BÁLÁK, gyertya 07.19. 20:15, kimenete: 07.20. 21:30
24.07.14. | 8 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2024. Július 14. / 08:24

Nyaralás alatt járjuk be Horvátország vagy Olaszország legszebb zsinagógáit is!

Sokan nem csupán a pihenésnek szentelik a nyaralásukat, hanem elmélyednek a helyi zsidó örökség és kultúra gazdag szövevényében is. Bizonyos úticélok mindkettőt kínálhatják azoknak, akiket érdekel a zsidó történelem és zsinagógaépítészet. Mutatunk pár kedvelt nyaralóhelyet, ahol az üdülővárosok és a turisták által kedvelt települések varázsát élvezve érdemes nyitott szemmel járni és felkeresni a szebbnél szebb zsinagógákat.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 18:24

Hol vannak Mirjám utódai – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 21 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 38 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Hukát (Mózes 4. 19:1-22:1.) hetiszakaszt olvassuk Mózes negyedik könyvéből.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 12. / 13:36

Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése

Tanácskozást tartott a rabbikar és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése július 10-én a Szövetség székházában.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 12:11

Binjomin rabbi: Mit tanulhatunk a repülőgépek ablakából kitekintve?

– Az Omek magazin e heti számában arról olvashatunk, hogy hogyan került a kígyó a föld porába, és onnan vissza a magasba, a patikák szimbólumává, hogyan viselkedjünk meleg időben és mit tanulhatunk a repülőgépek ablakán kitekintve! – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Izrael / 2024. Július 12. / 10:29

Izrael: Állami vizsgálóbizottságot október 7-e kivizsgálására

Joáv Galant védelmi miniszter állami vizsgálóbizottság felállítását sürgette az október 7-i fiaskó ügyében katonatisztek egy diplomaosztó ünnepségén csütörtökön. „Alaposan meg kell vizsgálni azokat a körülményeket, amelyek az elmúlt évtizedben a Hamász hatalmának kiépüléséhez vezettek" – mondta a védelmi miniszter.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a hit erejével kapcsolatos.

Élet + forma / 2024. Július 12. / 09:18

Magyar származású izraeli diákok nyaralnak a Rákóczi Szövetség nyári táborában

Szerdán délután 50 magyar származású izraeli középiskolás érkezett a Rákóczi Szövetség nyári táborába. A diákokat 2024. július 16-án, kedden 11 órakor Sulyok Tamás köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja.

Kultúra / 2024. Július 11. / 19:01

Magyar menyasszony – A fátyol mögött

„A kiállítás sokkal több, mint aminek látszik. A tüll és a fehér csipke mögött megannyi családtörténet, egyéni sorstragédia és felcsillanó boldog pillanat húzódik, érdemes hát belesni a fátyol mögé" – Zucker-Kertész Lilla írása a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, Magyar Menyasszony című kiállításról.

Tudomány / 2024. Július 11. / 16:25

Hogyan mentik a rabbiképzőn a becses könyveket?

Mi történik, ha egy könyvet penészgyanú miatt kezelni kell? Ilyen kérdésekre kapunk választ az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) posztsorozatában, amely egy különleges szakma világába ad betekintést: megismerkedhetünk a Könyvtár Restaurátor Műhelyének tevékenységével.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 16:02

Igen izgalmas előadások ma is a Hunyadi téren

Zsidók és Trianon; Az Árpád-házi királyok és a zsidók; Zsidók az amerikai popkultúrában. Ez a három előadás hangzik majd el a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyetemén.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 11:10

Darvas főrabbi: Egy végzetes csapás margójára – állat és emberszeretet

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat keretében Darvas István főrabbi, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija ezen a héten „Egy végzetes csapás margójára – állat és emberszeretet" címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 10:38

„Vedd a botot és gyűjtsd egybe a községet...”

– A „bot” kényszerű alternatíva bármilyen konfliktusban, és csak végső esetben lehet a megoldás eszköze. A bölcsesség koronája a türelem, a szép szó, a meggyőző beszéd! – tanítja a Hukát hetiszakasszal kapcsolatos írásában Szerdócz Ervin újpesti főrabbi.