Nászó, gyertya 06.02. 20:15, kimenete: 06.03. 21:35
23.05.30. | 10 Sziván 5783
Alapértelmezett verzió

Élet + forma / 2023. Május 30. / 17:35

A jiddise mámék barhesze rendelésre a Kosher Deliből

Mivel a szombat szent napja megérdemli a legkiválóbb minőségű barheszt péntek estére, a Kosher Deliben olyan sábeszi kalácsot rendelhetnek, mint amilyet egy igazi jiddise máme készít otthon. Minden héten szerdáig adhatják le rendelésüket a Kosher Deliben, és a friss bárheszeket pénteken reggeltől vehetik át nálunk délután 2 óráig.

Élet + forma / 2023. Május 30. / 16:31

Fejes Katalin: A menyasszonyi ruhák mestere – Az Ehrenfest divatszalon

1935. március végén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Prohászka Ottokár (Papnövelde utca) 8. szám alatti Ehrenfest divatszalon, melyről a Színházi Élet Divatrovata egy külön cikkben számolt be. Ugyanebből a számból az olvasók arról is értesülhettek, hogy a Harmadik Birodalom második emberének számító Hermann Göring eljegyezte Emmy Sonnemannt, a berlini Staatstheater ismert színésznőjét.

Omike / 2023. Május 30. / 14:57

„… legyen könnyű a hosszú út nekünk” (Komlós Aladár, 1941)

Az OMIKE Művészakció 1939-es kezdésénél az irodalmi est kiemelt fontosságú volt, mivel ekkor még nem sikerült megszerezni az engedélyt egész estés színművek bemutatására. De okként kell említeni azt is, hogy a szerveződőfélben lévő Művészakció még híján volt színészeknek, rendezőknek, ügyelőknek, nem is szólva a diszletekről, jelmezekről, technikai feltételekről.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 30. / 14:19

A MAZSIHISZ Szeretetkórház pályázati felhívása

A MAZSIHISZ Szeretetkórház ezúton pályázatot ír ki a III. belgyógyászati épület hőszigetelési munkáira. Az ajánlatkérő 2023. június 5-én, hétfőn reggel 9 órakor helyszíni bejárást biztosít. Bejárás címe: 1145 Budapest, Laky Adolf u 42.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 30. / 09:55

Emberi jogi képzési központ létesül Adolf Hitler szülőházából

Ausztria bejelentette, hogy egy rendőrőrsnek is helyet adó emberi jogi képzési központ létesül Adolf Hitler náci diktátor Braunau am Innben található szülőházában.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 30. / 09:04

Navracsics Tiborral tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

A múlt héten szerdán Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke munkamegbeszélésen járt Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszternél. A baráti hangulatú megbeszélésen többek között Grósz Andor terveiről, elnöki céljairól, a zsidóság helyzetről esett szó.

Élet + forma / 2023. Május 28. / 21:49

Cannes: a zsűri Nagydíját kapta Jonahan Glazer hátborzongató holokausztdrámája

A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című filmnek, a brit Jonathan Glazer, rendhagyó holokausztfilmjének ítélete. A film egy náci tiszt családjának hétköznapi életén keresztül ábrázolja a holokauszt történetét.

Élet + forma / 2023. Május 28. / 20:35

75 éves lett Gálvölgyi János, a legnagyobb magyar parodista

„Pedig a humor célja a szórakoztatás, a humor nélkülözése pedig a hétköznapok keserűségének konzerválása.” 75 éve, 1948. május 26-án született Gálvölgyi János Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, humorista, érdemes művész, aki a legkedveltebb, legnépszerűbb magyar színészek közé tartozik.

Élet + forma / 2023. Május 28. / 20:13

75 éves Presser Gábor, a magyar rockzene legendás alakja

A Klauzál tér számos nagy történet kiinduló helyszíne, így ennek is. Presser Géza, Presser Gábor édesapja dolgozott itt, a csarnokban, baromfikereskedőként: amikor a kisgyermek Pici nem zongorázott éppen óránként 14 forintért a Kapás utcai tánciskola növendékeinek, akkor itt segédkezett az üzletben. Négyévesen kezdett el zongorázni, Antal Imre zongoraművész is elismerte tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle.

Közélet / 2023. Május 28. / 19:54

„Olyan emlékezetpolitika kell, hogy egyszer mindenki szembesüljön a rémtettekkel”

– A holokauszttúlélők és azok közvetlen leszármazottai még igénylik, hogy emlékezzünk, de mások részéről sajnos egyre formálisabbak ezek az események – hangzott el a „NÜB” minap megtartott közgyűlésén. Az ülésen dr. Schiffer János elnök beszámolt a 2022-ben végzett munkáról és az idei büdzsé tervezetéről. Csepeli György és Papp Richard tájékoztatást adott egy, a holokauszt helyi emlékezetéről szóló kutatásról.

Megemlékezések / 2023. Május 28. / 13:50

Ma volna 100 éves Ligeti György Kossuth-díjas zeneszerző

Az erdélyi Dicsőszentmártonban száz évvel ezelőtt, 1923. május 28-án született Ligeti György zeneszerző, a statikus zene fogalmának megteremtője, amely független minden hagyományos, ritmikus konfigurációtól. Első nagy sikerét az Apparitions című művével aratta Kölnben 1960-ban, amelyet 1961-ben követett második nagyzenekari kompozíciója, az Atmosphères, amely megalapozta máig tartó nagy, nemzetközi hírnevét. A művész 2006-ban hunyt el Bécsben.

Kultúra / 2023. Május 28. / 13:02

Gólem Színház: Holnap Premier Bully az APERTÚRA előadásában

Egy színházi premier utáni vastaps során a rendezőt hiába invitálják, ő nem megy ki a színpadra, hogy együtt hajoljon meg a színészeivel. Az előadást követő premierbulin lassan felszínre jönnek a próbafolyamat során elfojtott problémák... Erről szól az APERTÚRA előadása, amelyet a Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központban május 29-én, azaz holnap este fél 7-től, valamint június 7-én, szerdán este 7-től tekinthetnek meg.