Hozzávalók

  • Egy közepes nagyságú tyúk, 3 szál nagyobb sárgarépa, 2 szál nagyobb petrezselyemgyökén, egy közepes darab zeller, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, só, 7-8 szem fekete bors, 3 liter hideg víz.

Elkészítés

  1. A kikóserozott baromfit hideg, vízzel tesszük fel lassú tűzön. A forráskor keletkező habot gondosan eltávolítjuk, ha a hús már puhul, és a feldarabolt zöldségekkel és a fűszerekkel készre főzzük. A levest leszűrjük, tálaljuk. A liba-, a kacsa-, valamint a pulykahúsleves ugyanígy készül. A kikóserozott marhahúst egyforma kockákra, vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a libazsíron üvegesre dinszteljük, beledobjuk az apróra tört fokhagymát, a pirospaprikával egyenletesen meghintjük, és jól elkeverjük, ráhelyezzük a húst, átforgatjuk benne, megsózzuk, és belehintjük a köménymagot. Egy pohár vízzel felengedjük, és lefedve lassú tűzön pároljuk. Közben belehelyezzük a zöldségeket, a paprikát, paradicsomot és a paradicsompürét, végül a megtisztított és kockára (vagy hosszába) vágott burgonyákat. A vizet ízlés szerint több részletben adjuk hozzá.