Szombati gyertyagyújtás: 2021.01.29 16:22, kimenete: 2021.01.30 17:31
2021. 01. 26. | 13 Svát 5781
Alapértelmezett verzió

Tudomány / 2021. Január 25. / 10:56

Tudományos webináriumon emlékeztek a Wannsee-i konferenciára

„Miért időszerű megemlékezni napjainkban is a Wannsee-i konferenciáról?” Ez volt a címe annak az online eseménynek, amelyet a napokban tartottak a Kodolányi János Egyetem zoom webináriumának keretében. A tanácskozáson a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) Répás Péter, az elnöki kabinet főtanácsadója képviselte.

Tudomány / 2021. Január 04. / 14:20

Nyílt napok a zsidó egyetemen: jöjjenek, csatlakozzanak, kérdezzenek!

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) online nyílt napokat hirdet annak érdekében, hogy az érdeklődők a járványhelyzet korlátozásai között is közelebbről megismerkedhessenek képzésekkel. Az egyházi-felekezeti közösségszervező szak nyílt napja január 13-án, a judaisztika szaké pedig január 20-án lesz. Minden érdeklődőt örömmel várnak.

Tudomány / 2021. Január 03. / 18:42

Valóban a vallásuk miatt lettek sikeresebbek a zsidók?

,,A zsidó vallási intellektualizmus tézise voltaképpen azt mondja ki, hogy a zsidó vallásban eleve benne rejlett a modernitás gondolkodásmódja. Mintha úgy látnák a teória hívei,hogy a zsidók már évszázadokkal a felvilágosodás előtt felvilágosultak voltak." Bolgár Dániel történész írása annak jár utána: ,,honnan tudjuk, hogy a zsidó vallás élesíti az észt, és mennyire megalapozott ez a tudásunk?".

Tudomány / 2020. December 24. / 11:47

Volt egyszer egy vidéki zsidóság

A budapesti Holokauszt Emlékközpont által Volt egyszer egy vidéki zsidóság címmel tavaly megrendezett tudományos tanácskozás célja az volt, hogy rávilágítson arra: mit is jelentett a vészkorszak a határon túli magyar kisebbségek szempontjából. A konferencia anyaga Jakab Attila és Kovács Tamás szerkesztésében nemrégiben kötetben is megjelent nyolc kutató előadásával és az emlékközpont igazgatójának bevezető előszavával.

Tudomány / 2020. November 23. / 14:30

Izraeli tudomány: oxigénterápiával megállítható az öregedés

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

Tudomány / 2020. November 18. / 10:49

Az aranyborjú példázata az új Néprajzi Múzeumról szóló konferencián

Ezekben a napokban a Néprajzi Múzeum tervezett állandó kiállításairól rendeznek nemzetközi online konferenciát Útközben/En route címmel. A tanácskozáson „Az aranyborjú példázata” címmel tegnap előadást tartott Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója is. A három napos konferencia keretében most először mutatták be a szakmai nyilvánosság előtt az új létesítmény készülő állandó kiállításainak koncepcióját.