Vájécé, gyertya 12.02. 15:36, kimenete: 12.03. 16:46
22.11.27. | 3 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Tudomány / 2022. November 18. / 13:33

A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja az 1960-as évekre fókuszál, ennek megfelelő a hét műtárgyává választott kép: egy konferencián készült fotó a budapesti Síp utca 12. szám alatt lévő Mazsihisz-székház legendás, sokat látott Goldmark-terméből. A fotón többek között Sós Endre, Scheiber Sándor, Benoschofsky Imre, Schück Jenő, Bacher Vilmos és Richtmann Mózes.

Kultúra / 2022. November 18. / 12:20

Érzékeny témával folytatódik decemberben a CampusCULT

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közös szervezésében novemberben elindított CampusCult kulturális programsorozat 2022. december 7-én, szerdán 17.30 órakor folytatódik a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)

Tudomány / 2022. November 16. / 11:47

Dr. Konok Péter: Nehéz a zsidó bányászok élete…

A Bét Sálom Akadémia legutóbbi vendége dr. Konok Péter történész volt, aki „Nehéz a zsidó bányászok élete…” címmel tartott előadást arról, hogy a XIX-XX. századi ipari munkásságon belül mekkora volt a zsidóság szerepe. A rendzvénysorozat az újbudai Bét Sálom zsinagógában zajlik, szervezői Kende-Vasa Irén és Kende Péter. VIDEÓ

Tudomány / 2022. November 15. / 10:51

Dr. Balázs Gábor: Ki a zsidó?

A koronavírus-járvány miatt csak idén ősszel indulhatott újra a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által szervezett zsidó szabadegyetem. A következő, novemberi rendezvényük roppant izgalmasnak ígérkezik: dr. Balázs Gábor eszemtörténész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektorhelyettese „Ki a zsidó? – Történelmi és kortárs kérdések” címmel tart előadást.

Tudomány / 2022. November 14. / 17:15

A Tizenkét Kispróféta: online konferencia a magyar tudomány ünnepe alkalmából

A Tizenkét Kispróféta címmel szervez online konferenciát az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem és Keresztény-Zsidó Társaság 2022. november 17-én, csütörtökön délelőtt 10.00 órától.

Izrael / 2022. November 13. / 20:34

Izraeli régészet: A legősibb mondat, a legősibb ellenségről

Az ember a legősibb ellenségeiről írt először. Ezt most már egy archeológiai felfedezés, egy lelet is bizonyítja. Ez nem egy szomszédos törzs volt, nem is a kardfogú tigris, sem az őket sújtó aszály. Hanem...

Tudomány / 2022. November 10. / 19:31

Bauer Ervin különleges élete és utóélete – kötetbemutató a 2B Galériában

„Bauer műve mély fordulatot alapoz meg az életelvű gondolkodásmód felé. Az életelvű gondolkodásmód az anyagi jólét mellett elérhetővé teszi a lelki és szellemi jólétet a társadalomban, és az életnek kedvező feltételeket természeti környezetünkben" – olvasható a 2B Galéria meghívójában.

Tudomány / 2022. November 10. / 16:14

Új fényképek a Kristályéjszakáról, amelyek bizonyítják a szervezettséget

Ritka fényképeket kapott az 1938-as Kristályéjszakáról egy hagyatékból a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Az intézmény elnöke szerint a fényképalbum azt bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontán alakultak ki, s a képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik a zsidókkal szemben.

Tudomány / 2022. November 04. / 11:08

Ungváry Krisztián új könyve Horthyról: Kiugrás a történelemből

Mi állt Horthy Miklós háborúból való kudarcos kiugrási kísérletének hátterében? Min múlott a fegyverletétel sorsa, kik voltak a felelősök a kudarcáért? Ungváry Krisztián új könyve felkavaró részletességgel, óráról órára mutatja be a megelőző napok, hetek eseményeit és az aznap történteket. A kötet az Open Books Kiadó gondozásában jelent meg.

Tudomány / 2022. Október 28. / 11:34

Az OR-ZSE és a Scheiber diákjainak továbbképzése a volt ravensbrücki lágerben

Az Élet Menete Alapítvány és az Országos Rabbiképző –Zsidó Egyetem (OR-ZSE) együttműködésének eredményeként a közelmúltban az OR-ZSE két közösségszervező szakos hallgatója is meghívást kapott a ravensbrücki koncentrációs tábor emlékhelyén tartott továbbképzésre – írja az egyetem honlapja. Rajtuk kívül részt vett a képzésen a Scheiber Sándor Gimnázium két tanulója, egy kazincbarcikai tanára és két diákja, s egy pécsi gimnázium tanára.

Tudomány / 2022. Október 24. / 19:41

A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig

– A holokauszt a világtörténelem leghírhedtebb bűntette. Létfontosságú megértenünk, hogyan történhetett meg ilyen borzalom – írja Laurence Rees angol történész, dokumentumfilm-rendező a Libri által magyarul idén kiadott, A holokauszt - A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig című kötetében. A szerző többek között arra keresi a választ, hogy mi volt e népirtás helye az összes többi szörnyűség között, amit a nácik elkövettek.

Tudomány / 2022. Október 20. / 07:08

Dr. Konok Péter történész: Nehéz a zsidó bányászok élete...

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában indult BS Akadémia előző előadása a Holt-tengeri tekercsekről és a qumráni közösségről szólt, míg a következőnek az a témája, hogy mekkora volt a zsidóság szerepe az ipari munkásságon belül a 19-20. században. Az előadó dr. Konok Péter történész lesz, a rendezvény október 26-án, jövő szerdán délután 6-kor kezdődik a Bét Sálomban.