Vájécé, gyertya 12.02. 15:36, kimenete: 12.03. 16:46
22.12.02. | 8 Kiszlév 5783
Alapértelmezett verzió

Kultúra / 2022. December 01. / 20:45

Aki legyőzte az időt – dokumentumfilm Keleti Ágnesről

A csütörtökön tartott sajtóvetítésen megjelent Oláh Kata, a film rendezője, valamint operatőre, Csukás Sándor is. A film december 8-án kerül a mozikba, de premier előtt a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál zárófilmjeként láthatja a közönség december 4-én, este 7 órakor a Puskin moziban.

Zsidó világ / 2022. December 01. / 12:14

Tóth Eszter: A zsidó Mád – kötetbemutató a MAZSÖK-székházban

A Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) székházában, a Bajza utca 26. szám alatt lesz Tóth Eszter: A zsidó Mád című könyvének bemutatója ma délután 6 órától. A könyvet Heéger Zsófi családtörténet-kutató mutatja be, a beszélgetést Bóka László moderálja.

Zsidó világ / 2022. December 01. / 11:54

Szerdócz Ervin főrabbi: Jákob bizonytalansága érthető

– Jákob egyedül maradt, minden vagyon nélkül, de hite nem ingott meg. Tudta, érezte, hogy Isten sikeressé teszi útját, hiszen az embernek a saját erejéhez, tehetségéhez, kitartásához mérten mindent meg kell tennie a sikeressége érdekében – írja az újpesti főrabbi az aktuális hetiszakaszunk, a Vájécé kapcsán.

Megemlékezések / 2022. December 01. / 05:40

Botlatókövet raknak le az embermentő Tóth Potya István emlékére

Tóth Potya István (1891-1945) tizenkilencszeres magyar válogatott labdarúgó, az FTC legendás játékosa, majd eső hivatásos edzője volt, aki a vészkorszakban sok üldözött ember életét mentette meg a saját élete árán. Az embermentőt ugyanis elfogták, letartóztatták, majd a nyilasok kivégezték. A tiszteletéte botlatókövet helyeznek el Budapesten, a XIV. kerületi Telepes utca 41. számú ház előtt december 6-án, kedden délután fél 3-tól.

Hírek, lapszemle / 2022. November 30. / 22:00

Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában

– Az izraeli tudósítókat és drukkereket a katari világbajnokságon eddig finoman fogalmazva „hűvösen” fogadták. Dor Hoffman izraeli újságíró a hét elején pedig arról számolt be, hogy egy helyi taxisofőr kirúgta őt a kocsijából azzal a szöveggel, hogy a „testvéreit gyilkolja” – írja Káncz Csaba a Privátbankár.hu portálon.

Tudomány / 2022. November 30. / 16:06

Miért lett Heródes halálának napja ünnepnap a zsidóság számára?

Ma este beköszönt kiszlév hónap hetedik napja, amely a hagyomány szerint Heródes király (uralkodott i. e. 40-től i. u. 4-ig) halálának napja. Az edomi származású, véreskezű királyt a zsidók annyira megvetették, hogy halálának napját ünnepnappá nyilvánították. De mivel „érdemelte ki” Heródes ezt a gyűlöletet, ha egyszer éppen ő volt az, aki felépíttette a harmadik Szentélyt? Egy kis történelmi összefoglaló következik.

Omike / 2022. November 30. / 14:05

Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (139 rész) – Gonda József

A Színművészeti Akadémián tanult és ott végzett 1922-ben. Vizsgaelőadása kapcsán jegyezte meg a Pesti Hírlap 1922 májusában: „Ernesto szerepét Gonda József játszotta nagy és igazi hatással. Komoly és költői jelenség a színpadon.”

Hírek, lapszemle / 2022. November 30. / 13:04

Okostelefonos applikáció mutatja a városmajori tömeggyilkosságok helyszíneit

IWalk applikációban elkészült a Városmajor-túra, ami végigvezet az 1944-45-ben Hegyvidéken történt nyilas tömegmészárlások helyszínein. A túra állomásai között szerepel a Maros utcai rendelő, a Bíró Dániel Kórház, az Alma utcai otthon, a Városmajor utcai és a Németvölgyi úti nyilasházak és a gyilkosságok közvetlen közelében felállított turul-emlékmű is – írja a 444.hu portál.

Közélet / 2022. November 30. / 10:59

Heisler András: „Az antiszemitizmus ellen széles körű társadalmi összefogásra van szükség”

– A zsidó világ nagyra értékeli az Európai Unió cseh elnökségének az antiszemitizmus erősödése ellen tett erőfeszítéseit, amelyek Prágában, Brüsszelben, Lisszabonban és New Yorkban is fontos politikai kezdeményezésekké váltak – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke tegnap a Cseh Köztársasáság budapesti nagykövetségén rendezett konferencián. A tanácskozáson részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár is.

Tudomány / 2022. November 29. / 20:53

Digitális szövegelemzéssel vizsgálják a holokauszt történeteit az ELTE kutatói

A magyar túlélők vallomásait a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) rögzítette 1945 és 1946 között. Az ELTE Társadalomtudományi Karán (TáTK) működő Research Center for Computational Social Science „Digital Lens” kutatócsoport most ezeket a jegyzőkönyveket elemzi új, innovatív módszerekkel.

Zsidó világ / 2022. November 29. / 17:16

Ne feledjék: holnap kezdődik a zsidó és izraeli filmfesztivál remek alkotásokkal!

Filmrajongóknak kötelező, mindenki másnak „kötelezően ajánlott" programsorozat a holnap kezdődő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. Hiszen olyan filmeket nézhetünk meg, amelyek itthon lényegében elérhetetlenek: a programban az idei év legjobb izraeli filmjei szerepelnek, és lesz még sok más remek alkotás. A vetítések helye a Puskin Mozi és a Művész, de az alkotások egy részét online is meg lehet tekinteni a Cinego révén.

Hírek, lapszemle / 2022. November 29. / 15:37

Az embermentő Reviczky Imre ezredesre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

A második világháború alatt embermentő tevékenységet folytató Reviczky Imre ezredes, posztumusz vezérőrnagy születésének 125. évfordulójára emlékeztek kedden Budapesten.