeréseiket ma a Szövetség Síp utcai székházának dísztermében. A díjakat dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija adta át.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 01. / 11:35

Az egészségügy napja: Köszönjük a Szeretetkórház dolgozóinak munkáját

Semmelweis Ignác orvos (1818-1862) születésnapja, azaz július elseje a magyar egészségügy napja. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő budapesti Szeretetkórház vezetéséhez hasonlóan mi is köszönjük az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Zsidó világ / 2024. Június 26. / 15:53

Zsidó civil szervezetek: honnan van és honnan lesz pénz?

Milyen anyagi forrásokra számíthatnak a zsidó civil szervezetek a Mazsihisztől? Miért (nem) indokolt az a kérdés, hogy miért nem segíti ki a nehéz helyzetbe került civileket az állam? Milyen modellek létetnek a világban a zsidó közösségek támogatására? Ilyen izgalmas kérdések kerültek terítékre a Zsidó Közösségi Fórum Szövetség (ZSKF) konferenciát, amelyen a Mazsihiszt Paszternák Tamás pénzügyi igazgató képviselte.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 24. / 09:50

A Mazsihisz képviselői a beeri kibucnak ajándékot küldő Csia Lajos iskolában

– Szeretünk titeket – írták izraeli diáktársaiknak a budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói egy nagyméretű rajzra, amelyet a Mazsihisz delegációja idén személyesen vitt el az október 7-én megtámadott beeri kibucba. Az iskolában most látogatást tett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa kíséretében.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 18. / 13:28

Jiszráel Kac: „Nagy öröm, hogy október 7 után a magyar zsidó felekezetek összefogtak”

– Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása – jelentette ki Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter, aki tegnap hivatalos látogatáson tartózkodott Budapesten. Először Szijjártó Péterrel találkozott, majd megbeszélést folytatott a magyar zsidó felekezetek képviselőivel.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 18. / 12:27

Dr. Nógrádi Péter Izraelben: „Együtt imádkoztunk a túszokért és a katonákért"

– Az izraeli emberek az összefogása példa nélküli volt és van, ami reményt ad. Ez a háború a zsidó hazát újjáteremtő háború – írja a honlapunknak küldött cikkében dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke, aki a Szövetséget képviseli a JDC által szervezett Stronger Together (Együtt Erősebbek Vagyunk) című összejövetelén, amelyen 26 ország zsidó vezetői képviselik közösségüket. A résztvevőket Jichák Hercog államfő is köszöntötte.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 17. / 21:56

Jiszráel Kac: „Nagyon fontos nekünk a magyar zsidóság és a magyar kormány támogatása”

A Magyarországon ma hivatalos látogatáson tartózkodó izraeli külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel való találkozója után megtekintette a Dohány utcai zsinagógát, majd megbeszélést folytatott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában a magyar zsidó felekezetek képviselőivel.

Mazsihisz hírek / 2024. Június 11. / 15:52

Dr. Nógrádi Péter képviselte a Mazsihiszt az Olasz Köztársaság Napján

Dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök megbízásából dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke képviselte a legnagyobb magyar zsidó felekezetet az Olasz Köztársaság napja alkalmából rendezett fogadáson. Az eseményről az alelnök rövid beszámolót küldött honlapunknak, az alábbiakban ezt közöljük.

Mazsihisz hírek / 2024. Május 30. / 10:59

May Golan izraeli miniszter a Mazsihisz székházában

Az izraeli kormány társadalmi egyenlőségért és a női egyenjogúságért felelős minisztere, May Golan a Mazsihisz székházában megbeszélést folytatott dr. Grósz Andorral, a Mazsihisz elnökével. A politikus ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába is.