Címkék

Tudomány

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 14:05

Héber Imre-klub: A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon

A budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre-klub mai összejövetelén A nyilas hatalom végnapjai Nyugat-Magyarországon címmel tart előadást Villányi András. A rendezvény ma délután fél 4-kor kezdődik, aki személyesen nem tud jelen lenni, a cikkünkben található link segítségével online figyelemmel kísérheti az elhangzottakat.

Izrael / 2023. Május 16. / 17:12

Római kori márványrakományt találtak Izraelben

A márványrakományt Gideon Harris amatőr tengeri úszó találta meg három hete: amikor Bét Janaj partjaitól 200 méterre lemerült a tenger fenekére, régi márványoszlopokra lett figyelmes mintegy négy méter mélyen.

Tudomány / 2023. Május 15. / 11:09

A Jeruzsálem-kérdés, és Izrael kapcsolata az UNESCO Világörökségi Bizottságával

A Jeruzsálem nap alkalmából az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Doktori Iskolája a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral közösen nyilvános disszertációfejezet-vitát rendez a zsidó múzeumban május 18-án, csütörtökön délután 5 órától. A vitán Szűcs Tamás doktorandusz doktori értekezésének egyik fejezetét vitatják meg.

Oktatás / 2023. Május 10. / 11:34

OR-ZSE: Hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos diákoknak?

„Ahhoz, hogy befogadó, nyitott és szabad világban éljünk, a tudáson, az ismereten át vezet az út" – hangzott el azon a konferencán, amelyet MI A MANÓ – avagy hogyan tanítsunk zsidó tematikát alsó tagozatos gyerekeknek? címmel szerveztek a közösségszervező szak oktatói és hallgatói az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). A tanácskozásról Lübeck Judit másodéves hallgató számolt be az OR-ZSE honlapján.

Tudomány / 2023. Május 02. / 19:51

A soá alatt nácik által elrabolt könyvek kerültek vissza az OR-ZSE könyvtárába

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárából származó, a II. világháború során a nácik által elrabolt könyvek kerültek vissza az intézménybe a Hochschule für Jüdische Studien Heidelberg (HFJS) jóvoltából és szervezésében. Az egyetem képviseletében Balázs Gábor általános rektorhelyettes, Tamási Balázs könyvtárigazgató és Biró Tamás vettek részt azon a rendezvényen, amelyen sor került a könyvek visszaszolgáltatására.

Tudomány / 2023. Május 02. / 08:50

„Egyszóval, zsidó maradok” – Tatár György és A megváltás csillaga

A nagy német zsidó történész és filozófus, Franz Rosenzweig (1886-1929) fő műve A megváltás csillaga, amelyet számos filozófus a XX. század legfontosabb filozófiai művei közé sorol. A könyvből eddig sajnos csak részletek voltak elérhetők magyarul, a Kalligram Kiadó azonban – a magyar tudomány régi adósságát törlesztve ezzel – a közelmúltban megjelentette a teljes művet. A nagy hatású könyvről a Litera.hu Tatár Györgyöt kérdezte.

Zsidó világ / 2023. Április 20. / 11:47

Komoróczy Szonja Ráhel: Milyen nyelven beszéltek a zsidók Pápán?

A Zsidó Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozat következő előadója dr. Komoróczy Szonja Ráhel, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatási rektorhelyettese lesz. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által szervezett előadás témája: milyen nyelven beszéltek a zsidók Pápán?

Tudomány / 2023. Április 18. / 13:42

Helyhez kötött zsidó világok – megjelent a Targum 2. száma

Megjelent a Targum folyóirat második száma. A Goldziher Ignác Tudományos Kutató Alapítvány által alapított, és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár által kiadott lap új számának fókuszában ezúttal a lokalitás áll, a lapszám szerkesztője Glässer Norbert.

Tudomány / 2023. Április 04. / 14:06

Domán István tanításai életre szóló útmutatót adtak

Az OR-ZSE és a Mazsihisz által dr. Domán István (zc”l) tiszteletére megrendezett emlékkonferencián a hazai neológ rabbikar számos tagja felszólalt. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartott emlékülésen – amelynek moderátora és háziasszonya Kiss Henriett, a Rumbach vezetője volt – tiszteletét tette Erdő Péter, bíboros, esztergom-budapesti érsek is. A résztvevőket Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte.

Kultúra / 2023. Március 27. / 11:45

Új könyv Neumann Jánosról, aki „a világunkat kitalálta"

Neumann János, Az ember a jövőből címmel az Open Books kiadó jelentette meg dr. Ananyo Bhattacharya művét a magyar zsidó származású tudósról. A mű a zseniális tudós pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.

Zsidó világ / 2023. Március 27. / 10:50

Előadás az ókori Izrael vallási irányzatairól a pápai Zsidó Szabadegyetemen

A Zsidó Szabadegyetem elnevezésű előadás-sorozat következő rendezvénye március 29-én, ezen a héten szerdán délután fél 6-tól lesz a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében a helyi református gyülekezeti házban (Pápa, Március 15. tér). Az előadó dr. Zsengellér József egyetemi tanár.

Zsidó világ / 2023. Március 24. / 13:33

A hét műtárgya: Móhelszék Nagykanizsáról

Ez a XIX. századi szék a XX. században került Nagykanizsáról a múzeum gyűjteményébe, alighanem azért, mert a XIX. század végén ez a szertartási tárgy kiszorult a használatból – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában. Ez a gyönyörű szék valaha arra szolgált, hogy ha megérkezne, akkor az az Elijahu próféta üljön benne, aki bekíséri a hagyomány kapuján a 8 naposan körülmetélt fiúcsecsemőt...