Emlékezés Grünvald Fülöpre a Kozma utcai zsidó temetőben

2023. December 26. / 15:16


Emlékezés Grünvald Fülöpre a Kozma utcai zsidó temetőben

A budapesti Zsidó Gimnázium és a Zsidó Múzeum egykori igazgatója, Grünvald Fülöp (1887-1964) halálának 60. évfordulóján a Kozma utcai zsidó temetőben lévő sírjánál megemlékezést rendez a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A január 3-án, jövő hét szerdán délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezést Darvas István főrabbi vezeti.

Grünvald Fülöp Sopronban született 1887. augusztus 31-én, és Budapesten hunyt el 1964. január 3-án. Budapesten szerzett bölcsészdoktori oklevelet, 1913-tól a pesti zsidó hitközség polgári iskolájában tanított. 1919-től a zsidó fiúgimnázium tanára, 1948 után az igazgatója volt. Harminc éven át igazgatóként vezette a Magyar Zsidó Múzeumot. 1959-től az Országos Rabbiképző Intézet történeti tanszékének vezetőjekent dolgozott. Történelmi tanulmányaiban a magyarországi zsidóság múltjával foglalkozott, a Magyar Zsidó Oklevéltárból – Scheiber Sándorral közösen – négy kötetet rendezett sajtó alá. Legismertebb történeti munkája az 1938-ban megjelent, A zsidók története Budán című mű. 

Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapján elérhető ismertető szerint – amelynek szerzője Toronyi Zsuzsanna, az intézmény igazgatója – Grünvald Fülöp a múzeum munkájába aktívan 1932-ben kapcsolódott be, ahol elsősorban a levéltári gyűjtemény feldolgozását és publikációját végezte. 1935-ben dunántúli hitközségekben: Oroszváron, Rajkán, Rohoncon és Kőszegen mérte fel a fennmaradt hitközségi iratokat és tárgyakat, s ugyenebben az évben egyik összeállítója volt a Kongresszusi kiállításnak is.

1942-43 során vidéki hitközségek sorát látogatta végig a még lappangó zsidó értékek után kutatva, e kutatómunka leglátványosabb eredménye a zsámbéki és a keszthelyi iratanyag megmentése. 1950 után a múzeum igazgatójaként gyakorlatilag egyedül kellett folytatnia a munkát. 1955-ben megszervezte a dunántúli zsidó közösségek újabb felmérését, 1960-ban pedig szülővárosában, Sopronban részt vett a középkori zsinagóga és mikve feltárásában. 

Kapcsolatrendszerén, barátain és tanítványain keresztül sok fontos és értékes tárgyat szerzett meg a gyűjtemény számára – ezek közül külön említést érdemel kapcsolata a soproni Rosenstingl antikváriummal, ahonnan számos értékes könyv érkezett ajándékként a gyűjteménybe. 

Grünvald Fülöp 1964. január 3-án bekövetkezett halálának 60. évfordulóján a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár megemlékezést rendez 2024. január 3-án, jövő hét szerdán délelőtt 10 órától a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben (pontos helyszín: 5B/9/1 sír). A megemlékezést Darvas István főrabbi vezeti. A rendezvény után – ha az időjárás megengedi –  a résztvevők rövid kultúrtörténeti sétát tesznek a temetőben. 

Az esemény Facebook-oldalát ITT találják.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a köszönetét fejezi ki a Zsidó Temetők Barátai Non-profit Kft.-nek, hogy erre az alkalomra rendbetették a síremléket.

A címlapkép forrása: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek