BÁLÁK, gyertya 07.19. 20:15, kimenete: 07.20. 21:30
24.07.14. | 8 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2024. Július 14. / 08:24

Nyaralás alatt járjuk be Horvátország vagy Olaszország legszebb zsinagógáit is!

Sokan nem csupán a pihenésnek szentelik a nyaralásukat, hanem elmélyednek a helyi zsidó örökség és kultúra gazdag szövevényében is. Bizonyos úticélok mindkettőt kínálhatják azoknak, akiket érdekel a zsidó történelem és zsinagógaépítészet. Mutatunk pár kedvelt nyaralóhelyet, ahol az üdülővárosok és a turisták által kedvelt települések varázsát élvezve érdemes nyitott szemmel járni és felkeresni a szebbnél szebb zsinagógákat.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 18:24

Hol vannak Mirjám utódai – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 20 óra 21 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 38 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Hukát (Mózes 4. 19:1-22:1.) hetiszakaszt olvassuk Mózes negyedik könyvéből.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 12:11

Binjomin rabbi: Mit tanulhatunk a repülőgépek ablakából kitekintve?

– Az Omek magazin e heti számában arról olvashatunk, hogy hogyan került a kígyó a föld porába, és onnan vissza a magasba, a patikák szimbólumává, hogyan viselkedjünk meleg időben és mit tanulhatunk a repülőgépek ablakán kitekintve! – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a hit erejével kapcsolatos.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 16:02

Igen izgalmas előadások ma is a Hunyadi téren

Zsidók és Trianon; Az Árpád-házi királyok és a zsidók; Zsidók az amerikai popkultúrában. Ez a három előadás hangzik majd el a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyetemén.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 11:10

Darvas főrabbi: Egy végzetes csapás margójára – állat és emberszeretet

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat keretében Darvas István főrabbi, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija ezen a héten „Egy végzetes csapás margójára – állat és emberszeretet" címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 10:38

„Vedd a botot és gyűjtsd egybe a községet...”

– A „bot” kényszerű alternatíva bármilyen konfliktusban, és csak végső esetben lehet a megoldás eszköze. A bölcsesség koronája a türelem, a szép szó, a meggyőző beszéd! – tanítja a Hukát hetiszakasszal kapcsolatos írásában Szerdócz Ervin újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2024. Július 10. / 19:29

A világhírű Torah in Motion (TiM) rabbijai a Bét Jehuda zsinagógában

Az Egyesült Államokban alapított, és a zsidó világban most már mindenütt ismert Torah in Motion alapítója, Jay Kelman rabbi, valamint a szervezet egyik népszerű előadója, Marc Shapiro rabbi vezeti azt az amerikai csoportot, amely ezen a héten szombaton reggel látogatást tesz a Bét Jehuda zsinagógában. A muszáf ima előtt Kelman rabbi rövid tanítást ad.

Zsidó világ / 2024. Július 10. / 13:32

Radnóti főrabbi: „Szemmel verve", avagy létezik-e „ártó szem"?

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában Radnóti Zoltán, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Budapesti Rabbiság igazgatója „Szemmel verve", avagy létezik-e „ártó szem"? címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Július 09. / 09:32

Hunyadi tér: Tóra és esszencializmus; Báál a Tórában

Ismét két izgalmas előadással folytatódik ma a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyeteme. Szántó-Várnagy Binjomin rabbi Tóra és esszencializmus, míg Lénárt József Báál a Tórában címmel ad elő, a rendezvény délután 5 órakor kezdődik.

Zsidó világ / 2024. Július 09. / 08:41

A NÜB nyári szünetet tart, de telefonon elérhető

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) Bajza utcai irodája ezekben a hetekben zárva van, de az egyesület illetékesei az ügyeleti telefonszámokon elérhetők – tájékoztatta honlapunkat dr. Schiffer János, a NÜB elnöke.

Zsidó világ / 2024. Július 08. / 11:12

Ma folytatódik a Hunyadi téri szabadegyetem

Menedékvárosok; Sáár hábitachon, az Istenbe vetett bizalom – Chovot halevavot. Ez a két előadás várja a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyetemének közönségét ma délután 5 órától.