Vájikrá, gyertya 03.24. 17:43, kimenete: 03.25. 18:49
23.03.22. | 29 Ádár II 5783
Alapértelmezett verzió

Élet + forma / 2023. Március 21. / 20:51

A kóser nem mindig egészséges, a kóser finom – Ebéd a Kosher Deliben

„A kóser nem mindig egészséges, a kóser finom” – A Kosher Deliben vallástól, kultúrától függetlenül bárki elfogyaszthat egy kóser ételt. Aztán eldöntheti, hogy ízlett: nekünk nagyon!

Hírek, lapszemle / 2023. Március 21. / 19:42

Radnóti-díjat kapott Frölich Róbert országos főrabbi és Gábor György professzor

Ma átadták a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat, amelyet olyan, a társadalmi élet különböző területein tevékenykedő személyiségeknek ítélnek oda, akik munkásságukkal, véleményformáló kiállásukkal, személyes példamutatásukkal fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen. Ma átvehette a díjat Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbija és Gábor György, az OR-ZSE professzora. Gratulálunk!

Zsidó világ / 2023. Március 21. / 16:53

A jászapáti zsidóságról, zsinagógáról gyűjt fényképeket, dokumentumokat a város könyvtára

A Jászapáti Városi Könyvtár a közösségi oldalán közzétett felhívásban azt kéri, hogy akinek a birtokában fellelhetők ilyen fotók és írásos anyagok, juttassák el azokat e-mailen vagy személyesen az intézménynek. Mint írják, másolat készítése után a dokumentumok visszakerülnek a tulajdonosukhoz.

Ünnepek / 2023. Március 21. / 15:27

A szabadulás ízei, avagy ünnepi vacsorák széderestére

Hamarosan beköszönt pészach, a szabadság ünnepe, amelyet ősi hagyományaink szerint közösségi és családi széderesték megtartásával ülünk meg. A Szédervacsora.mazsihisz.hu címmel létrehozott aloldalunkon az otthoni széderestére kínálunk komplett menüket akár házhoz szállítással is.

Izrael / 2023. Március 21. / 15:04

Visszatérhetnek az izraeliek a felszámolt észak-ciszjordániai telepesfalvakba

– Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását – jelentette ma a helyi média. Ha az izraeli hadsereg központi parancsnoksága megadja rá az engedélyt, akkor izraeli állampolgárok visszaköltözhetnek a 2005-ben felszámolt észak-ciszjordániai falvakba.

Közélet / 2023. Március 21. / 14:45

Hamarosan Budapestre látogat Eli Kohen izraeli külügyminiszter

„Eli Kohen barátom, izraeli külügyminiszter kolléga kérésére ma telefonon tárgyaltunk, áttekintettük a közel-keleti biztonsági helyzetet. Biztosítottam az izraeli kollégát arról, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja azt, hogy a nemzetközi szervezetek tisztességes és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak Izraellel szemben.” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán.

Megemlékezések / 2023. Március 21. / 13:24

Gyász: Elhunyt Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke

Áldott az Igaz Bíró! Fájdalomtól megtörten tudatjuk, hogy életének hetvenkilencedik évében a mai napon Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke megtért Teremtőjéhez.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 21. / 11:24

Rendkívüli adomány: az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

Dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke abban állapodott meg Csáki Györggyel, az ERDA Kft. vezetőjével, hogy a cég munkatársai – digitális arhiválás céljából – lefotózzák a salgótarjáni zsidó temetőben lévő sírköveket. Ám a kft. rendkívüli meglepetéssel szolgált: önkéntes munkában, adományként az ERDA elkészítette a temető ortofotó térképét, 3D modelljét és a sírhelyek digitális nyilvántartási rendszerét.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 21. / 10:46

Mazsihisz: Zsidó temetőinkben újra elindultak a rendezési munkák

Az enyhe, tavaszias időjárás lehetővé tette, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatásával és koordinálásával a tavalyi évhez hasonlóan újra megkezdődjön zsidó temetőink megtisztítása, karbantartása. Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője tájékoztatása alapján mutatunk be néhány helyszínt, ahol az elmúlt hetekben fontos munkák zajlottak.

Közélet / 2023. Március 20. / 21:57

Mussolini egykori villájának a közelében épül a római holokausztmúzeum

Újraindul a holokauszt áldozatai emlékének szentelt múzeum építése Benito Mussolini fasiszta diktátor egykori rezidenciája közelében – erősítette meg Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter közösségi oldalán pénteken.

Izrael / 2023. Március 20. / 21:50

Izrael: A kormánykoalíció pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakítását

Az izraeli kormánykoalíció pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakításának megszavazását az izraeli parlamentben, a kneszetben, de az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásának többi törvényét a parlament következő ülésszakára halasztják a tiltakozások nyomán – közölte a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn a kormánykoalíció pártjai vezetőinek bejelentése alapján.