23.10.02. | 17 Tisri 5784
Alapértelmezett verzió

Megemlékezések / 2023. Szeptember 28. / 08:26

Ma 100 éve született Kabos László, a „kis Kabos”

Ő volt „a” kis zsidó a létező szocializmus magyar kabarészínpadán, a kis „vörös Kabos”, akinek semmi sem sikerül és akinek mégis sikerül minden. Igen, egyszerre. Ahogy A veréb is madárban: ő az élet császára amerikás magyarként és ő a saját ikertestvére, a szerencsétlen balek is itt, Pesten a kettős főszerepben. Egész életén keresztül ezt a kettős főszerepet játszotta a chaplini recept szerint.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 19. / 12:46

Fahidi Éva temetése október 9-én lesz a Farkasréti temetőben

Az életének 98. évében elhunyt Fahidi Évát október 9-én, hétfőn 13 óra 45 perckor búcsúztatják a budapesti Farkasréti temetőben (Németvölgyi út 99. szám). A család kéri a gyászolókat és a tisztelőket, hogy Fahidi Évától a szertartáson sárga színű virággal búcsúzzanak el, hiszen a sárga volt a kedvenc színe.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 19. / 12:04

Gyász: Elhunyt Sanders Iván professzor, műfordító

„Elsősorban az angol-amerikai irodalmat tanította, ez egészült ki a magyar és közép-európai irodalommal és ebbe fért bele a zsidó irodalom. Mondhatjuk, nem középiskolás fokon tanított éveken át a Suffolk College angol irodalom tanszékén, és csak később nyílt meg előtte a Columbia Egyetem, ahol irodalomról, színház- és filmművészetről tartott órákat" – írja nekrológjában Hanák András a New Yorkban elhunyt Sanders Ivánról.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 13. / 10:23

Radnóti Emléknap: Ismét vonulnak a tisztelgők Győr és Abda között

Immár negyedik alkalommal várják a Radnóti Emlékmenetre mindazokat, akik az ártatlanul meggyilkolt Radnóti Miklós, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb lírikusa emléke előtt kívánnak tisztelegni a halála helyszínén. A Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor által szervezett rendezvény szeptember 16-án, szombaton lesz.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 12. / 14:24

Az örök példakép, akitől generációk tanulhatnak – Fahidi Éva emlékére

Elment hát Fahidi Éva is, aki mosollyal, bölcsességgel, az írott szó erejével és tánccal küzdött a felejtés ellen. Akit az emberben lakozó gonosz azért akart elpusztítani, mert megszületett és zsidónak született – de aki immár örökre velünk marad, hiszen felejthetetlen ember volt: azért élt, hogy mi jobb, boldogabb, szebb világban élhessünk. Holott ha valaki, ő tudta: a jobb, boldogabb, szebb világot kereshetjük mi odakint – azt belül kell megteremtenünk.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 11. / 14:41

Gyász: 97 éves korában elhunyt Fahidi Éva, holokauszttúlélő

Fahidi Évát 18 éves korában deportálták Auschwitzba, majd az allendorfi kényszermunkatáborba került. 1945-ben épségben tért haza Budapestre.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 08. / 17:39

Botlatókövek, avagy az Elágazó Ösvények Kertje a Lauderben

Dallos Hanna (1907-1945) és Strausz Lili (1906-1945) emlékére egy-egy botlatókövet avattak ma a budapesti Lauder iskola szervezesében. Mindketten a mostani intézménynek helyet adó épületben dolgoztak varrónőként, és a holokauszt során vesztették életüket. A mai rendezvényen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, Pokorni Zoltán polgármester, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke és Kirschner Péter, a Mazsike elnöke is.

Megemlékezések / 2023. Augusztus 29. / 18:25

Meghívó – Mártírjainkra emlékezünk a Kozma utcai temetőben

A Budapesti Zsidó Hitközség minden évben megemlékezést tart az elhurcolt, mártírhalált halt hittestvéreink emlékére. Az idei megemlékezés 2023. szeptember 10-én, vasárnap 10.00 órakor a Központi Zsidó Temetőben lesz. (Budapest, X. ker., Kozma u. 6.).

Megemlékezések / 2023. Augusztus 24. / 00:00

Schöner Alfréd: Davidovics László (Joszi) emlékére

Szinte hihetetlen és felfoghatatlan, hogy egy ilyen elkötelezett, formalitásában és tartalmában mélységesen vallásos ember ilyen szenvedésekkel hagyja el ezt az árnyékvilágot. Job könyvének főhőse szenvedhetett ennyit. Az utolsó napokban már a telefont se vette fel, állítólag már nem volt ereje kézbe venni a készüléket.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 26. / 09:02

Ötven éve ezen a napon kezdődött a tragikus müncheni olimpia

Az akkor még nyugat-németországi Münchenben éppen ötven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 26-án kezdődött meg a XX. Nyári Olimpiai Játékok rendezvénysorozata, amely szörnyű tragédia emlékévé vált. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet az olimpiai faluban túszul ejtette az izraeli sportolókat, két izraelit a terroristák azonnal megöltek, további kilenc sportoló a túszok kiszabadítására irányuló tűzharcban vesztette életét.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 23. / 21:47

Meghívó Klein Ervin emlékestre

A Budapesti Zsidó Hitközség Hegedűs Gyula utcai zsinagógájának vallási és világi vezetése, valamint a 100 éves Hegedűs Gyula utcai Zsinagógáért Alapítvány kuratóriuma minden érdeklődőt szeretettel vár Klein Ervin főkántor zcl, az OR-ZSE kántorművésze emlékére rendezett hangversenyre 2022. szeptember 18-án, vasárnap délután 5 órakor a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 23. / 09:03

Több ezer gyászoló kísérte utolsó útjára a szefárd főrabbit Jeruzsálemben

A Jeruzsálemben született rabbi a Sasz párt egyik alapítója volt. Megalakulásakor támogatta a „törzsi-származási” alapon szerveződő, a közel-keleti és arab országokból Izraelbe vándorolt zsidókat befogadó pártot az 1983-as jeruzsálemi önkormányzati választásokon.