Címkék

Zsidó világ

Kultúra / 2023. Január 27. / 13:20

A hét műtárgya: A pesti gettó térképe

– A pesti gettó néhány hónapos fennállása, novembertől januárig, lehetővé tette, hogy viszonylag tartós életmódra kelljen berendezkedni, „intézményeket” teremtett, de volt esélye lakóinak, hogy élve, önszántukból távozhassanak egyszer innen, a gettó élete jórészt egybeesett Budapest ostromának napjaival – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Megemlékezések / 2023. Január 26. / 09:37

Egy magyar zsidó nő volt a magyar sport első világbajnoka

A Budapesten zsidó családban született Kronberger Lili műkorcsolyázó 115 évvel ezelőtt, 1908. január 26-án megszerezte a magyar sport első világbajnoki aranyérmét a csehországi Opavában. A kor viszonyaira jellemzően a korabeli magyar sajtó egy része azzal próbálta kisebbítenie érdemeit, hogy vetélytársak nélkül versenyez – ami annyiban igaz volt, hogy a műjégpályát szinte kizárólag férfiak uralták. A sportolónő érdemei azonban: elévülhetetlenek.

Közélet / 2023. Január 25. / 18:48

Mától elindult az antiszemitizmusról szóló európai felmérés

Az Európai Unió (EU) Alapjogi Ügynöksége (FRA) mától elindította az antiszemitizmussal kapcsolatos, immár harmadik nagyszabású kontinentális felmérését az EU kiválasztott tagállamaiban. A kutatásban 16 év feletti, magukat zsidónak valló személyek vehetnek részt, akiket a környezetükben tapasztalt antiszemita jelenségekről kérdeznek.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 25. / 17:26

Miskolc főépítésze: Meg kell óvni a város zsidó örökségét

Szunyogh László miskolci főépítész előadásával folytatódott a miskolci zsidó múzeum baráti körének előadássorozata a Kazinczy utcai zsinagógához tartozó közösségi ház nagytermében. A program Kerényi László Miskolci zsidóság című filmjének levetítésével kezdődött, amely a miskolci zsidóság történelméről és jelenkori mindennapjairól szólt.

Zsidó világ / 2023. Január 23. / 18:20

Ránk köszöntött svát hónapja – jó hónapot minden hittestvérünknek!

Beköszöntött svát hónapja, amelyről természetesen mindenkinek a Tu Bisvát, a fák újévének ünnepe ugrik be először. Holott ennek az időszaknak vannak más nevezetes napjai is, ebben a hónapban van például a Dal Szombatja is, amely idén a polgári időszámítás szerint február 4-re esik. Hódes Tov!

Zsidó világ / 2023. Január 23. / 14:26

Előadás a rabbiképző történetéről a Héber Imre Klubban

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Egykor volt Rabbiképző, Rabbiszeminárium címmel Villányi András fotóművész előadását hallgathatják meg január 25-én, szerdán 15 óra 30-tól. A program a ZOOM internetes platformon is követhető lesz.

Zsidó világ / 2023. Január 20. / 14:43

A formába öntés kegyelme: Uri Asaf festményei a 2B Galériában

Héber betűk címmel nyílt meg a napokban Uri Asaf tárlata a Ráday utcai 2B Galériában, ahol ma délután maga az alkotó, valamint a kiállítást megnyitó Csáki Márton tart tárlatvezetést. Uri Asaf szellemi-filozofikus értelemben több rétegű, a héber írásjegyeken alapuló, ám azokat továbbgondoló absztrakt festményeit a héber írásbeliség szentsége, a Tóra örök tanítása, az évezredes zsidó hagyomány inspirálta.

Zsidó világ / 2023. Január 17. / 19:06

„Biztonsági fészek” épül, avagy így omlik a generációk közti fal

Nem mindennapi látvány fogadott a II. kerületi Szász Károly utca egyik épületének alagsorában a napokban: egy csoport huszonéves társaságában védősisakban, szemüvegben és maszkban Heisler Andrást láttam elektromos vésővel a kezében, amint egy falról veri le a vakolatot. Ilyen szerepkörben még nem láttam a Mazsihisz elnökét – igaz, rajta kívül még sok önkéntes dolgozik azon, hogy itt idén szeptemberre elkészüljön a Hasomer új közösségi tere.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 16. / 19:18

Jelen időben a jövő: Egy robot írta egy amerikai rabbi dróséját

Egy New York-i zsidó közösség előtt meglepő prédikációt tartott pár hete Josh Franklin rabbi, aki előre bevallotta: a Vájigás hetiszakaszról szóló drósét nem ő írta. Majd azt kérte a hívektől, találják ki, hogy ki lehet a szerző. Senki sem jött rá, hogy a beszédet nem ember, hanem egy ChatGPT, vagyis egy olyan robot (chatbot) írta, amelyet az OpenAI nevű, mesterséges intelligenciát kutató laboratórium fejlesztett ki.

Kultúra / 2023. Január 16. / 13:07

Kitűzték a jom kippuri háborúról szóló, Golda című film premierjét

Golda Meir miniszterelnök asszony áll a fókuszában annak az angol háborús filmdrámának, amelyben Helen Mirren alakítja a jom kippuri háború alatt kemény döntésekre kényszerült izraeli kormányfőt. Mint bejelentették: a Guy Nattiv által rendezett életrajzi filmet jövő hónapban a Berlinálén, a berlini filmfesztiválon mutatják be, míg a mű nemzetközi premierje idén augusztus 25-én lesz.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 09. / 20:25

Borsodi szülőfalujában emlékházat avattak Adolph Zukor tiszteletére

A Cukor Adolfként magyar zsidóként született, de Adolph Zukor néven világhírűvé vált amerikai producer, rendező születésének százötvenedik évfordulója alkalmából emlékházat avatott híres szülöttje tiszteletére a Borsod-Abaúj-Zemplénben lévő Ricse önkormányzata. Az ünnepségen többek között jelen volt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Róbert színművész, Farkas Bertalan űrhajós és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke.

Tudomány / 2023. Január 09. / 13:57

A csók új kiadásban Löw Immánueltől – nagy skajach a szegedieknek!

Igazi könyvritkaság látott napvilágot a Szegedi Zsidó Hitközség reprint kiadásában: a hitközség újra megjelentette a város legendás főrabbijának, Löw Immánuelnek A csók című munkáját. A mű 1882-ben nászajándék gyanánt íródott, így annak idején mindössze 30 példány készült belőle. Ebből mára csak három kötet hollétéről tudni – nagy öröm, hogy a munka az olvasók számára már hozzáférhető.