Címkék

tudomány

Tudomány / 2024. Május 24. / 15:58

Kiéheztetni a ráksejteket: izraeli felfedezés és esély a gyógyításra

A Ben Gurion Egyetemen dolgozó kutatók felfedezték, hogyan élik túl a rákos sejtek a glükóz hiányát és hogyan lehet őket ténylegesen kiéheztetni. A Nature folyóiratban megjelent szöveg szerint glükózra, cukorra minden élőlénynek szüksége van, a rákos sejteknek is.

Tudomány / 2024. Május 08. / 10:41

Peremiczky Szilvia előadása az OR-ZSE Szabadegyetemen

A szefárd középkor és az askenázi újkor között: az amszterdami és az itáliai converso központok címmel tart előadást Peremiczky Szilvia irodalomtörténész, hebraistan az OR-ZSE Szabadegyetemen május 13-án, jövő héten hétfőn délután 6 órától.

Zsidó világ / 2024. Május 07. / 11:08

Holokauszt-konferencia és Zsidó Kulturális Napok Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületével közösen ezen a hétvégén, május 9-12 között rendezi meg Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját. A Zsidó Kulturális Napok és a III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál nyitóprogramja csütörtökön este lesz.

Közélet / 2024. Május 06. / 15:39

Ilyen antiszemita tendenciával megszűnhet a biztonságosnak hitt zsidó életforma?

A második világháború óta nem látott ütemben növekszik az antiszemita incidensek száma szerte a világon. Ha ez a tendencia folytatódik, esetleg továbbra is ilyen ütemben romlik, akkor a zsidók eddigi viszonylagos biztonsága és szabadsága sajnos a múlté lesz. Ez a summázata a Tel Aviv Egyetem friss kutatási eredményének, amelyet a Deutsche Welle (DW) ismertetett.

Tudomány / 2024. Május 03. / 09:35

Stark Tamás: Hosszú út az első magyarországi deportáláshoz

1941 nyarán a magyar hatóságok 22 ezer „idegen" zsidót deportáltak a magyar haderő által megszállt volt szovjet területekre. Stark Tamás nemrég megjelent kötete elsősorban nem az 1941-ben történtekről, hanem az oda vezető útról szól. A Horthy-rendszerhez kötődő politikai elit ugyanis már 1919-től kezdve kívánta, tervezte az „idegen" zsidóknak az országból való eltávolítását.

Tudomány / 2024. Május 01. / 14:53

Már kapható Komoróczy Géza új könyve: Ékírás és assziriológia Magyarországon

Az ókori zsidóság életére is óriási hatást gyakorolt az Asszír Birodalom, amelynek hazai kutatásáról, az ékírásról, az asszirológia magyarországi tudománytörténetéről szól Komoróczy Géza professzor új könyve. A Kalligramnál megjelent kötet az ékiratok, elsősorban a Gilgames-eposz magyarországi befogadását – esetenként nemzeti célú kisajátítását –, a magyar önismeret változatait is elemzi.

Tudomány / 2024. Április 25. / 13:23

Az OR-ZSE és az ELTE új együttműködése

A szociális munkákkal kapcsolatos műhelymunkák és a társadalmi traumák értelmezésére irányuló közös kutatások megvalósításának céljával a napokban együttműködést írt alá az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi Kara.

Tudomány / 2024. Április 18. / 14:16

A zsidó hagyománynak van igaza: tényleg 120 év lehet az emberi kor végső határa

– Bis 120! Élj 120 évig! – szoktuk mondani szeretteinknek és ismerőseinknek. Ennek közismerten az a tórai alapja, hogy Mózes I. könyvében az Örökkévaló 120 évben jelöli ki a végső életkort; s ezt erősíti az is, hogy Mózes prófétánk és tanítónk 120 évet élt. Az Iflscience.com portál Curious magazinja utánajárt ennek a kérdésnek, s lám, kiderült: a tudományos konszenzus az, hogy az ember életkorának határa fiziológiai okok miatt 120 év körül van.

Tudomány / 2024. Április 05. / 10:06

Most már neten is olvashatjuk Szegő Ágnes: Egri zsidó polgárok című könyvét

– Elkészült az Egri zsidó polgárok című könyvem webes változata, amelyet Csiszár Ágnes és Szegi Agáta egészített ki az utóbbi 19 évben előkerült forrásokkal – adta hírül Szegő Ágnes könyvtáros, történész, a vidéki zsidóság történetének kutatója. Az eredeti kötet a Szerencsejáték Zrt. Alapítványa támogatásával jelent meg, az internetes verziót a Magyarországi Zsidó örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatta.

Tudomány / 2024. Április 03. / 08:34

Variációk egy témára: a zsidóság hellenizációja

Mi jellemezte az ókori zsidóság körében történt hellenizációs kísérleteket a Makkabeusok első könyvének és Josephus Flavius írásainak tükrében? Erről tart előadást Papp György az ELTE Bölcsészettudományi Karán április 8-án, jövő hétfőn délután 5 órától. Az előadó a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet egyetemi adjunktusa, héber és görög nyelvet tanít.

Tudomány / 2024. Április 02. / 17:54

Jelentkezés debreceni holokauszt-konferenciára

A holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg a XXV. Jubileumi Határon Túli Nemzetközi Konferenciát Debrecenben május 9-11 között, amelyre előadóként vagy résztvevőként április 12-ig lehet jelentkezni. A tanácskozás címe: „A holokauszt és emlékezéskultúrája napjainkban".

Izrael / 2024. Március 19. / 14:19

A partizánelmélet és az izraeli háború összefüggéseiről

– A most zajló háború palesztin oldalról vallási küzdelem, izraeli részről pedig egzisztenciális harc, a függetlenségi háború meghosszabbítása, amelynek célja a zsidó állam helyzetének régióbeli konszolidálása – fejtette ki Turán Tamás a Molnár Tamás Kutatóintézet (MTKI) szervezésében tartott rendezvényen a John Lukacs Társalgóban.