24.02.24. | 15 Ádár I 5784
Alapértelmezett verzió

Közélet

Közélet / 2024. Február 24. / 18:55

Meggyalázták és ellopták Radnóti Miklós szobrát Pannonhalmán

– Régen nem történt Pannonhalmán ennél mocskosabb rongálás – írta a város polgármestere, Vas Gábor ma a Facebook-oldalán. A település vezetője fotókat is posztolt arról, hogy felfeszítették annak a helyiségnek a rácsát, ahol a Radnótit ábrázoló szobrot (Meszlényi János alkotását) a tervezett felújítás idejére tárolták, az alkotást ellopták, csak a fejrészt hagyták ott.

Közélet / 2024. Február 22. / 12:33

A NÜB felhívása: Közösen és aktívan az új rasszizmus ellen!

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületét (NÜB) a holokauszt túlélői alapították, akiknek a száma sajnos fogyatkozik. De nem változik a cél: nem szabad elfelejteni a történteket, emlékezni és napról napra emlékeztetni kell a rasszizmus és antiszemitizmus veszélyeire. Az egyesület várja mindazok jelentkezését, akik fontosnak tekintik a társadalom hiteles informálását, a holokauszt emlékezetének méltó ápolását és megjelenítését.

Közélet / 2024. Február 14. / 10:23

BRFK: Véget ért a kitörés napja miatt elrendelt fokozott ellenőrzés

A kitörés napjával összefüggésben elrendelt fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök négy nap alatt összesen 309 embert igazoltattak. Hat férfit előállítottak, közülük kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt. Erőszakos bűncselekmény nem történt – közölte ma a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Közélet / 2024. Február 12. / 10:34

Létrehozzák a holokauszt helyszíneinek európai hálózatát, az EU 3 millió eurós támogatást ad

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben bejelentette, hogy 3 millió euró (mintegy 1,15 milliárd forint) értékű pályázat útján támogatja a holokausztra való emlékezést, mégpedig az érintett helyszínek európai hálózatának létrehozásával.

Közélet / 2024. Február 11. / 08:58

Rendőri intézkedések a kitörés napját ünneplő szélsőségesekkel szemben

– Budapesten összesen négy férfit előállítottak: kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, tőlük fegyvernek látszó eszközöket (feltehetően airsoft fegyvereket) foglaltak le, amiket szakértő vizsgál – írja a rendőrség honlapja. A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök tegnap 173 embert igazoltattak.

Közélet / 2024. Február 09. / 13:30

Szijjártó Péter az izraeli parlament elnökével találkozott New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Amír Ohanával, az izraeli parlament (kneszet) elnökével találkozott csütörtök este New Yorkban. Az izraeli politikus köszönetet mondott a közel-keleti helyzettel kapcsolatban képviselt tisztességes magyar kormányzati álláspont miatt.

Közélet / 2024. Február 07. / 20:14

Megjöttek a német neonácik Budapestre

Felkavaró volt látni ma délután azt a kilenc-tíz német neonácit, aki fényes nappal ordítozva vonult Budapesten. Nyilván arra a neonáci rendezvényre jöttek, amelyet ezen a hétvégén rendeznek „valahol Magyarországon". Reméljük, hogy nemcsak mi vettük észre őket, hanem a rendvédelmi szervek is értesültek a megérkezésükről.

Közélet / 2024. Február 07. / 13:25

Szervezkednek a neonácik a hétvégére

A Vér és Becsület magyar neonáci szervezet idén is szervezkedik annak érdekében, hogy „megemlékezzenek" a kitörés napjáról, amit ők a „becsület napjának" neveznek. Az eseményt – mint a honlapjukon bejelentették – „eltérő és titkos" helyszíneken rendezik valahol „Magyarország területén" február 9-10-én, azaz ezen a héten pénteken és szombaton. Az igazából becstelen rendezvényre hazai neonácikon kívül külföldieket is várnak.

Közélet / 2024. Február 06. / 22:52

Szabadságharcosok vagy terroristák? A Hamásztól a Hezbollahig

Mi az a globalizált terrorizmus? Hol kezdődik és végződik a média felelőssége a közel-keleti konfliktusok interpretációjában? Miért nem lesz béke Izrael és az arab terrorcsoportok között? Többek között ezekről kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét a Rubicon Intézet által szervezett, Izraeli-arab kapcsolatok és konfliktusok című konferencián.

Közélet / 2024. Február 06. / 22:37

Izraeli-arab kapcsolatok és konfliktusok – történészek és szakértők vitatkoztak

Arab-izraeli kapcsolatok és konfliktusok címmel tartott konferenciát a Rubicon Intézet január 27-én, a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában. Az eseményen az I. világháborútól napjainkig tekintették át a neves előadók a palesztin térség politikai viszonyainak alakulását.

Izrael / 2024. Február 06. / 15:54

Kiállításmegnyitó – „Október 7.”

Meghívó Ziv Koren izraeli sajtófotós képeiből készült kiállítás megnyitójára 2024. február 7. szerda, délelőtt 10 órára a Reformáció Emlékparkba. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 15.

Közélet / 2024. Február 03. / 19:59

Ferenc pápa: az egyház elutasítja az antiszemitizmus minden megnyilvánulását

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy csatlakozik elődeihez, akik már korábban leszögezték, hogy az egyház elutasítja a zsidóellenesség bármilyen megnyilvánulását, „félreérthetetlenül elítélve a zsidók és a zsidósággal szembeni gyűlölet megnyilvánulásait, Istennel szembeni bűnhöz hasonlóan”.