Címkék

Zsidó Múzeum

Élet + forma / 2022. Július 29. / 14:26

Az aszály a Közel-Kelet közös nehézsége lesz: Izrael lehet a megmentő

Az elsivatagosodás fokozódik a Közel-Keleten, a klímaváltozás egyik központjában és Izrael jelentős része eleve sivatag. Az aszályos időszakok még hosszabbak lesznek és még gyakrabban fognak jelentkezni, mint Ábrahám idejében és azóta.

Kultúra / 2022. Július 22. / 16:52

A hét műtárgya: Egy 1923-as fotó a Zsidó Kórházból

Az 1896-ban megnyitott budapesti Szabolcs utcai zsidó Kórház már a megnyitásakor az ország egyik legmodernebb egészségügyi intézményének számított, s az 1940-es évekre ezer betegággyal rendelkező, ragyogóan felszerelt, az egészségügy szinte minden területét átfogó gyógyászati komplexummá fejlődött – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Kultúra / 2022. Július 15. / 15:36

A hét műtárgya: Nátán ben Gerson sírköve

Nátán ben Gerson 1654-ből való sírköve József főherceg budai, Dísz téri palotájának építésekor került elő 1910 körül, az értékes régiséget a Habsburg főherceg 1933-ban ajándékozta a Zsidó Múzeumnak – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Tudomány / 2022. Július 06. / 09:07

Elindult a Targum online folyóirat, szívből ajánljuk!

A Goldziher Ignác Tudományos Kutató Alapítvány alapításában és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásával mostantól új folyóiratot olvashatnak Targum címmel az interneten. A targum a Héber Bibia arámi fordítását jelenti, s azért esett az alapítók választása éppen erre a címre, mert a lap célja a fordítás, az értelmezés, az értelemadás és a megértés szándéka és átadása. A kiadó a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.

Kultúra / 2022. Július 01. / 17:02

A hét műtárgya: Megillat Horthy

– Állandó kiállításunkban, a Purim tárgyai között látható egy különleges tekercs, mely formájában és némiképp nyelvezetében is a hagyományos Eszter tekercsekre emlékeztet, tartalma azonban nagyon más. A veretes héber nyelven írt szöveg a magyarországi holokauszt történetét foglalja össze – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Kultúra / 2022. Június 26. / 15:22

Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!

Nem kézenfekvő, hogy az ember éjjelente járjon múzeumba, pláne a múzeumok éjszakáján, amikor egyrészt lépni nem lehet a tömegtől, másrészt ha az ember kisgyerekes szülő, akkor a gyerekét sem tudja magával vinni – mindezek dacára tegnap éjjel hatalmas buli kerekedett. A Dohány zsinagóga előtt éjfél után is ropták a táncot, ami pedig a Rumbach-ot illeti: Fullajtár Andrea „Karádyádája” lenyűgöző volt. Vastaps a fellépőknek és a szervezőknek.

Zsidó világ / 2022. Június 24. / 13:44

A hét műtárgya: Serleg a bölcs asszonynak

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található, virág alakú serleget a Budai Izraelita Nőegylet legendás elnökasszonyának, özv. Friedmann Gusztávnénak dedikálták a budai zsidó diákjóléti szakosztály intéző bizottságának tagjai 1928-ban – írja a múzeum pénteki magazinja.

Kultúra / 2022. Június 10. / 16:01

A Zsidó Múzeum – Hermann Lipót: Illés próféta megjelenik

Hermann Lipót 1884-ben született Nagyszentmiklóson, majd apja kívánságának megfelelően kereskedelmi iskolát végzett. Érettségi után mégis festészeti tanulmányokba kezdett, és bekapcsolódott a korszak művészeti életébe.

Kultúra / 2022. Június 10. / 14:58

A hét műtárgya: Egy Illés-serleg, amely több mint 100 éves

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében több olyan serleg is van, amelyet az adományozók családi hagyománya szerint Illés próféta serlegeként használtak. Közöttük ez a képünkön látható, csehországi, maratott üveg serleg, amelyet 1914-ben ajándékozott a múzeumnak Neumann Soma. A gyűjteménynek ez lett az 500. leltározott darabja – írja a múzeum pénteki magazinja.

Kultúra / 2022. Június 03. / 13:25

A Zsidó Múzeum e heti műtárgya – Köves Izsó: Mendelssohn Nagy Frigyes előtt

A Magyar Zsidó Múzeum e heti műtárgyának egy restaurálásból ezen héten visszakapott jelentős művet választott. Alkotója Köves Izsó, aki a hitközség polgári fiúiskolájában volt rajztanár, a Mendelssohn Nagy Frigyes előtt című képét 1892-ben festette a mester.

Kultúra / 2022. Május 27. / 15:08

A Monarchia városai és a neológ Ézsaiás – „Házam imádság háza lesz minden népek számára”

"Házam imádság háza lesz minden népek számára" – Ézsaiás próféciája ez a népekről, akik majd, ha eljön az ideje, elfogadják az Örökkévalót kivétel nélkül – írásunkat a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából ajánljuk.

Zsidó világ / 2022. Május 20. / 15:30

A hét műtárgya: Dedikált imakönyv

Ez az imakönyv valóban nők nemzedékeinek lehetett olyan, mint az emlékkönyvek, a naplók, az aforizmagyűjtemények, vigasztalások, amelyeket mindig magunknál hordunk – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja.