Címkék

Szukot

Ünnepek / 2022. Október 14. / 17:07

Miért temette el Mózest „saját kezével” az Örökkévaló? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 17 óra 40 perckor köszönt be, a királynő holnap este 18 óra 42 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. Aktuális hetiszakaszunk a Vözot háböráhá (Mózes 5. 33:1-34:12.), melyet majd Szimhát Tóra ünnepének idején, kedden olvasunk fel a zsinagógákban. Jó szombatot és további szép ünnepet kívánunk minden kedves hittestvérünknek.

Ünnepek / 2022. Október 12. / 22:25

Privát parti a Jóistennél: a megelőlegezett megváltás után – Semini Áceret és Szimhát Tóra

A Semini Áceret ünnepe méltánytalanul kevéssé ismert része a zsidó hagyománynak, részben alighanem azért, mert magán a hagyományon belül is vita folyik arról, micsoda tulajdonképpen ez az őszi ünnepek idejét lezáró alkalom. Jonathan Sacks rabbi szerint Isten külön házibulija nekünk, zsidóknak, miután fogadta a föld minden népét.

Zsidó világ / 2022. Október 12. / 12:07

50 ezren vettek részt a szukoti kohanita áldáson a Siratófalnál

Mintegy ötvenezer hívő jelenlétében hangzott el szerdán a Siratófalnál az ilyenkor szokásos Birkát Kohanim (kohén áldás). A papi áldás Jeruzsálem óvárosában kétszer hangzik el egy évben, pészah és szukot ünnepén. Az eseményre fokozott biztonsági intézkedések mellett került sor.

Ünnepek / 2022. Október 09. / 10:13

Ilyen ünnepi ételekkel készül Sonya a szukotra – VIDEÓ

Sonya egy ötgyermekes zsidó anyuka, két ikerpár kislány és egy kisfiú boldog édesanyja, aki a munkahelyén ápolónőként dolgozik, odahaza pedig a család miatt sok időt tölt a konyhában. Remekül főz, s természetesen kóser konyhát vezet, így a YouTube-on a zsidó közösség számára létrehozott egy csatornát Sonya's Prep címmel, amelynek csaknem 70 ezer követője van. Legújabb videójában olyan ételeket mutat be, amelyeket a hamarosan beköszöntő szukotra készít.

Ünnepek / 2022. Október 08. / 20:46

Szukot, a sátrak ünnepe – szokások, hagyományok, történelmi háttér, az ünnep kellékei

A világon mindenütt megkülönböztetik az úgynevezett állami, nemzeti, továbbá a természeti eredetű, valamint a vallási ünnepeket. A zsidóság számára azonban, lényegében véve, minden ünnep egyben történelmi, természeti és vallási jelentőséggel is bír. Mindez érvényes a most vasárnap, este 17 óra 50 perckor beköszöntő, harmadik zarándokünnepünkre, a szukotra is.

Kultúra / 2022. Október 07. / 14:09

A hét műtárgya: Hímzett sátordísz szukotra

Ünnepek / 2022. Október 06. / 10:33

De miért is „ülünk” a szukában? – vasárnap este beköszönt Szukot örömünnepe

A Szukot a három zarándok-ünnep egyike, amelynek mezőgazdasági vonatkozása is van. A betakarítás ünnepe. Sátorban lakunk, étkezünk, ha lehet, alszunk, az ünnep hét napján. Örülünk az ünnepnek. Ezért lengetjük az ünnepi csokrot, amely négy növényből tevődik össze: a pálmaág a lülov, az etrog, a citrusfa gyümölcse, a mirtusz három ága, fűzfaág.

Élet + forma / 2022. Október 03. / 20:18

Nagy sátor – nagy program: Szukoti sátordíszítés a Bálint Házban

Készülj velünk a sátoros ünnepre! A gyümölcsökön kívül lehet alkotni, finom kóser harapnivalókat készíteni, kóstolni, táncolni, elmerülni a szukoti mesék világában. Természetesen arról is szó lesz, hogy mi is pontosan ez az ünnep és milyen hagyományai vannak. Gyertek el és nézzétek velünk a csillagokat a sátor nádtetején 2022. október 6-án, csütörtökön 16.30 órától.