Címkék

Zsidó Múzeum

Zsidó kisokos / 2023. Január 30. / 16:00

A beteglátogatás – az Istentől tanult jócselekedet

A betegek meglátogatása olyan erkölcsi feladatunk, amelyre maga az Örökkévaló mutat számunkra példát, amikor meglátogatja a körülmetéléséből lábadozó Ábrahámot. Ha Ő vette a fáradságot, hogy erősítse hívét, nem sajnálta végtelen idejét a látogatásra, akkor – kál váhomer, vagyis a zsidó logika szabályai szerinti kiterjesztéssel, ha magára az Örökkévalóra is igaz, mennyivel inkább igaz ránk nézve, hogy a betegeket meg kell látogatnunk.

Kultúra / 2023. Január 27. / 13:20

A hét műtárgya: A pesti gettó térképe

– A pesti gettó néhány hónapos fennállása, novembertől januárig, lehetővé tette, hogy viszonylag tartós életmódra kelljen berendezkedni, „intézményeket” teremtett, de volt esélye lakóinak, hogy élve, önszántukból távozhassanak egyszer innen, a gettó élete jórészt egybeesett Budapest ostromának napjaival – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Zsidó világ / 2023. Január 06. / 14:06

Eger és a zsidók: a törököktől Baumhorn Lipótig

A török hódoltság idején, amelyet csak másfél évtizeddel tudott elodázni a Gárdonyi által megénekelt nagy győzelem, sok zsidó élt a településen, akik aztán a 17. század végén a törökkel együtt távoztak. Tudható a spanyol kiűzetés történetéből is, hogy ekkoriban az iszlám jobban tolerálta a judaizmust a kereszténységnél. A következő, másfél évszázados periódusban Egerben nem lakhattak kálvinisták és zsidók.

Kultúra / 2022. December 23. / 13:09

A hét műtárgya: Löw Lipót ezüstborítású bibliája

A domborított szívvel és fekvő oroszlán alakjával díszített ezüsttáblákba kötött Bibliát Löw Lipótnak akkor ajándékozták a hívei, amikor a rabbi 1850-ben megvált a pápai közösségtől. A kötéstáblát Löw Bécsben élő örökösei 1935-ben ajándékozták a Zsidó Múzeumnak, amely 1942-ben emlékkiállítással emlékezett meg a rabbi munkásságáról – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja.

Mazsihisz hírek / 2022. December 19. / 14:56

Ez a kor a hálózatoké – együttműködés az OR-ZSE és a szegedi bölcsészkar között

– A zsidó-keresztény kultúra megismertetése akkor igazán hiteles, ha autentikus forrásból ered. Márpedig véleményem szerint a tudományos tevékenységet illetően Magyarországon az autentikus forrás az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem (OR-ZSE) – közölte Gyenge Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja ma azon a rendezvényen, amelyen aláírták az OR-ZSE és a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara közötti együttműködést.

Zsidó világ / 2022. December 02. / 12:42

A hét műtárgya: A kunmadarasi zsinagóga alapító okirata

Három évvel a kunmadarasi zsidók deportálása előtt, 1941-ben új zsinagógát építtettek a hívek Kunmadarason. Nem menekülésbe fektettek pénzt és energiát, hanem egy új zsinagógába. Őszintén hihették, hogy a történelem legnagyobb vihara majd elvonul a fejük felett, de addig imádkozni csak kell valahol. Tisztában voltak vállalkozásuk időszerűtlen hősiességével, de szerettek volna, ameddig lehet, élni – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Tudomány / 2022. November 18. / 13:33

A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja az 1960-as évekre fókuszál, ennek megfelelő a hét műtárgyává választott kép: egy konferencián készült fotó a budapesti Síp utca 12. szám alatt lévő Mazsihisz-székház legendás, sokat látott Goldmark-terméből. A fotón többek között Sós Endre, Scheiber Sándor, Benoschofsky Imre, Schück Jenő, Bacher Vilmos és Richtmann Mózes.

Kultúra / 2022. November 11. / 13:04

A Zsidó Múzeum heti műtárgya: A wormsi zsinagóga – képeslapon

Németország legrégebbi zsinagógája ma is áll és látogatható, jóllehet többször lerombolták és újraépítették. A wormsi zsinagóga igazi emlékezethely, olyan kis „emlékkapszula”, melyben az askenázi zsidó történelem számos fontos jelensége megismerhető.

Kultúra / 2022. November 01. / 11:51

Tárlatvezetések a Magyar Zsidó Múzeum és a 2B Galéria „Láthatatlan arc” című kiállításán

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és a 2B Galéria „Láthatatlan arc – Portrétípusok és nem tipikus portrék, tárlat a múzeum arcképgyűjteményéből” című közös kiállításához kapcsolódóan több izgalmas tárlatvezetés kerül megrendezésre novemberben, a programokra sok szeretettel várjuk az érdeklődőket a 2B Galériába (Budapest IX. kerület, Ráday utca 47.)

Kultúra / 2022. Október 28. / 13:00

A hét műtárgyai: Fényképek 1984-ből

A magyarországi deportálások negyvenedik évfordulóján, 1984-ben rendezett megemlékezés-sorozatról az Új Élet különszámmal emlékezett meg. A Kozma utcai temetőben elhangzó beszédeket, a társegyházak képviselőtől egészen a hivatalos Magyarország képviselőinek megszólalásáig, hiánytanul közlik, de a beszámolók mintha azt jeleznék, mennyire messze van mindez a korabeli zsidó élet mindennapjaitól. A 1980-as évekbeli erjedés egészen más világban zajlik.

Kultúra / 2022. Október 25. / 13:39

Látható lélek láthatatlan arcokon

Javaslom, hogy menjenek el a budapesti Ráday utcai 2B Galériába a Láthatatlan arc című portrékiállításra, de mivel határozottabb megfogalmazással szeretnék élni, azt kell mondjam: ennek a roppant izgalmas tárlatnak a megtekintése – és most Radnóti főrabbit idézem – „kötelezően ajánlott”. A kiállított anyag a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből való, a tárlat kurátora Farkas Zsófia, a kiállítás november 23-ig tekinthető meg.

Kultúra / 2022. Október 21. / 12:53

A hét műtárgya: Leonard Freed fotói Kádár-kori széder-estékről

– Ezen a héten új szerzeményeket mutathatunk be: Leonard Freed, a Magnum fotóügynökség fotósának a Kádár-kori Budapesten készült felvételeit. Az 1979-ben és 1985-ben fotografált képeken feltűnnek Scheiber Sándor főrabbi, Schweitzer József főrabbi, Löwy Tamás rabbi és mások – tudhatjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából.