„…örömmel meríteni az üdvösség forrásaiból”

2023. Szeptember 28. / 13:35


„…örömmel meríteni az üdvösség forrásaiból”

A Sátrak ünnepe, a betakarítás ünnepe volt a történelmi korokban. Az Ünnep a hála és öröm megnyilvánulása, tanítja Szerdócz Ervin újpesti főrabbi.

„Szolgáljátok az Örökkévalót örömmel…” olvassuk a 100. zsoltárban, és ez még hangsúlyozottabbá válik a Szukot, a Sátrak ünnepén!

A Talmudban olvassuk: „Aki nem látta a vízmerítés örömünnepét, az még életében nem látott örömöt (szimha).” (Szukká 51b). Bölcseink szerint a Talmud ezen kijelentése a Szukotra, a Sátorok ünnepére vonatkozik. Az Örökkévaló ilyenkor lenéz égi magasságából, és látva a zsidók ünnepi sátrait, meghatározza az adott esztendőben hulló eső mennyiségét és minőségét, ugyanis ennek Izraelben nagyon nagy jelentősége van.

A zsidó népre jellemző optimista és pozitív életszemlélet, mintegy megelőlegezi Isten előnyös döntését. Az ünnep alatt nagyszabású összejöveteleket rendeztek. Igen ám, de a rabbiknak meg kellett találniuk a szentírási vonatkozást, mely megalapozhatta a rendezvények jogosultságát. (lásd Szukká 48b) Végül, Ráv Éná rátalált erre: „…örömmel (szaszon) merítetek vizet az üdvösség forrásaiból” (Jes. 2:3). Összefoglalva, a történelem során, nagy fontosságot tulajdonítottak a sátrak építésének és az ünnep örömmel történő megtartásának. Ez azonban nem volt mindig egyszerű.

Máramarosban 1885-ben, nyár végén, óriási esőzések voltak, melyeket hatalmas árvíz követett.

A Sátorok ünnepe előtt kitört a kolera járvány. Sziget város antiszemita polgármestere megtiltotta a zsidóknak, hogy az ünnepre sátrakat építsenek. A város főrabbija, Jekutiel Jehuda Teitelbaum nem akart újat húzni a hatósággal, kiadta a rendeletet: „Nem lesz Szigeten sátor, a Sátrak ünnepén”. Szigetnek közel száz, a Főrabbi tekintélyét tisztelő rabbija volt. Mégis volt, aki nem ismert Istenen kívül más tekintélyt.

Mordchele Koppel, a város egyik rabbija, nem törődve az előírással, nagy sátrat épített imaháza udvarán. A hír eljutott a polgármesterhez, aki rohant, a rennitens rabbihoz, hogy példát szolgáltasson, érvényesítve tekintélyét: személyesen kötelezte a rabbit a sátor lebontására. Felhívom figyelmét, – mondta erre Mordchele rabbi, – hogy rabbi Meir Nádvorner az én nagyapám volt. Kit érdekel ki volt a nagyapja!? – kapta fel a vizet a polgármester. Azonnal bonttassa le a sátrat, különben börtönbe vetem. Élt egy pópa, – kezdte magyarázni a rabbi, – akinek volt tíz fia. Mind egészséges, sudár, mint tíz cédrus. Ennek a pópának volt egy nagy gyümölcsöse. Szebbnél szebb fákkal, finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. Mit gondolt egyszer? Béreseket fogadott fel és kivágatott kilenc fát, hogy helyükön virágoskertet létesítsen. Ahogy kivágatta a fákat, fiai hirtelen és váratlanul megbetegedtek. Orvosokat hívatott. A legidősebb fia mégis meghalt. Erre elment a környék kuruzslóihoz, fiai mégis egymás után haltak meg, csak legkisebb fia maradt életben. Élet és halál között lebegett, úgy tűnt, ő sem kerüli el testvérei sorsát. Barátai tanácsolták: menjen rabbi Meir Nádvorner rabbihoz. A pópa utálta a zsidókat. A rabbikat még ennél is jobban gyűlölte. Amikor nem maradt más esély, elment a Nádvorner rabbihoz, kérte, hogy tegyen csodát, mentse meg legkisebb fiát. A rabbi azt mondta: Tudd meg! Isten a kivágott fák miatt vette el kilenc fiadat. Ez áll: „…mert az ember a mező fáihoz hasonlít.” (V.M. 20/19.) De, ha már eljöttél hozzám, imádkozni fogok fiadért, és megígérem: legkisebb fiad életben marad. És valóban, imádkozott és a fiú életben maradt. Sziget polgármestere türelmetlenül szakította félbe a rabbi történetét: Minek mondta nekem ezt a képtelen történetet? Azért, – folytatta a rabbi-, mert az a fiú, aki életben maradt, az te vagy: Sziget polgármestere. A sátorépítés tilalma a jutalma annak, hogy nagyapám Meir Nádvorner rabbi megmentette életed? A polgármester elsápadt. Rájött, hogy valóban úgy történt, ahogy a rabbitól hallotta! Építsetek, annyi sátrat amennyit csak akartok, – mondta, – és elfutott.  

Igen ám, de aznap este beköszöntött az ünnep! Nem maradt idő, sátrat építeni! Szigeten abban az évben csak egyetlen egy sátor volt. Mentek a zsidók, egytől egyig feleségeikkel, gyermekeikkel Mordchele Koppel sátrába, hogy örüljenek és elmondhassák az áldást: 

„Áldott vagy te, Uram, Istenünk, a világ királya, aki… megparancsolta, hogy sátrainkban örömmel tartózkodjunk!” (Ünnepi áldás)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Isten veled, Misu! – Vajda Mihály halálára
Megemlékezések
Száz éves korában meghalt Henry Kissinger