Címkék

zsidó temető

Zsidó világ / 2022. December 20. / 15:06

Nemzetközi verseny diákoknak „Zsidó temetők nálunk” címmel

Az Európai Bizottság támogatásával nemzetközi ifjúsági versenyt hirdetett a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) és a Centropa Alapítvány. A versenyre Magyarországról is várják a diákok kreatív pályamunkáit „Film” és „Online brosúra” kategóriában egy, a saját térségükben lévő zsidó temető történetéről. A győztesek 250 euro értékű elektronikai ajándékutalványban részesülnek. A beadási határidő: 2023. február 25-e.

Mazsihisz hírek / 2022. December 07. / 13:03

Jó ütemben halad a rehabilitáció a budapesti zsidó temetőkben is

Honlapunkon az elmúlt hónapokban számos cikkben beszámoltunk a vidéki zsidó temetők folyamatosan zajló rendbetételéről. Most annak jártunk utána, hogy a két legfrekventáltabb fővárosi zsidó temetőben, vagyis a Kozma utcaiban és a Farkasréti létesítményben milyen jellegű felújítási munkálatok folynak. Interjú Streit Sándorral, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fővárosi temetőinek vezetőjével.

Közélet / 2022. December 02. / 09:39

Német támogatással megújult a nyírkátai zsidó temető

A német állam támogatásával a nyírkátai zsidó temetőben megvalósított felújítási beruházás ünnepélyes átadását tegnap tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben. Mint korábban beszámoltunk róla: a felújítás annak az együttműködési megállapodásnak a keretében jött létre, amelyet dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, az ESJF vezetője írt alá. Az együttműködés célja a vidéki temetők rekonstrukciója.

Mazsihisz hírek / 2022. November 15. / 15:29

Temetői munkálatok Somogyban és Bács-Kiskunban

Az elmúlt hetekben a Somogy megyei Ecseny község zsidó temetőjében, valamint a Bács-Kiskun megyei Dunapataj nagyközségben lévő zsidó temetőben történtek fontos beruházások – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) temetőrendezésért felelős csoportjának vezetője.

Megemlékezések / 2022. Október 16. / 15:17

Több százan kísérték utolsó útjára Benedek István Gábort

Az életének 85. évében elhunyt Benedek István Gábort – azaz BIG-et, ahogy szeretete jeleként mindenki nevezte – pénteken helyezték örök nyugalomra a Kozma utcai zsidó temetőben. Az írót és Aranytoll-díjas újságírót Kardos Péter főrabbi búcsúztatta Fekete László főkántor közreműködésével, a temetésen jelen volt Heisler András, a Mazsihisz elnöke, az írótársadalomból pedig Závada Pál Kossuth-díjas író is.

Közélet / 2022. Október 12. / 12:15

Helyi önkéntesek gyönyörűen rendbe tették a mohácsi zsidó temetőt

A Mohácsi Történelembarátok Egyesülete idén első alkalommal csatlakozott a „72 óra kompromisszum nélkül" elnevezésű nemzetközi önkéntes kezdeményezéshez, amelynek keretében az önkéntes segítők az elmúlt hétvégén kitakarították és rendbe tették a mohácsi zsidó temetőt. Köszönet minden egyes résztvevőnek!

Zsidó világ / 2022. Augusztus 26. / 16:48

Ingyenes vezetett séták a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

A Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozat részeként a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben ingyenes vezetett séták várják az érdeklődőket szeptember 4-én, jövő héten vasárnap – tájékoztatta ma a Magyar Távirati Irodát a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A délelőtt 10 órakor és délután 1 órakor induló sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 24. / 16:34

Félmillió forint adomány a megrongált budakeszi zsidó temető rendbetételére

Egy budakeszi család félmillió forintot ajánlott fel az áprilisban megrongált helyi zsidó temető helyreállítására – értesült honlapunk. Mint korábban beszámoltunk róla: idén áprilisban több sírkövet ledöntöttek a létesítményben. A rendőrök két hónap alatt azonosították az elkövetőket. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 01. / 14:03

A Mazsihisz rendbehozatta Dévaványa zsidó temetőjét

A Békés megyei Dévaványa város zsidó temetőjét tavaly év végén teljes egészében megtisztították az elburjánzott növényzettől és elkorhadt ágaktól, az elmúlt napokban pedig befejeződött a több mint 200 sérült sírkő, síremlék helyreállítása is. A munkálatokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezte és finanszírozta.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 18. / 16:05

Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 10:25

Budakeszi sírrongálás: A geocaching nevű „kincskereső” játék a magyarázat

A Mazsihisz.hu információi szerint a világszerte ismert, és Magyarországon is népszerű „geocaching” játék a magyarázata annak, hogy miért keresték fel a budakeszi zsidó temetőt azok a fiatalok, akik a sírkőrongálásokat idén áprilisban elkövették. A geocaching célja, hogy a játékosok megtalálják azokat a ládákat, amelyeknek koordinátáit az internetre töltik fel – csakhogy ez esetben a láda kihelyezésére nem kértek engedélyt. Igaz, nem is kaptak volna.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 09:42

A budakeszi zsidó temető rongálói 13 éves fiúk, akik kincseket kerestek

A rendőrség gyanúja szerint két 13 éves fiú rongált idén áprilisban a budakeszi zsidó temetőben. Életkoruk kizárja büntetőjogi felelősségre vonásukat – írja a Police.hu. A fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám kincses ládát nem találtak, s csalódottságában egyikük elkezdte döntögetni a sírokat, majd ehhez segítségül hívta a barátját is. Miután kidühöngték magukat, hazamentek.