Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

2024. Május 22. / 17:18


Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez természetesen csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 22-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet. A rendezvények a Múzeumok Éjszakájára érvényes karszalaggal látogathatók.

ESTE 21 ÓRA 50-TŐL HAJNAL FÉL KETTŐIG.

Helyszínek: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár; Dohány utcai zsinagóga; a múzeum előtti Herzl-park; Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

Pénztárnyitás a Dohány utcai zsinagóga előtt: 21.50 óra

Karszalag árak:
Felnőttjegy: 3000 forint
Gyermekjegy (6–18 év): 1500 forint
6 éves kor alatt ingyenes

A megvásárolt karszalagok a rendezvény napján érvényesek a budapesti múzeumokba.

Fontos: a zsinagógákban a férfiak számára kipa vagy egyéb fejfedő viselése szükséges.

Muzej_2024_1200x1200.jpg

A Múzeumok Éjszakája önmagában véve is különleges programokat ígér, hiszen ezen az éjjelen az intézmények kitesznek magukért, s igyekeznek különlegesebbnél különlegesebb eseményekkel szolgálni a nagyszámú közönséget.

De számunkra ez a szombat éjjel még különlegesebb, hiszen ilyenkor szabadtéri hávdálá szertartással (azaz közös szombatbúcsúztatással) vághatunk neki a kulturális feltöltődést ígérő éjszakának. A hávdálát dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezeti a Dohány utcai zsinagóga előtt június 22-én, szombaton este 9 óra 50 perctől. A hávdálá magyarul elválasztást jelent: azt jelképezi, hogy különbséget kell tennünk a szent és a profán, az ünnepnap és a hétköznap, a világosság és a sötétség, a szombat és a hét többi napja között.

Muzej_2024_programos_1200x1200.jpg

PROGRAMOK A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22.30 órától vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában

Az éjszaka folyamán – összesen négy alkalommal – idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a zsinagógával, a templom történetével és érdekességeivel. 
A vezetett séták az alábbi időpontokban kezdődnek: 22.30, 23.00, 23.30 és 01.00 óra.

PROGRAMOK A ZSIDÓ MÚZEUMBAN

22.00 órától zárásig: Kérdezd a rabbit!
Ezen az éjjel dr. Verő Tamás főrabbi sem alszik, hiszen este 10-től zárásig áll a közönség rendelkezésére: a „szuperrabbi” a Kérdezd a rabbit! keretében minden, a zsidó vallással, hagyománnyal, történelemmel kapcsolatos kérdésre válaszol.

22.20 óra: Közös szenvedélyünk a foci – profik és rajongók a Zsidó Múzeum kötelékébenkerekasztal-beszélgetés a magyar fociról zsidó szemszögből.
 • A múzeumi munkatársai, és családtagjai segítségével felelevenítjük hogyan alakult át a magyar futball élet a háború utántól napjainkig, milyen szerepe volt a zsidóknak nemcsak az MTK-ban, hanem a Fradiban is, lesz szó a lelátókon hallható antiszemita rigmusokról, és a magyar foci jövőjéről is.
 • A beszélgetésen ott lesz Bodrogi Tamás, az MTK Baráti Kör elnöke, illetve részt vesz Szegedi Péter szociológus-sporttörténész, aki segít nekünk megérteni, hogyan alakította a politika a focit, és milyen szerepe volt a zsidóknak a magyar foci felívelésében.

23.00-01.00 óra: Az állandó kiállítás új nézőpontból – tárlatvezetések a Magyar Zsidó Múzeumban
A Múzeum munkatársai kedvenc témáikat, kedvenc tárgyaikat mutatják be a Tamid: Mindig állandó kiállításunk keretében.

23.00 óra: Hétköznapi kellékek a rituálék szolgálatában
Egy szelence, vagy akár egy tehénke – mitől lesznek ezek zsidó tárgyak? Tárlatvezető: Bánfalvi-Orosz Eszter.

23.15 óraKurátori tárlatvezetés
A túlélés mintázatai – DEGOB jegyzőkönyvek új megvilágításban – időszaki kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban.

