Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

2024. Május 22. / 17:18


Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez természetesen csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 22-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet. A rendezvények a Múzeumok Éjszakájára érvényes karszalaggal látogathatók.

ESTE 21 ÓRA 50-TŐL HAJNAL FÉL KETTŐIG.

Helyszínek: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár; Dohány utcai zsinagóga; a múzeum előtti Herzl-park; Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

Fontos: a zsinagógákban a férfiak számára kipa vagy egyéb fejfedő viselése szükséges.

Muzej_2024_1200x1200.jpg

A Múzeumok Éjszakája önmagában véve is különleges programokat ígér, hiszen ezen az éjjelen az intézmények kitesznek magukért, s igyekeznek különlegesebbnél különlegesebb eseményekkel szolgálni a nagyszámú közönséget.

De számunkra ez a szombat éjjel még különlegesebb, hiszen ilyenkor szabadtéri hávdálá szertartással (azaz közös szombatbúcsúztatással) vághatunk neki a kulturális feltöltődést ígérő éjszakának. A hávdálát dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezeti a Dohány utcai zsinagóga előtt június 22-én, szombaton este 9 óra 50 perctől. A hávdálá magyarul elválasztást jelent: azt jelképezi, hogy különbséget kell tennünk a szent és a profán, az ünnepnap és a hétköznap, a világosság és a sötétség, a szombat és a hét többi napja között.

Muzej_2024_programos_1200x1200.jpg

PROGRAMOK A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22.30 órától vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában

Az éjszaka folyamán – összesen négy alkalommal – idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a zsinagógával, a templom történetével és érdekességeivel. 
A vezetett séták az alábbi időpontokban kezdődnek: 22.30, 23.00, 23.30 és 01.00 óra.

PROGRAMOK A ZSIDÓ MÚZEUMBAN

22.20 óra: Közös szenvedélyünk a foci – profik és rajongók a Zsidó Múzeum kötelékébenkerekasztal-beszélgetés a magyar fociról zsidó szemszögből.
 • A múzeumi munkatársai, és családtagjai segítségével felelevenítjük hogyan alakult át a magyar futball élet a háború utántól napjainkig, milyen szerepe volt a zsidóknak nemcsak az MTK-ban, hanem a Fradiban is, lesz szó a lelátókon hallható antiszemita rigmusokról, és a magyar foci jövőjéről is.
 • A beszélgetésen ott lesz Bodrogi Tamás, az MTK Baráti Kör elnöke, illetve részt vesz Szegedi Péter szociológus-sporttörténész, aki segít nekünk megérteni, hogyan alakította a politika a focit, és milyen szerepe volt a zsidóknak a magyar foci felívelésében.

23.00-01.00 óra: Az állandó kiállítás új nézőpontból – tárlatvezetések a Magyar Zsidó Múzeumban
A Múzeum munkatársai kedvenc témáikat, kedvenc tárgyaikat mutatják be a Tamid: Mindig állandó kiállításunk keretében.

23.00 óra: Hétköznapi kellékek a rituálék szolgálatában
Egy szelence, vagy akár egy tehénke – mitől lesznek ezek zsidó tárgyak? Tárlatvezető: Bánfalvi-Orosz Eszter.

23.15 óraKurátori tárlatvezetés
A túlélés mintázatai – DEGOB jegyzőkönyvek új megvilágításban – időszaki kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban.

 • Az ELTE Research Center for Computational Social Science (RC2S2) égisze alatt működő Digital Lens interdiszciplináris kutatócsoport az elmúlt években a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéhez tartozó, úgynevezett DEGOB jegyzőkönyvek újfajta elemzésével foglalkozott. A Digital Lens ezt a korábban már online publikált gyűjteményt a hagyományos kvalitatív és kvantitatív módszerek mellett olyan innovatív digitális eszközökkel vizsgálta, mint automatizált szövegelemzés, adatvizualizáció és a mesterséges intelligencia használata.
 • A kutatócsoport eredményei Sipos Melinda helyspecifikus alkotásával kiegészítve emlékeznek meg a magyarországi deportálások 80. évfordulójáról. A tárlaton a tudomány, a művészet, és a digitális világ találkozik, miközben a tanúvallomások feltárják a látogatók előtt a múltat és annak emlékezetét. Tárlatvezető: Gellén Barbara (kurátor).

23.30 óra: Társadalmi igazságosság – a cedáká koncepciója a tárgykultúra tükrében. Tárlatvezető: Nemecsek Panni.

00.00 óra: Halál és judaizmus. Középpontban a temetkezés, folklór, és a szimbólumok. Tárlatvezető: Király Mátyás.

00.30 óra: A hagyomány játékos arca - az együtt töltött idő örömének értéke a zsidó kultúrában. Tárlatvezető: Nemecsek Panni.

01.00 óra: Budapesti zsidók a sírkövek tükrében – tárlatvezetés a Múzeum új állandó kiállításban. Tárlatvezető: Szemere Kinga (kurátor)

PROGRAMOK A HERZL TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPADON

22 órától zárásig: „Herzl Beach"
A zsidó múzeum előtti téren állt hajdan Herzl Tivadar szülőháza. A modern Izrael megálmodójának emlékét idézzük fel a zenehallgatásra, beszélgetésre, kellemes lazulásra is alkalmas Herzl-parkban.

22.30 óra: Shalom, Jeruzsálem! – Malek Andi Soulistic koncert

A múzeum előtti Herzl téren késő este 10 órakor kezdődik a „Herzl Beach”, a szabadtéri színpadon pedig fél 11 órakor a Malek Andi Soulistic koncertje.
A zenkar a koncert első felében jiddis és klezmer motívumokra épülő, vérpezsdítő ritmusú dalokat ad elő, míg a műsor második felében Malek Andi a szívének legkedvesebb magyar szerzők – többek között Fényes Szabolcs és Gábor S. Pál – dalait énekli. Olyan slágereket hallhatunk majd tőle, mint a Félteni kell, a Hosszú, forró nyár, vagy a Himnusz a nyárhoz. Természetesen nem maradhat ki a repertoárból Seress Rezső Szomorú vasárnapja sem, de felcsendül majd a Jiddise máme és a Bei mir bistu shein is. Az éjszaka során Jáger Banditól különleges hangszerelésben szólal meg két gyönyörű zsidó mű: az Osze salom és a Jerushalajim shel zahav.
A zenekar tagjai : Malek Andrea – ének, Jáger Bandi – zongora, Orbán György – bőgő, Lakatos Pecek András – dob

PROGRAM A RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22.30 órától: Zenél (is) a ház
A nyári napforduló éjszakáján zenés házbejárásra hívunk minden kedves érdeklődőt. A sétát a zsinagógatértől a Metrum együttessel és Móser Ádám közreműködésével klasszikus zene és tangóharmonika kíséri a rabbilakásig, miközben egy előadótérből térünk be egy zenés kávéházba. Vagy éppen az ellenkezője igaz? Járjon utána velünk! 
A különleges zenés sétákat 22.30 és 00.30 között 40 percenként indítjuk.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek