Szombati gyertyagyújtás: 2020.01.24 16:13, kimenete: 2020.01.25 17:23
2020. 01. 19. | 22 Tévét 5780
Alapértelmezett verzió

Tudomány / 2020. Január 14. / 09:48

Új kötet a zsidótörvényeket megszavazó Hóman Bálint népbírósági peréről

Bemutatták a Hóman Bálint és népbírósági pere című kötetet hétfőn Székesfehérváron. A könyv bevezetőjét jegyző L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kötet arra kényszeríti az olvasót, hogy sok mindent újraértelmezzen Hómannal kapcsolatban. Pedig azon nem sokat kell újraértelmezni, hogy a zsidók ellen hozott törvények közül egyet Hóman személyesen terjesztett elő a parlamentben, másokat pedig ő készített elő.

Tudomány / 2020. Január 12. / 17:09

Micsoda találmány! Olyan, mint a Waze, csak temetőkben kell használni

Leleményes vállalkozók arra építettek startupot, hogy vannak, akik nehezen igazodnak el a sírok között, vagy túl messze laknak szeretteik nyughelyétől. Kézenfekvő, hogy éppen zsidóknak jutott eszükbe ez az ötlet, hiszen sok zsidó temetőben nem könnyű eligazodni, sem nálunk, sem Izraelben. Az alkalmazás egyelőre csak Izraelben működik, de idehaza is hasznos lenne.

Tudomány / 2020. Január 09. / 16:46

Nem sci-fi, hanem valóság: lézerágyút fejlesztettek Izraelben

Az izraeli Védelmi Minisztérium bejelentése szerint sikerült célpontok megsemmisítésére képes, és olcsón üzemeltethető lézerágyút kifejleszteni. Az új fegyver átírhatja az eddigi játékszabályokat, mert a fény sebességével csap le az Izraelre irányzott lövedékekre: rakétákra, drónokra, aknalövedékekre egyformán.

Tudomány / 2020. Január 09. / 15:57

Így alijáznak a magyar zsidók

„Pontos statisztikáink sajnos nincsenek, de a becslések szerint a rendszerváltás utáni 20-25 évben alijázók (vagy Izraelbe költözők) nagyjából fele hagyta el Izraelt" – írja disszertációjában Surányi Ráchel, aki az Izraelben élő magyarok életét, identitását és integrációs módozatait kutatja. A szerző az ELTE TÁTK Szociológia Doktori Iskoláján szerezte meg doktori fokozatát, kutatása eredményeit disszertációjában foglalja össze.

Tudomány / 2020. Január 07. / 14:38

Kétezer éves folyadékmérőt találtak Izraelben

Kétezer évvel ezelőtt használt folyadékmérő kőtáblát találtak az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) szakemberei a Jeruzsálem mai óvárosa melletti Dávid városában, az ősi Jeruzsálemben folytatott ásatásokon az i. sz. 70-ben lerombolt Szentélyhez vezető zarándokút feltárásakor. A hatszáz méter hosszú, és nyolc méter széles zarándokút ma öt méterrel a föld felszíne alatt található.

Tudomány / 2020. Január 05. / 10:01

A holokauszt-emlékezet európaizálódása, avagy a közvetlen felelősség problémája

A 2000 folyóirat legfrissebb, a múlt év végén megjelent száma figyelemreméltó tanulmányt közöl Laczó Ferenc történésztől, a Maastrichti Egyetem adjunktusától, aki új fogalmak bevezetésére tesz kísérletet. Szerinte előrelépést jelentene, ha nem elsődleges és másodlagos felelősséget említenénk, hanem azt mondanánk: Németországot kiemelkedő, míg szövetségeseit és csatlósait közvetlen felelősség terheli.