Ungvári Tamás az OR-ZSE díszdoktora lett

2015. December 16. / 22:01


Ungvári Tamás az OR-ZSE díszdoktora lett

Hanuka utolsó napján, a nyolc láng lobogásától kísérve vonult be az Egyetem Doktori Tanácsa a zsúfolásig megtelt Oktogonális terembe, az avatás helyszínére, hogy átadják Dr. Ungvári Tamásnak a megítélt díszdoktori oklevelet.


A a magyar és az izraeli himnusz elhangzása után Ungárné Dr. Komoly Judit professzor emeritus, levezető elnök köszöntötte a megjelenteket, közöttük Heisler Andrást, a MAZSIHISZ elnökét, dr. Kunos Péter ügyvezető igazgatót; Dr. Frölich Róbert országos főrabbit, Deutsch László főrabbit, a Rabbitestület megjelent képviselőit, a hitközségek és a testvér egyházak küldötteit, az OR-ZSE oktatóit, hallgatóit, dolgozóit és a barátokat, ismerősöket. Ezután Fekete László főkántor közreműködésével az egybegyűltek elénekelték a „Moajz cur”-t.

A levezető elnök ezt követően beszámolt a díszdoktori eljárás folyamatáról és felolvasta az OR-ZSE doktori szabályzatának 13. pontját: „Az egyetem az arra érdemes bel- és külföldi személyeket tiszteletbeli doktorrá (doctor honoris causa) avathatja.

A kitüntető címet nemzetközi elismertségű tudományos munkássággal és az egyetem érdekében kifejtett tevékenységgel lehet kiérdemelni.” és ismertette a Doktori Tanács határozatát: „Az OR-ZSE Doktori Tanácsa Dr. Ungvári Tamás professzor emeritus úrnak a doctor honoris causa – azaz az OR-ZSE DÍSZDOKTORA kitüntető címet adományozza.

Majd Dr. Lichtman Tamás professzor úrnak, a Doktori Tanács vezetőjének laudációja következett, amelyet ide kattintva lehet elolvasni.

Dr. Schöner Alfréd rektor, a Doktori Tanács elnöke közvetlen, megható szavakkal köszöntötte az ünnepeltet, majd felolvasva az oklevél szövegét, átnyújtotta az ugyancsak meghatott kitüntetettnek a díszdoktori diplomát. Ezt a díszdoktorrá fogadás kézfogásai követték. Az ünnepély fényét a 100. zsoltár emelte, amelyet Fekete László főkántor, Tóth-Takács Judit zongora kíséretével énekelt el.

Ezután Ungvári Tamás, az OR-ZSE új díszdoktora, székfoglaló beszédében köszönte meg a kitüntetést. Elsősorban volt tanárainak mondott köszönetet, emlékezett a Soá előtti és a felszabadulást követő Zsidó Gimnáziumra, ahol kiváló tanárok oktatták. Emlékezett arra, hogy akkor, amikor ő egyetemi hallgató lett korábbi tanáraival már mint professzorokkal találkozhatott. Emlékezett arra, hogy Schöner Alfréd vezette őt vissza a zsidó vallásba és ezzel új tartást adott neki. Most úgy véli, hogy élete legszerencsésebb eseményeit zsidóságának köszönheti, ezért reméli, hogy hátra lévő éveiben a zsidó tudományokkal foglalkozhat. Végül üzenetként fogalmazta meg: "annál nagyobb szerencse nem érheti az embert, mint hogy zsidónak született."

A hosszantartó tapsvihart követően az „Osze salom…”, a béke himnuszának közös eléneklésével zárult az ünnepi esemény, majd az Egyetem állófogadásra hívta meg a résztvevőket. A díszteremben már közvetlen légkörben, falatozás közben, baráti szavakkal köszöntötték az új díszdoktort.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Trump-fennsík a Golanon
2019. Június 17. / 20:44

Trump-fennsík a Golanon

Megemlékezések
A holokauszt áldozataira emlékeztek a kiskunhalasi zsinagógában
Izrael
Jeruzsálem, ahogyan még sohasem láttuk
2019. Július 16. / 16:48

Jeruzsálem, ahogyan még sohasem láttuk

Kommentek