Címkék

Zsidó vallás

Hírek, lapszemle / 2023. Május 28. / 12:38

Gábor György: A pünkösd a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe

– Mint a keresztény ünnepek többsége, eredetileg a pünkösd is zsidó ünnep volt, a Sávoúté, ami a tóraadás ünnepe, és aminek jelképes kifejeződése az egész éjszakai tanulás – mondja dr. Gábor György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) professzora az ünnep apropóján a Hírklikknek adott interjújában.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 18. / 13:16

Rekordáron kelt el a világ legrégebbi héber Bibliája

Több mint 38 millió dollárért vagyis 13 milliárd forintért kelt el a legrégebbi ismert héber Biblia a Sotheby's New York-i aukcióján. A valaha volt legértékesebb zsidó kéziratot Alfred Moses amerikai diplomata vásárolta meg, aki egyből a tel-avivi Anu diaszpóra múzeumnak adományozta – írja a Euronews.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 30. / 14:56

Azi és Goldi imakönyve gyerekeknek: „tiszta boldogság és szeretet”

Hogyan is szoktuk a zsinagógában hallani, ha a rabbi valamire igazán nyomatékosan föl akarja hívni a figyelmet? „Kötelezően ajánlott.” Nos, ha valamire, hát erre a gyerekeknek szóló zsidó imakönyvre éppen ez a mondat vonatkozik. Az igényes kiállítású, minden ízében gyerekbarát kötet a kicsik kedvence lesz, ezt garantáljuk.

Élet + forma / 2023. Április 27. / 14:03

Világok összecsapása: Radvánszky rabbi és a buddhista Laár András beszélgetése

Világok összecsapása? címmel került fel a YouTube videómegosztóra Szűcs Viktor beszélgetése, amelyet dr. Radvánszky Péterrel, a Páva utcai körzet rabbijával és a buddhista Laár András zenésszel, előadóművésszel folytatott A te podcastod című sorozatban. A beszélgetés a Pap a tortán című tévéműsornak a folytatása, amelyben különböző vallások képviselői – köztük az említett rabbi és buddhista pap – cseréltek eszmét.

Zsidó világ / 2023. Április 27. / 09:25

Szerdócz Ervin: A hazugság életveszélyt jelent

Ha az „igazság” (héberül: emesz) szóból hiányzik a legkisebb számértékű „a” (alef) betű, a megmaradt két betű összeolvasva: „halál” (mesz). Aki egy keveset is elvesz az igazságból, halált hoz a világra – idézi egy bölcs rabbi tanítását az újpesti főrabbi az Áháré mot - Kedosim páros hetiszakasz kapcsán.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 26. / 14:30

Egykori óvodaépületben kaphatna helyet a leendő Egri Zsidó Hitközség

Markovics Zsolt, a Mazsihisz alá tartozó Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija is aktívan kiveszi a részét abból a munkából, amely az Egri Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezésére azt célozza, hogy hosszú évtizedek után újra működjék Egerben zsidó hitközség. Az egyesület elnökétől, Radó Istvántól megtudtuk: a napokban dr. Ternyák Csaba egri érsekkel egyeztettek arról, hogy hol kaphatna helyet a leendő Egri Zsidó Hitközség.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 24. / 14:11

Több tízezer vallásos zsidó a bodrogkeresztúri csodarabbi sírjánál

A héber naptár szerint Reb Steiner Saje, az egykori bodrogkeresztúri csodarabbi ijár hónap 3-án hunyt el, ami idén április 24-ére esik. Ahogy az elmúlt évtizedben minden évben, idén is néhány nap alatt mintegy 30–40 ezer ortodox zsidó érkezett hazánkba, hogy megemlékezzen a magyar származású, világhírű rabbiról. A rendezvényt a rabbi unokájának Egyesült Államokban élő családja és annak alapítványa szervezi.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 24. / 10:44

Hercz Dániel: Egy rabbinak a szikár valóságból kiindulva a közösségépítés a legfontosabb

Hercz Dánielt holnap, azaz április 25-én, este 7 órától avatják rabbivá a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Hegedűs Gyula utcai templomkörzet közös rendezvényeként. Ebből az örömteli alkalomból készítettünk interjút Hercz Dániellel.

Zsidó világ / 2023. Március 24. / 13:33

A hét műtárgya: Móhelszék Nagykanizsáról

Ez a XIX. századi szék a XX. században került Nagykanizsáról a múzeum gyűjteményébe, alighanem azért, mert a XIX. század végén ez a szertartási tárgy kiszorult a használatból – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában. Ez a gyönyörű szék valaha arra szolgált, hogy ha megérkezne, akkor az az Elijahu próféta üljön benne, aki bekíséri a hagyomány kapuján a 8 naposan körülmetélt fiúcsecsemőt...

Hírek, lapszemle / 2023. Március 18. / 20:18

Felavatták a kohanita kaput az ipolysági zsidó temetőben

Szakmai konferenciával egybekötött, meghitt ünnepségen avatták fel az ipolysági Homok városrészben lévő zsidó temető kohanita kapuját. Az eseményen az Ipoly menti város történelmét meghatározó zsidóság emlékét elevenítették el – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai portál. A rendezvényen részt vett Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai körzet rabbija is.

Oktatás / 2023. Március 10. / 14:09

Scheiber iskola: Az emlékezés kövei (rövidfilm)

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Iskola 10. b osztályos diákjai az idén ismét indultak a Centropa Alapítvány zsidó temetőket bemutató nemzetközi pályázatán. Az iskolában kiemelt jelentőségű oktatási feladat, hogy a tanulók megismerjék a vidéki zsidó közösségek történetét és életét is.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 09. / 11:37

Mirjám néven megalakul a Bét Sálom zsinagóga női klubja

Sok tanulás a zsidó hagyományról, színes programok, érdekes előadások – ezt kínálja az újbudai Bét Sálom zsinagógakörzet új női klubja. A klub várja a csatlakozni kívánókat, alábbi cikkünkben megtalálják a Mirjám Facebook-linkjét és az első összejövetel időpontját. Jó munkát a szervezőknek és tartalmas együttlétet a tagságnak!