Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

2022. Július 18. / 16:05


Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

– Az elmúlt hetekben Abádszalókon, Dévaványán, Kenderesen és Soltvadkerten is lezajlott a helyi zsidó temetők rendbetétele, de a munka más temetőkben is folyamatosan halad tovább  – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője. A Mazsihisz finanszírozásában helyreállítottak több száz eldőlt, sérült vagy teljesen széttört sírkövet, síremléket, sőt, Dévaványán 10-12 olyan sírkövet is rendbehoztak, amelyeknek súlya egyenként meghaladta az egy tonnát.

Az elmúlt hetekben több zsidó temető újult meg a Mazsihisz finanszírozásában és szervezésében, úgyhogy immár rendezett állapotok fogadják a látogatókat a Békés megyei Dévaványán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon és Kenderesen, valamint a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten – tudtuk meg Tamás Pétertől, a Szövetség vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetőjétől. 

A Békés megyei Dévaványán több mint 220 követ állítottak helyre, a munka volumenét jelzi, hogy ezek között 10-12 sírkú súlya meghaladta az egy-egy tonnát. A helyreállítás csaknem 1,5 millió forintba került, a kivitelezés Csapi István kiskunhalasi mester keze munkáját végzi, aki az elmúlt években már számos vidéki zsidó temetőnkben végzett kiváló munkát. 

dévaványa1.jpgA Békés megyei Dévaványa zsidó temetője

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon és Kenderesen Fehér Zsolt tette rendbe a zsidó temetőket: megtisztította a területet az elburjánzott növényektől, és elvégezte a szükséges szerelési munkálatokat is.

A Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten Finta Imre mester, valamint Müller Zoltán kőfaragó és épületszobrász dolgozott a zsidó temetőben fellelt, ledőlt,  eltört, helyenként balesetveszélyesen megdőlt síremlékek rendhehozatalán. Felújították az első világháborús hősök katonai síremlékét is.

Soltvadkert2.jpgHelyreállított sírkő a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten

Sőt, még olyan munkát is elvégeztek becsületből és önszorgalomból, ami nem szerepelt a megbízásukban: megtisztították és helyreállították az egyik teljes nagy családi sír keretét. 

(Címlakép: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalók zsidó temetője)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi korunk Kórách-jelenségéről