Címkék

Zsidó Múzeum

Tudomány / 2023. Május 15. / 11:09

A Jeruzsálem-kérdés, és Izrael kapcsolata az UNESCO Világörökségi Bizottságával

A Jeruzsálem nap alkalmából az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Doktori Iskolája a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral közösen nyilvános disszertációfejezet-vitát rendez a zsidó múzeumban május 18-án, csütörtökön délután 5 órától. A vitán Szűcs Tamás doktorandusz doktori értekezésének egyik fejezetét vitatják meg.

Élet + forma / 2023. Április 28. / 13:40

Izrael 75: Herendi tál Herzl portréjával a Zsidó Múzeum gyűjteményéből

Herzl Tivadar a mai Budapest területén született, élete jó részét nem a mai Magyarország területén élte le. Miközben közeli rokona, Heltai Jenő fontos magyar író volt. Herzl története csak érintőlegesen találkozik a magyar történelemmel.

Kultúra / 2023. Április 24. / 10:19

Európa legrégebbi zsidó múzeuma: Dr. Toronyi Zsuzsanna a Mazsök-Kultúrszalonban

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk a MAZSÖK-Kultúrszalon következő programján, amikor megismerhetjük Európa legrégebben működő zsidó múzeumát, 2023. április 26-án, szerdán este 6 órakor. Ponots cím: Budapest VI. kerület, Bajza utca 26.)

Kultúra / 2023. Április 21. / 14:50

A hét műtárgya: Abádi Ervintől a II. Zsidó Brigád emlékére készített album

Abádi Ervin „Két csillag két világ" című albuma a II. Zsidó Brigádnak állít emléket, amely a brit hadsereg palesztinai zsidó egységeként 1944 végétől harcolt a németek ellen Olaszországban. Az albumból 500 számozott példány készült, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár tulajdonában a 394. számú található meg.

Tudomány / 2023. Április 18. / 13:42

Helyhez kötött zsidó világok – megjelent a Targum 2. száma

Megjelent a Targum folyóirat második száma. A Goldziher Ignác Tudományos Kutató Alapítvány által alapított, és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár által kiadott lap új számának fókuszában ezúttal a lokalitás áll, a lapszám szerkesztője Glässer Norbert.

Zsidó világ / 2023. Március 24. / 13:33

A hét műtárgya: Móhelszék Nagykanizsáról

Ez a XIX. századi szék a XX. században került Nagykanizsáról a múzeum gyűjteményébe, alighanem azért, mert a XIX. század végén ez a szertartási tárgy kiszorult a használatból – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában. Ez a gyönyörű szék valaha arra szolgált, hogy ha megérkezne, akkor az az Elijahu próféta üljön benne, aki bekíséri a hagyomány kapuján a 8 naposan körülmetélt fiúcsecsemőt...

Élet + forma / 2023. Március 10. / 12:37

A Tóra és a lélek: Bibliaterápia

A psziché görög szó, de a lelki fejlődést, megújulást, terápiát a Tóra találja ki. A Tóra hőseire rájuk, magukra bízatott a lelkük, az, hogy hogyan kezelik lelki sérüléseiket, amelyeket egymásnak okoznak.

Kultúra / 2023. Március 03. / 14:42

A hét műtárgya: Eszter tekercs

A rituális szövegek – köztük a Purim ünnepén felolvasott Eszter tekercs – hagyományosan pergamenre, kézzel írt betűkkel készülnek. A kevés 19. századi kivétel egyike Mordeháj Szófer papírra, rézlemezről nyomtatott, gazdagon illusztrált megillája.

Kultúra / 2023. Március 01. / 16:06

ONLINE, ingyenes, purimi tárlatvezetés a Zsidó Múzeumtól

Most vasárnap, március 5-én, este 7 órától a Zsidó Múzeum állandó kiállításának (Tamid) virtuális verziójában, az ExhibitOnline felületen tartjuk első, ingyenes, online vezetésünket, melyet a későbbiekben több is követ majd. A purimi tárlatvezetés körülbelül 50 percig tart, Bánfalvi-Orosz Eszter várja az érdeklődőket.

Tudomány / 2023. Február 16. / 14:04

Régi zsidó kézírás olvasás – írástörténeti előadás sorozat

A magyarországi zsidó közösségek levéltári örökségének jelentős része található közlevéltárakban vagy nyilvános magánlevéltárakban. Ezek elsősorban adózással, a közösség belső adminisztrációjával kapcsolatos iratok, részletes adatokkal az egyes közösségek történetére vonatkozóan.

Élet + forma / 2023. Február 10. / 14:49

A hét műtárgya: A Somer ifjúsági szervezet Hágádája Debrecenből

Gyöngybetűs írás, meghatott, kissé gyerekes szabadságpátosz, végtelen megilletődöttség mutatkozik ebben az 1946-47-ből való debreceni kiadványban. A Széder este forgatókönyve, a Hágádá következetes újraírásában. Amelyben a nép története, a „zsidó sorsé”, a történet, amelyet el kell beszélnünk ezen az estén, a Peszáh történetévé válik a gálutban, a diaszporában-száműzetésben, egy új exodus előestéjén.

Zsidó kisokos / 2023. Február 03. / 13:18

Zsidó orvosok mindenhol: a Talmudtól a középkorig

A Talmud tele van gyógymódok ötleteivel, a rabbik hétköznapi tapasztalatával arról, mi segít valamelyest a számtalan testi nyavalyán. A gondolkodás, a figyelem intenzitását jelzik ezek a talmudi elgondolások, hogy mennyire érdekelte a régi nagy rabbikat mindez mindig.