Címkék

Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

Kultúra / 2024. Január 28. / 19:27

A ,,kiradírozottak vissszasatírozása" – óriási érdeklődés a Mementó kiállítás megnyitóján

A budapesti Paulay utcai Art Department három helyisége is zsúfolásig megtelt azokkal, akik kíváncsiak voltak a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egyes gyűjteményi darabjaiból és Rajk László Auschwitzban készített frottázsaiból összeállított tárlat mai megnyitójára. A kiállítás kurátora Farkas Zsófia, a tárlatot Toronyi Zsuzsanna, a zsidó múzeum igazgatója nyitotta meg.

Kultúra / 2024. Január 23. / 14:16

MEMENTÓ – az emlékezés gesztusa az Art Departmentben

Rajk László Auschwitzban 2004-2014 között készített frottázsaiból, valamint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egyes gyűjteményi darabjaiból áll össze egy új, izgalmas világ azon a kiállításon, amelynek megnyitója január 28-án, vasárnap délután 4 órakor lesz az Art Department kiállítótérben (Budapest, Paulay Ede utca 19. szám). A tárlat kurátora Farkas Zsófia, a zsidó múzeum munkatársa.

Közélet / 2024. Január 05. / 11:57

Betörés a Zsidó Múzeumban: a bűnügyről 30 év után írt egy volt rendőrtiszt

– Mindent elvittek, ami mozdítható volt, s ami nem látszott törékenynek – nyilatkozta a Népszabadságnak Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz akkori ügyvezető igazgatója 1993 decemberében azután, hogy máig ismeretlen tettesek több milliárdos értékű műtárgyakat loptak el a Zsidó Múzeumból. A „Tiboru mesél" című blog szerzője, egy egykori rendőrtiszt a mai blogbejegyzésében árul el részleteket a nyomozásról a 30 éves, nem éppen ünnepi évforduló kapcsán.

Megemlékezések / 2023. December 26. / 15:16

Emlékezés Grünvald Fülöpre a Kozma utcai zsidó temetőben

A budapesti Zsidó Gimnázium és a Zsidó Múzeum egykori igazgatója, Grünvald Fülöp (1887-1964) halálának 60. évfordulóján a Kozma utcai zsidó temetőben lévő sírjánál megemlékezést rendez a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A január 3-án, jövő hét szerdán délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezést Darvas István főrabbi vezeti.

Kultúra / 2023. December 25. / 15:41

Így lesz nyitva a zsidó múzeum a következő 2 hétben

Az év végi és év eleji munkaszüneti napok miatt a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár nyitvatartása is változik. Cikkünkből kiderül, hogy január 7-ig bezárólag mikor érdemes a Dohány utcai intézmény gyűjteményének megtekintését tervezni, s mikor nem.

Tudomány / 2023. November 27. / 19:13

Szemtanúk: Ennek a könyvnek minden magyar zsidó család polcán ott kell lennie

A magyar és angol nyelvű Szemtanúk (Eyewitnesses) című katalógus a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményeiben található, a holokauszt rettenetéről szóló traumaábrázolásokról ad áttekintést. A kötet – amelyet Farkas Zsófia szerkesztett és állított össze – három rendkívül alapos tanulmányt is tartalmaz, ezek szerzői Farkas Zsófián kívül Marczisovszky Anna és Toronyi Zsuzsanna.

Kultúra / 2023. November 03. / 11:24

Toronyi Zsuzsanna: „Az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg"

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Európai Örökség címet viselő helyszínei mutatkoztak be azon a budapesti műhelytalálkozón, amelynek házigazdája Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója volt. Ennek apropóját az adta, hogy a szlovákiai a Gömör és Kishont térségek 12 temploma Európai Örökség címet kapott.

Zsidó világ / 2023. Október 06. / 13:38

A Tóra után a próféták: Háftárá-tekercs

– A képen látható Háftárá-tekercs a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményének egyik legrégebben meglévő darabja, a 18. századi Morvaországból, a magyar zsidóság egyik „bölcsőjéből” származik – olvasható az intézmény pénteki magazinjában.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 22. / 14:31

A testetlenség anyaga: Jom Kipuri övcsat

– A legbensőségesebb imánk a megszabadulásért, a megbocsátásért egyúttal ki van írva az övcsatunkra, az, ami bensőséges, külsőleg is kifejeződik és ez fokozza bensőségességét. Ez a judaizmus egyik lényege – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában, amelynek középpontjában a közelgő hosszú nap áll.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 21. / 15:31

SZEMTANÚK – Traumaábrázolások a zsidó múzeum gyűjteményéből

Nagy örömmel adunk hírt róla, hogy megjelent a SZEMTANÚK – EYEWITNESSES című, angol-magyar nyelvű képzőművészeti album a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában. A 300 oldalas kötet a holokauszt korai vizuális emlékezetét dolgozza fel azzal a misszióval, hogy a holokausztot túlélő művészek vizuális emlékezete ne vesszen el.

Tudomány / 2023. Szeptember 06. / 15:22

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár együttműködése a Bartók Konzervatóriummal

Hosszú távú együttműködést indít edukációs projektek közös megvalósítására a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolájaként működő Bartók Konzervatóriummal. A két intézmény a zene és a képzőművészet együttes bemutatásában rejlő lehetőségek feltérképezését tartják elsődleges feladatuknak.