Olosz Levente új könyve a Kasztner-ügy tudományos és közéleti diskurzusairól

2024. Január 08. / 20:19


Olosz Levente új könyve a Kasztner-ügy tudományos és közéleti diskurzusairól

Megjelent Olosz Levente történész Narratívák fogságában – A Kasztner-ügyről szóló tudományos és közéleti diskurzusok története című könyve, amely már megvásárolható a könyvesboltokban – adta hírül a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont az intézmény Facebook-oldalán

Kasztner Rezső (1906-1957) mentési tevékenysége és a német megszállókkal 1944 nyarán folytatott tárgyalásai a magyarországi holokauszt egyik leginkább vitatott kérdése, amely Izraelben és Magyarországon is történészi, jogászi és közéleti viták sorát szülte. 

417363370_869317908527344_378952992738425348_n.jpg

Olosz Levente ezeket a Kasztner személyéről és mentési tevékenységéről kialakult tudományos és közéleti diskurzusokat tekinti át és elemzi. A szerző részletesen bemutatja, hogy miként alakult a háború után Kasztner megítélése, s lett ünnepelt hősből náci kollaboráns. A könyv ismerteti az 1954-es rágalmazási per, a nagy port kavaró elsőfokú ítélet, majd az izraeli Legfelsőbb Bíróság döntése és az Eichmann-per után kialakult izraeli és magyar államszocialista narratívákat. 

A könyv második felében a szerző a Kasztnerről folyó tudományos feldolgozásokat tekinti át, bemutatja azok érvrendszereit és a Kasztner tevékenységét ellentétesen megítélő táborok között húzódó törésvonalakat.

Végül Olosz a film- és színházi adaptációkon, valamint a különböző emlékhelyek bemutatásán keresztül járja körül a Kasztner-kérdés izraeli és magyarországi közéleti emlékezetét.

Forrás: Holokauszt Emlékközpont

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek