Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

2022. Július 18. / 16:05


Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

– Az elmúlt hetekben Abádszalókon, Dévaványán, Kenderesen és Soltvadkerten is lezajlott a helyi zsidó temetők rendbetétele, de a munka más temetőkben is folyamatosan halad tovább  – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője. A Mazsihisz finanszírozásában helyreállítottak több száz eldőlt, sérült vagy teljesen széttört sírkövet, síremléket, sőt, Dévaványán 10-12 olyan sírkövet is rendbehoztak, amelyeknek súlya egyenként meghaladta az egy tonnát.

Az elmúlt hetekben több zsidó temető újult meg a Mazsihisz finanszírozásában és szervezésében, úgyhogy immár rendezett állapotok fogadják a látogatókat a Békés megyei Dévaványán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon és Kenderesen, valamint a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten – tudtuk meg Tamás Pétertől, a Szövetség vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetőjétől. 

A Békés megyei Dévaványán több mint 220 követ állítottak helyre, a munka volumenét jelzi, hogy ezek között 10-12 sírkú súlya meghaladta az egy-egy tonnát. A helyreállítás csaknem 1,5 millió forintba került, a kivitelezés Csapi István kiskunhalasi mester keze munkáját végzi, aki az elmúlt években már számos vidéki zsidó temetőnkben végzett kiváló munkát. 

dévaványa1.jpgA Békés megyei Dévaványa zsidó temetője

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon és Kenderesen Fehér Zsolt tette rendbe a zsidó temetőket: megtisztította a területet az elburjánzott növényektől, és elvégezte a szükséges szerelési munkálatokat is.

A Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten Finta Imre mester, valamint Müller Zoltán kőfaragó és épületszobrász dolgozott a zsidó temetőben fellelt, ledőlt,  eltört, helyenként balesetveszélyesen megdőlt síremlékek rendhehozatalán. Felújították az első világháborús hősök katonai síremlékét is.

Soltvadkert2.jpgHelyreállított sírkő a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten

Sőt, még olyan munkát is elvégeztek becsületből és önszorgalomból, ami nem szerepelt a megbízásukban: megtisztították és helyreállították az egyik teljes nagy családi sír keretét. 

(Címlakép: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalók zsidó temetője)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek