Címkék

zsidó temető

Zsidó világ / 2023. Október 27. / 09:48

NÖRI: „Okos parcellakő" került három budapesti zsidó temető bejáratához

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) úgynevezett „okos parcellakövet" állított tegnap a Kozma utcai zsidó temető, a Csörsz utcai ortodox zsidó temető és a Farkasréti zsidó temető bejáratához. Az információs parcellaköveken található QR-kód beolvasásával azoknak a személyeknek az életrajzát olvashatjuk el, akik az adott temetőben nyugszanak, és akiknek a sírja a Nemzeti Sírkert részeként védett. Beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 16. / 11:05

Átadták a megtisztított és megújult bátori zsidó temetőt

Egy, a nevét felfedni nem kívánó mecénás támogatása tette lehetővé azt, hogy – a Mazsihisz vidéki temetőgondozásért felelős csoportjának koordinálásával – az elhanyagolt zsidó temetőt megtisztítsák és körbekerítsék a Heves vármegyei Bátor községben. Kiemelt jelentőségű létesítményről van szó, hiszen ott nyugszik Natonek József rabbi, a politikai cionizmus első magyarországi úttörője, a Chibat Cion mozgalom magyar tagozatának elnöke.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 02. / 10:09

Folytatódik a császártöltési zsidó temető felújítása a Mazsihisz támogatásával

A Bács-Kiskun vármegyei Császártöltés zsidó temetőjének megközelíthetőségét egy lépcsősor kialakításával könnyítik meg, a létesítményt kerítéssel veszik körbe, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig több sírkő helyreállítását vállalta – hangzott el a KORONAfm100 rádió műsorában.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 26. / 16:48

Ingyenes vezetett séták a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

A Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozat részeként a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben ingyenes vezetett séták várják az érdeklődőket szeptember 4-én, jövő héten vasárnap – tájékoztatta ma a Magyar Távirati Irodát a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A délelőtt 10 órakor és délután 1 órakor induló sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 24. / 16:34

Félmillió forint adomány a megrongált budakeszi zsidó temető rendbetételére

Egy budakeszi család félmillió forintot ajánlott fel az áprilisban megrongált helyi zsidó temető helyreállítására – értesült honlapunk. Mint korábban beszámoltunk róla: idén áprilisban több sírkövet ledöntöttek a létesítményben. A rendőrök két hónap alatt azonosították az elkövetőket. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 01. / 14:03

A Mazsihisz rendbehozatta Dévaványa zsidó temetőjét

A Békés megyei Dévaványa város zsidó temetőjét tavaly év végén teljes egészében megtisztították az elburjánzott növényzettől és elkorhadt ágaktól, az elmúlt napokban pedig befejeződött a több mint 200 sérült sírkő, síremlék helyreállítása is. A munkálatokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezte és finanszírozta.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 18. / 16:05

Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 10:25

Budakeszi sírrongálás: A geocaching nevű „kincskereső” játék a magyarázat

A Mazsihisz.hu információi szerint a világszerte ismert, és Magyarországon is népszerű „geocaching” játék a magyarázata annak, hogy miért keresték fel a budakeszi zsidó temetőt azok a fiatalok, akik a sírkőrongálásokat idén áprilisban elkövették. A geocaching célja, hogy a játékosok megtalálják azokat a ládákat, amelyeknek koordinátáit az internetre töltik fel – csakhogy ez esetben a láda kihelyezésére nem kértek engedélyt. Igaz, nem is kaptak volna.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 09:42

A budakeszi zsidó temető rongálói 13 éves fiúk, akik kincseket kerestek

A rendőrség gyanúja szerint két 13 éves fiú rongált idén áprilisban a budakeszi zsidó temetőben. Életkoruk kizárja büntetőjogi felelősségre vonásukat – írja a Police.hu. A fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám kincses ládát nem találtak, s csalódottságában egyikük elkezdte döntögetni a sírokat, majd ehhez segítségül hívta a barátját is. Miután kidühöngték magukat, hazamentek.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 08. / 17:16

Különleges építészeti műemlék az ipolysági zsidó temetőben

Az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása során a temető falába beépített kohanita kaput és erkélyt fedeztek fel a napokban. A rituális építmény meglétéről csupán az idősebb ipolyságiak némelyike tudott, az egyedi kivitelezésű kohanita kapu és erkély megmentésén helyi önkéntesek és a múzeum munkatársai dolgoznak – írja a szlovákiai magyar nyelvű Felvidék.ma című portál.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 09. / 09:37

Mazsihisz-beruházás: Megújult a kunszentmiklósi zsidó temető is

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében és finanszírozásával folyamatosan újulnak meg a zsidó temetők országszerte. Most Kunszentmiklóson fejeződött be a helyreállítási munka, amellyel a Szövetség a szabadszállási Müller Zoltánt bízta meg.

Mazsihisz hírek / 2022. Április 28. / 10:25

Befejeződött a rajkai zsidó temető helyreállítása a Mazsihisz szervezésében

A Győr-Moson-Sopron megyei Rajka község zsidó temetőjében összesen 150 darab kisebb és 20 darab nagy sírkő helyreállítása történt meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) finanszírozásában. A beruházás – a kegyeleti temetőgondozás elsőrendű fontosságán kívül – azért is jelentőséggel bír, mert Rajka önkormányzata a zsidó temetőt besorolta a helyi Települési Értéktár létesítményei közé.