Binjomin rabbi a maceszről:  Őrizd meg és örökítsd meg!

2024. Április 19. / 12:42


Binjomin rabbi a maceszről: Őrizd meg és örökítsd meg!

– Peszách ünnepének egyik kiemelkedő jellegzetessége az őrzés, őrködés fogalma. A Tóra két különböző két külön téma kapcsán is megemlíti. Az egyik a széder este, vagyis az „őrzés éjszakája", a másik pedig a macesz, a kovásztalan kenyér, amit őriznünk kell – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda rabbija az Orti.hu oldalon olvasható Omek magazin április 18-i számában.

Peszách ünnepének egyik kiemelkedő jellegzetessége az őrzés, őrködés fogalma. A Tóra két különböző két külön téma kapcsán is megemlíti. Az egyik a széder este, amit az „őrzés éjszakájának” nevez: 

„Az őrzés éjszakája ez az Örökkévalónak, kihozni őket Egyiptomból. Ez az az éjszaka, az Örökkévalónak őrzés, Izrael minden fiainak, nemzedékeken keresztül.” (Mózes 2., 12:42) 

Ezen az éjszakán mi is éberen őrködünk az éjszaka felett, és az Örökkévaló is megőriz minket ilyenkor minden bajtól. A másik pedig a macesz, a kovásztalan kenyér, amit őriznünk kell: 

„És őrizzétek a maceszt, mert ezen a napon hoztam ki seregeiteket Egyiptom földjéről” (Mózes 2., 12:17) 

Ennek egy gyakorlati aspektusa az, hogy ezen az estén olyan maceszt eszünk, amit már az aratástól (más vélemények szerint az őrléstől) kezdve őriztek. Ez az úgynevezett smurá macesz. Vannak, akik az ünnep mind a nyolc napján ilyen maceszt esznek. Ez azonban nem kötelező, hanem egy helyes szokás (ld. Sulchán Áruch OC 453:4, Misna Berura 453:21). 

Mi a különbség az első esti maceszevés és az ünnep többi napja között?

Binjomin rabbi fenti kérdésére megtudhatják a választ, ha elolvassák a teljes szöveget az Orti.hu oldalon az Omek magazinban, ehhez kattintsanak ide.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Támogatott projektek
Múzeumpedagógiai programok a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban
Tudomány
Peremiczky Szilvia előadása az OR-ZSE Szabadegyetemen
Mazsihisz hírek
Több helyen korábban megkezdődtek a temető-karbantartási munkák