Címkék

Zsidó vallás

Zsidó világ / 2024. Február 21. / 13:23

Radnóti főrabbi: Isten árnyékában – ki volt Becálél? (Tóramagyarázat)

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Budapesti Rabbiság igazgatója Isten árnyékában – ki volt Becálél? címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Február 15. / 12:23

Darvas főrabbi: Kívül-belül kiváló

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija Kívül-belül kiváló címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Február 14. / 16:18

Radnóti főrabbi: Hol laknak az ártó szellemek?

Mint sokak előtt ismert, a RaDar szóösszetétel Radnóti Zoltán és Darvas István vezetéknevéből adódott: ez a címe a két főrabbi előadás-sorozatának, amelyet minden héten kedden követhetünk nyomon az interneten. Honlapunkon mostantól minden RaDar-előadást megosztunk azzal a céllal, hogy tanuljunk együtt Radnóti és Darvas rabbikkal! Most a február 13-i előadást ajánljuk.

Zsidó világ / 2024. Február 13. / 14:06

Vitaest: Lehetséges-e siettetni a Messiást?

Igen izgalmasnak ígérkező beszélgetés színhelye lesz a budapesti Hunyadi téri zsinagóga: dr. Fényes Balázs és dr. Tatár György vitáját hallgathatják meg arról, hogy lehetséges-e siettetni a Messiást.

Megemlékezések / 2024. Február 05. / 11:25

Ma kilenc éve halt meg Schweitzer József főrabbi, legyen áldott az emléke!

2015. február 5-én, azaz ma kilenc éve, hogy 92 évesen elhunyt Schweitzer József, a neológia XX. századi történetének kimagasló tudósa, rabbija. Éppen hatvan éve, 1964-ben kezdett tanítani az OR-ZSE jogelőd-intézményében, az Országos Rabbiképző Intézetben, így tanítványai révén – akik közül többen is meghatározó alakjai a mai neológ hitéletnek – szellemisége ma is velünk él. Fakadjon áldás emlékéből!

Zsidó világ / 2024. Január 16. / 17:11

Rabbik vitaestje: Kössenek-e a vallásos zsidó nők is tfilint, s ha igen, akkor hol?

Ritka alkalom részesei lehettünk a Hunyadi téri zsinagógában, ahol Fináli Gábor rabbi meghívására és vezetésével négy különböző zsidó irányzathoz tartozó rabbi órákba nyúlóan vitázott arról, hogy a vallásos zsidó nőknek kell-e tfilint kötniük, s ha igen, akkor ezt vajon hol tehetik meg. Kifejtették érveiket pro és kontra, s habár nem jutottak egyezségre, a beszélgetésnek nem kevés haszna és tanulsága volt.

Zsidó világ / 2023. November 16. / 10:03

Szerdócz Ervin: A tusakodókról

Jákob és Ézsau történetéből kiderül, hogy a születendő gyerek magában hordozza jó vagy rossz természetét. Ám mindenki szabad akarattal születik, mindenkinek lehetősége van legyűrni rossz természetét, hogy jobbá válhasson.

Zsidó világ / 2023. November 13. / 10:40

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Ma este napnyugtakor ránk köszön a zsidó naptár szerinti kiszlév (כסלו) hónap, amely ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag időszak. Így például kiszlév 7-én halt meg Heródes, s ennek örömére a korabeli zsidóság ünnepet hirdetett; kiszlév 15-én záródott le a babilóniai Talmud szerkesztése; kiszlév 25-én kell meggyújtani a hanukia (ünnepi gyertyatartó) első lángját. A hanuka idén – a polgári időszámítás szerint – december 7-én kezdődik.

Megemlékezések / 2023. November 03. / 13:28

„Fénye e nemzetnek”: ma van Jonathan Sacks rabbi járcájtja

Ma köszönt be hesván hónap 20. napja, ami a világszerte meghatározó jelentőségű és óriási erkölcsi tekintéllyel bíró rabbi, filozófus és író, Lord Jonathan Sacks halájának zsidó naptár szerinti évfordulója. Elismertségét mi sem jelzi jobban, hogy III. Károly király azt mondta róla: a rabbi fény volt a nemzet számára.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 30. / 19:41

Szombatfogadás és szombati istentisztelet Fináli Gábor rabbi vezetésével Baján

Fináli Gábor évek óta jár Bajára mártír-istentiszteletet tartani, és ilyenkor mindig arra biztatta a résztvevőket, hogy valami mást is csináljanak év közben, hogy a zsidóságról ne csak a megemlékezés és szomorúság jusson az emberek eszébe. A múlt hétvégén ez meg is valósult: Fináli rabbi – Klavanszkij Anatolij kántor közreműködésével – szombatfogadást és szombati istentiszteletet vezetett a helyi könyvtárban, amely valaha a zsinagóga épülete volt.

Zsidó világ / 2023. Október 24. / 11:06

Megemlékezés Hátám Szófér járcájtja alkalmából Pozsonyban

A közelmúltban volt a Mose Schreiber néven Németországban született, de az élete nagy részét Magyarországon leélt Hátám Szófér (1762-1839) rabbi és Talmud-tudós halálozási évfordulója, amelynek alkalmából sok zarándok ellátogatott a híres bölcs pozsonyi sírjához. Ott járt Villányi András fotóművész is, aki szép pillanatokat örökített meg kamerájával.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 06. / 09:08

Őszi esték a zsidó kultúra jegyében Gyöngyösön

– Folytatódott a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület egy évvel ezelőtt indított, Őszi esték a zsidó kultúra jegyében elnevezésű szabadegyetem sorozata a mátraalji város kis zsinagógájában. Az ez évi, öt találkozásból álló rendezvénysorozat mottója azonos a tavalyival: Több, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt – írja a Heol.hu helyi portál.