Címkék

történelem

Megemlékezések / 2023. Június 05. / 20:16

„A magyar zsidóságot ért gyötrelmeket az egész magyar nemzet hordozza"

Holokauszt-megemlékezéseket tartottak tegnap többek között Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán és Mosonmagyaróváron. A mártír-megemlékezéseken a helyi önkormányzatok vezetőin kívül több helyen részt vettek a Mazsihisz rabbijai, kántorai, tisztségviselői is. Összeállításunkban az ünnepi szónoklatokból közlünk részleteket.

Zsidó világ / 2023. Május 25. / 10:20

Szerdócz Ervin: A zsidósághoz visszatért pápa története

– A zsidó hagyomány kollektív betérésnek tartja a Szináj hegyi kinyilatkozást. A „megtesszük és meghallgatjuk” felkiáltással a nép magára vállalta a Tóra rendeleteit, szóbeli hagyományait és ezzel vallási identitást vállalt magára. Később a történelem produkált nagyon különös eseteket, amikor a zsidó identitás visszatérést követelt... – írja az újpesti főrabbi a hamarosan ránk köszöntő sávuót alkalmából.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 14:05

Héber Imre-klub: A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon

A budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre-klub mai összejövetelén A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon címmel tart előadást Villányi András. A rendezvény ma délután fél 4-kor kezdődik, aki személyesen nem tud jelen lenni, a cikkünkben található link segítségével online figyelemmel kísérheti az elhangzottakat.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 24. / 20:39

Guy Walters történész: XII. Piusz pápának többet kellett volna felszólalnia

Titkos vatikáni akták megnyitása: A pápa és az ördög címmel a Viasat History május 1-től mutatja be azt a dokumentumsorozatot, amely a sokak által „Hitler pápájának" is nevezett XII. Piusz vatikáni levéltári anyagainak felhasználásával készült. A 24.hu az új műsor kapcsán a sorozat történész szakértőjét, Guy Walterst interjúvolta meg.

Tudomány / 2023. Március 27. / 16:59

Könyvbemutató: „Változatok az aha-élményre"

Zsidó világ / 2023. Március 27. / 10:50

Előadás az ókori Izrael vallási irányzatairól a pápai Zsidó Szabadegyetemen

A Zsidó Szabadegyetem elnevezésű előadás-sorozat következő rendezvénye március 29-én, ezen a héten szerdán délután fél 6-tól lesz a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében a helyi református gyülekezeti házban (Pápa, Március 15. tér). Az előadó dr. Zsengellér József egyetemi tanár.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 17. / 10:26

Zsidógyűlölet 1848-ban: tömeges kivándorlásra készültek a magyar zsidók

Bár a magyar történelemórák tananyagából ez többnyire kimarad, 1848. március 15. után antiszemita erőszakhullám söpört végig az országon, a közrend átmeneti felbomlása az ország több településén is felszínre hozta lakosság zsidóellenességét, és halálos áldozatokkal járó pogromokra is sor került – írja a Telex.hu a Szabadságunk meg van fertőzve, mégpedig a legszennyesebb módon – zsidógyűlölet 1848-ban című cikke.

Megemlékezések / 2023. Február 28. / 11:47

Mesterünk, aki ma is köztünk él: Mózes

Mózes prófétánk a zsidó időszámítás szerint 2369. ádár 7-én született és 2489. ádár 7-én halt meg, s hosszú életének utolsó negyven évében vitte végbe a küldetést, amire teremtetett. Már nyolcvan éves volt, amikor Fáraóval szembeszállt, de mellkasában egy ifjú forradalmár és szabadságharcos szíve dobogott: ez az Örökkévaló által vezérelt szív vezette ki őseinket a rabságból a szabadságba. SCHŐNER ALFRÉD főrabbi írását idézzük.

Tudomány / 2023. Február 23. / 14:18

Választott nemzet – Hiánypótló kötet Marczali Henrik történész munkásságáról

– Marczali Henrik a 20. században elsőként alkalmazta a forráskritikai megközelítést történetírói munkásságában és vezette be a hazai tudományos életbe. Német, francia és angol kollégái között nagy hírnévnek örvendett, egyik angol kortársa 1913-ban a magyar történettudomány legkiválóbb teljesítményeként értékelte munkásságát – írja az OR-ZSE beharangozója Dénes Iván Zoltán új, 2022 végén megjelent monográfiájának bemutatója kapcsán.

Tudomány / 2023. Február 14. / 09:09

Zsidó-keresztény kapcsolatok állambiztonsági dokumentumok tükrében

A REGIO folyóiratban jelent meg Novák Attila történész Párbeszéd? című tanulmánya ezzel az alcímmel: Zsidó-keresztény (katolikus) közeledési kísérletek az 1960-as évek Magyarországán – az állambiztonsági dokumentumok tükrében. Ebből kiderül: nemrégen olyan új állambiztonsági dokumentumok kerültek elő, melyek azt bizonyítják, hogy a kádári Magyarországon is megjelent az a jelenség, amelyet a párbeszéd szóval lehetne a leginkább körülírni.

Tudomány / 2023. Február 07. / 19:51

Budapest első zsidó „helytörténésze” – Groszmann Zsigmond válogatott írásai

Groszmann Zsigmond (1880-1945) budapesti rabbi és történész válogatott tanulmányait, valamint újságcikkeit tartalmazza az a kétkötetes munka, amelyet az Infopoly Alapítvány adott ki Dombi Gábor válogatásában és szerkesztésében. Akit legalább olyan szenvedélyesen érdekel a pesti zsidóság története, ahogyan azt Groszmann rabbi kutatta, annak ezt a könyvet feltétlenül el kell olvasnia.

Tudomány / 2023. Február 02. / 12:23

Ungváry Krisztián új sorozata érinti a magyarországi zsidóellenességet is

Ungváry Krisztián történész „Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről" címmel indít 12 részes előadás-sorozatot a dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. A történész külön előadásban tárgyalja a Horthy-korszakot és a hazai zsidóellenességet is. Az előadás-sorozat nyitott, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.