 • Az ELTE Research Center for Computational Social Science (RC2S2) égisze alatt működő Digital Lens interdiszciplináris kutatócsoport az elmúlt években a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéhez tartozó, úgynevezett DEGOB jegyzőkönyvek újfajta elemzésével foglalkozott. A Digital Lens ezt a korábban már online publikált gyűjteményt a hagyományos kvalitatív és kvantitatív módszerek mellett olyan innovatív digitális eszközökkel vizsgálta, mint automatizált szövegelemzés, adatvizualizáció és a mesterséges intelligencia használata.
 • A kutatócsoport eredményei Sipos Melinda helyspecifikus alkotásával kiegészítve emlékeznek meg a magyarországi deportálások 80. évfordulójáról. A tárlaton a tudomány, a művészet, és a digitális világ találkozik, miközben a tanúvallomások feltárják a látogatók előtt a múltat és annak emlékezetét. Tárlatvezető: Gellén Barbara (kurátor).

23.30 óra: Társadalmi igazságosság – a cedáká koncepciója a tárgykultúra tükrében. Tárlatvezető: Nemecsek Panni.

00.00 óra: Halál és judaizmus. Középpontban a temetkezés, folklór, és a szimbólumok. Tárlatvezető: Király Mátyás.

00.30 óra: A hagyomány játékos arca - az együtt töltött idő örömének értéke a zsidó kultúrában. Tárlatvezető: Nemecsek Panni.

01.00 óra: Budapesti zsidók a sírkövek tükrében – tárlatvezetés a Múzeum új állandó kiállításban. Tárlatvezető: Szemere Kinga (kurátor)

PROGRAMOK A HERZL TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPADON

22 órától zárásig: „Herzl Beach"
A zsidó múzeum előtti téren állt hajdan Herzl Tivadar szülőháza. A modern Izrael megálmodójának emlékét idézzük fel a zenehallgatásra, beszélgetésre, kellemes lazulásra is alkalmas Herzl-parkban.

22.30 óra: Shalom, Jeruzsálem! – Malek Andi Soulistic koncert

A múzeum előtti Herzl téren késő este 10 órakor kezdődik a „Herzl Beach”, a szabadtéri színpadon pedig fél 11 órakor a Malek Andi Soulistic koncertje.
A zenkar a koncert első felében jiddis és klezmer motívumokra épülő, vérpezsdítő ritmusú dalokat ad elő, míg a műsor második felében Malek Andi a szívének legkedvesebb magyar szerzők – többek között Fényes Szabolcs és Gábor S. Pál – dalait énekli. Olyan slágereket hallhatunk majd tőle, mint a Félteni kell, a Hosszú, forró nyár, vagy a Himnusz a nyárhoz. Természetesen nem maradhat ki a repertoárból Seress Rezső Szomorú vasárnapja sem, de felcsendül majd a Jiddise máme és a Bei mir bistu shein is. Az éjszaka során Jáger Banditól különleges hangszerelésben szólal meg két gyönyörű zsidó mű: az Osze salom és a Jerushalajim shel zahav.
A zenekar tagjai : Malek Andrea – ének, Jáger Bandi – zongora, Orbán György – bőgő, Lakatos Pecek András – dob

PROGRAM A RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22.30 órától: Zenél (is) a ház
A nyári napforduló éjszakáján zenés házbejárásra hívunk minden kedves érdeklődőt. A sétát a zsinagógatértől a Metrum együttessel és Móser Ádám közreműködésével klasszikus zene és tangóharmonika kíséri a rabbilakásig, miközben egy előadótérből térünk be egy zenés kávéházba. Vagy éppen az ellenkezője igaz? Járjon utána velünk! 
A különleges zenés sétákat 22.30 és 00.30 között 40 percenként indítjuk.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Az Énekek éneke és a Pészah – Jó szombatot!
Zsidó világ
Felújíthatják a gyulai rabbiházat
2024. Május 03. / 11:46

Felújíthatják a gyulai rabbiházat