Szombati gyertyagyújtás: 2019.08.30 19:11, kimenete: 2019.08.31 20:15
2019. 08. 26. | 25 Áv 5779
Alapértelmezett verzió

Kultúra / 2019. Augusztus 24. / 21:20

Különleges zenei csemegék a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Szeptember elsején kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál, amely különleges zenei programokkal és kivételes művészeti produkciókkal várja a közönséget Budapesten.

Zsidó világ / 2019. Augusztus 24. / 21:04

Felújították Lajta Béla építész sírját a Kozma utcai zsidó temetőben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Lajta Béla építész sírjának felújítása alkalmából megemlékezést és ingyenes temetői sétákat tart a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben szeptember elsején, délelőtt 10 órától.

Közélet / 2019. Augusztus 22. / 14:38

A Mazsihisz elnöke levélben kéri az MLSZ elnökét, hogy vizsgálja ki a Dorogon történt antiszemita megnyilvánulásokat

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke levélben fordult Dr. Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökéhez, hogy a közelmúltban lejátszott Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen történt súlyos antiszemita incidenst a MLSZ az UEFA előírásainak megfelelően vizsgálja ki és szankcionálja azt.

Élet + forma / 2019. Augusztus 21. / 14:43

Most már biztos: Batman unokatesója zsidóként comingoutol a TV-ben

A kulturális háborúk újabb korszakában nagyon sokat számít, hogy a népszerű hősök identitása ne vesszen el a szórakoztatóiparban. Batwoman pedig, Batman unokatesója vallási és nemi és szexuális identitását tekintve sem tartozik a protestáns fehér férfiak közé. Hanem a leszbikus zsidó nők közé tartozik és ez a szuperhősök esetében különösen fontos, hiszen ők erősek, a kisebbségi csoportok büszkék lehetnek rájuk, önbizalmat nyernek tőlük.

Kultúra / 2019. Augusztus 21. / 13:07

Mengele kápója volt, majd gyerekeket mentett: hős, bűnös, vagy mindkettő?

Gyurkovics Tamás új regényének főhősét, az Izraelben élő holokauszttúlélőt, Cví Spielmannt az a kérdés gyötri, hogy mi lesz, ha előző életének titka kiderül? Hiszen előéletéből sem az áldozati, sem a hősi szerepet nem akarja vállalni. Azt író a Migrén főszereplőjét Spiegel Ernőről mintázta, aki Auschwitzban Mengele egyik kápója volt, de a felszabadulás után megmentette a halálra szánt gyerekeket.

Hírek, lapszemle / 2019. Augusztus 21. / 13:06

Egy helyi nyugdíjas önkéntesként gondozza a jászapáti zsidó temetőt

Báthor Pál önkéntesként gondozza az elhagyatott zsidó temetőt Jászapátin. A helyi nyugdíjas több ledőlt, darabokra tört sírkövet is helyreállított az elmúlt húsz évben. A lehetőségekhez mérten igyekszik a temetőt méltó állapotba hozni.