Címkék

Rumbach zsinagóga

Kultúra / 2023. Június 06. / 11:54

Múzeumok Éjszakája: kulturális randevú a zsidónegyedben június 24-én éjjel!

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 24-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 03. / 16:55

Fischer Iván a misztikus héber betűkre épülő egyetemes kultúráról

Mint beszámoltunk róla: ebben a hónapban és júniusban is folytatódnak az új Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) koncertjei a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahol a magas zenei színvonalról Fischer Iván és a Fesztiválzenekar muzsikusai gondoskodnak. A karmestert az estek kapcsán többek között a kamaradarabok különlegességéről és a mesterséges intelligenciáról kérdezte a Fidelio.

Kultúra / 2023. Április 03. / 22:57

Hagyaték – előadás M. Miller és Alice Miller írásai alapján a Rumbachban

2023. április 18-án, kedden este 7 órától lesz látható a Láthatáron Csoport színházi előadása Hagyaték címmel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az előadást Martin Miller 2013-ban íródott és 2019 áprilisában magyarul is kiadott könyve: A tehetséges gyermek igazi drámája – Alice Miller tragédiája ihlette, valamint Alice Miller írásai. Jegyár: 4000 forint.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 03. / 18:04

A hallgatás leple, avagy az Örökkévalónak van miben reménykednie

Különösen megrendítő esemény zajlott le múlt pénteken a Rumbach-ban, ahol ugyanazon rendezvényen vettek részt zsidók és keresztények; magyar holokauszttúlélők és a holokauszt alatt bűnöket elkövetett németek leszármazottai; idősek és fiatalok; tanárok és diákok; rabbik és keresztény papok. Tanulságos nap volt szívszorító pillanatokkal.

Kultúra / 2023. Április 02. / 17:10

Elutazás és hazatérés – Konrád Györgyre emlékezünk

Konrád György a magyar próza egyik legmarkánsabb, világszerte ismert alakja. Berettyóújfaluból menekülő zsidó kisfiúból lett világpolgárrá, magát soha nem cenzúrázó, a politikát mindig civilként megélő íróvá, a nemzetközi irodalmi közélet választott képviselőjévé.

Megemlékezések / 2023. Március 30. / 12:46

A megtisztulás felé: a Soá elkövetőinek leszármazottai a Rumbach-ban

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz holnap a budapesi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ahol „Emlékezet és remény: A hallgatás leplének szétszakítása" címmel rendeznek megemlékezéssel és műhelyfoglalkozásokkal egybekötött összejövetelt a Marsch des Lebens – March of Life (Menetelés az életért) német és magyar keresztény közösségei a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével.

Kultúra / 2023. Március 26. / 20:37

Irodalom, emlékezet, zene – különleges programok áprilisban a Rumbachban

Megemlékezünk majd Konrád Györgyről, aki idén lenne 90 éves, Felhők szárnyán címmel egy különleges zenei kalandozásban lesz részünk – izraeli, zsidó, ladino, szefárdi, argentin és latin-amerikai csodás dallamokat ad majd elő két tehetséges művész. És egy elképesztő mélységű, embert próbáló történet részesei lehetnek még azok, akik áprilisban ellátogatnak a Rumbacba.

Kultúra / 2023. Január 01. / 17:30

Umcacca a Rumbach-ban: „Te jó ég, a gyerek keringőzni ment!"

A Bősze Ádám vezetésével megrendezett Umcacca című zenés-műsoros est előtt ezt ígértük: ennél „keringősebb keringős” program év végén nem lesz Pesten. És igazunk lett, a Rumbach-ban megkaptunk mindent, amit vártunk: azaz zenét, táncot, humort, s természetesen sok-sok meglepő információt a híres bécsi újévi koncertekről. Még azt is, hogy őfelsége, Strauss, a keringőkirály egy budai zsidó leszármazottja volt. Hát ki másé…

Kultúra / 2022. December 06. / 17:29

Ennél keringősebb keringős est nincs: jön az UMCACCA a Rumbach-ban!

Az a jó hírünk, hogy ezúttal nem kell a bécsi újévi koncertre utazniuk, mert ha keringős estre vágynak, akkor jöjjenek a Rumbach-ba Bősze Ádám UMCACCA című estjére december 28-án, szerdán este 7 órakor. Jegyár: 4900 forint, amihez persze ajándék is jár.

Mazsihisz hírek / 2022. December 05. / 15:52

Elfeledett szomszédaink – Zsidó családok Pápán: Könyvbemutató a Rumbach-ban

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a 2020-ban elhunyt Gyekiczki András-Rajk László: Elfeledett szomszédaink - Zsidó családok Pápán című könyvének beszélgetéssel egybekötött bemutatójára 2022. december 11-én, vasárnap délután 5 órakor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába.

Kultúra / 2022. November 28. / 16:04

Különleges Mahler-est a Rumbach-ban

Csodálatos koncertet adott a Metrum Ensemble zenekar Erzsébetváros önkormányzata, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Gozsdu Udvar támogatásával a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A fennállásának 10. évfordulóját ünneplő zenekar Gustav Mahler: Dal a Földről című művét adta elő nagy sikerrel.

Kultúra / 2022. November 18. / 14:13

A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz.