2020. 04. 06. | 12 Niszán 5780
Alapértelmezett verzió

Közélet / 2020. Április 05. / 21:08

Felfoghatatlan emberi és anyagi veszteséget okozott a 2. világháború Magyarországnak

Hetvenöt éve, 1945. április 4-én fejeződtek be hivatalosan Magyarországon a második világháborús harci cselekmények, amikor szovjet hadijelentések szerint a Vörös Hadsereg kiűzte az utolsó német egységeket. Ezt a napot 1950-től a rendszerváltásig a felszabadulás napjaként ünnepelték, jóllehet újabb kutatások szerint az ország nyugati térségében még egy hétig tartottak a harcok.

Élet + forma / 2020. Április 05. / 20:52

Elhalasztják a jövő évi Maccabi Játékokat

A Maccabi Világszövetség közleménye szerint erre azért van szükség, mert az idén nyárra esedékes olimpiai játékokat is elhalasztották egy évvel. Hogy ne essen egybe a két esemény, és a zsidó sportolók mindkettőn részt tudjanak venni, ezrét a Maccabi Játékokat 2022-ben fogják megrendezni.

Koronavírus / 2020. Április 04. / 21:23

Koronavírus: súlyos lehet a helyzet egy ultraortodox izraeli városban

Izraelben eddig körülbelül hétezer koronavírus-fertőzöttről tudnak, de valószínűleg sokkal magasabb a számuk. A Maccabi Egészségvédelmi Intézet egyik szakértője szerint az egyik ultraortodox városban, Bné Brakban alakulhat ki a járvány gócpontja, ahol egyes számítások szerint a lakosság 38 százaléka fertőzött lehet.

Ünnepek / 2020. Április 03. / 11:56

A zsidó nép bár micvája, a szülői és gyermeki szív – Jó Szombatot, Shabat Shalom!

Akit a szülei áldása enged el, amikor felnőtté válik, tudja, hogy felnőttnek lenni azt jelenti, bármit képesek vagyunk átvészelni, megoldani. Ez a péntek este a Pészách előtti utolsó szombatot, a Nagyság Szombatját vezeti be. A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 18:58 óra, a Szombat királynője 20:05 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra.

Zsidó világ / 2020. Április 02. / 22:35

eRabbi: Hány felesége lehetett egy zsidónak?

Tudták, hogy van olyan a hagyományban, hogy Ádámnak volt egy nője Éva előtt? Csak összevesztek azon, ki kerüljön felülre. És, hogy a zsidó hagyomány sokáig megengedte a többnejűséget is, csak azt ellenezte, hogy valaki mondjuk, egy anya-lánya párost vegyen feleségül.

Omike / 2020. Április 02. / 20:06

Harsányi László: Zsidó művészek a viharban 7. rész – Örkényi Strasser István

Örkényi Strasser István, a tragikus véget ért kitűnő szobrász 1911. február 6-án született Szentesen. „Rólam már kölyökkoromban azt mondták a szomszédok, hogy elveszett ember leszek… Ezt a feltevésüket arra alapították, hogy sárból, agyagból szobrokat gyúrtam, téglákat faragtam” – vallott a Ritter Aladár által készített interjúban, amely a Képes Családi Lapokban jelent meg 1942-ben.