Címkék

Zsidó világ

Kultúra / 2022. Szeptember 30. / 13:47

A hét műtárgya: Hálaadás a Szentföldről

A 91 éves korában, az 1944-es év március elsején meghalt Strausz Adolf még cionista is volt, akit e levéllel tanítványai a 85. születésnapja alkalmából köszöntöttek a jisuvból, a leendő Izraelből a zsidótörvények életbe lépésének idején. A tanítványok ebben a bibliai idézetekkel átszőtt, kétnyelvű levélben ünnepelték mesterüket – tudjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinjából.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 17:07

Ábrahám és Izsák a modern izraeli költészetben

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) szervezésében tart előadást dr. Rachel Korazim, az izraeli költészet Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben egyaránt ismert és elismert tanára október 3-án, jövő héten hétfőn fél 6-kor az OR-ZSE Scheiber Sándor utcai főépületében.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 12:36

A qumráni közösség zsidó irányzat volt, nem keresztény és nem is szekta

Sajnálhatja, aki kihagyta a Bét Sálom zsinagóga BS Akadémia elnevezésű előadás-sorozatának tegnapi rendezvényét, hiszen a Holt-tengeri tekercsek kapcsán a qumráni közösségről tartott izgalmas előadást a téma egyik hazai szakértője, dr. Tamási Balázs, az OR-ZSE egyetemi docense. Álláspontja szerint a qumráni közösség nem tekinthető szektának, s nem köthető a kereszténységhez sem, hanem a zsidóságon belül képviselt külön vallási irányzatot.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 29. / 10:36

A 10 legbefolyásosabb zsidó közéleti személyiség 2022-ben

A nagyobb zsidó lapok évről évre közzétesznek különböző „ranglistákat" a világ befolyásos zsidó vezetőiről. A Szombat folyóirat alábbi összeállítása a Jerusalem Post listája alapján készült, s aligha jelent meglepetést, hogy első helyen az Oroszország által megtámadott Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij áll, a második Jaír Lapid izraeli miniszterelnök, a harmadik pedig Élisabeth Borne, Franciaország új kormányfője.

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 13:24

A Múlt és Jövő új kiadványai a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

Az idei Budapesti Nemzetközi Fesztivál 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és csaknem 400 dedikálással várja az olvasóközönséget szeptember 29-e és október 2-a között. A budai Millenárison rendezett rangos eseményen ott lesz a Kőbányai János író, szerkesztő által vezetett Múlt és Jövő zsidó folyóirat és könyvkiadó is, amely új kiadványokkal jelentkezik a fesztiválon.

Izrael / 2022. Szeptember 28. / 10:20

Ezért vagyunk büszkék Izraelre – Jair Lapid ragyogó beszéde az ENSZ-ben

– Izrael erős, liberális demokrácia. Büszke és virágzó. Start-up nemzet. Tizenhárom Nobel-díjassal az irodalom, a kémia, a közgazdaságtan és a békedíj területén. Miként történhetett ez meg? Azért, mert úgy döntöttünk, hogy nem leszünk áldozatok – többek között ezt mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök a napokban lezajlott ENSZ-közgyűlésen. Az alábbiakban a kormányfő teljes beszédét közöljük – hiszen mi is sokat tanulhatnánk belőle.

Ünnepek / 2022. Szeptember 28. / 08:54

Ma van Gedáljá böjtje – de mire is emlékezünk a mai gyásznapon?

Ma reggel 5 óra 7 perctől este 6 óra 54 percig tart a mai gyásznap böjtje, amelyet a babiloni fogság idejében meggyilkolt Gedáljá judeai helytartó emlékére tartunk. Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy erre a gyásznapra külön böjti imarend vonatkozik.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 27. / 20:37

Búcsú a nagy BIG-től

Egy hónap múlva, október végén ünnepelhettük volna a mindannyiunk által röviden csak BIG-nek hívott Benedek István Gábor 85. születésnapját, ehelyett azonban sajnos a halálhírét kell közölnünk. Fájdalmas, hogy itthagyott minket, hiszen kivételes emberként az élet több területén érezhette otthon magát: a magyar zsidó közösségben, az újságíró társadalomban, a szépírók között, mi pedig a legfontosabb helyen tartottuk számon: a szívünkben.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 23. / 15:58

Fűszer és lélek – újévi receptek a nyíregyházi Sófár friss számából

A hamarosan beköszöntő 5783-as zsinagógai esztendő alkalmából két nagyon finomnak tűnő étel recepjét ajánljuk kedves olvasóinknak a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjából: a gránátalmás csirkemájat és a datolyás csirkecombot Bodrogi Fűszeres Eszter „tálalásában". Az újságban egyebek mellett az őszi ünnepi imarendjéről, a három zarándokünnep kialakulásának és szimbólumainak történetéről is olvashatnak.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 23. / 11:35

Egy asztalnál ünnepelt Jakov Hadas-Handelsman a zsidó közösségek elnökeivel

„Kivételes és egyben rendkívüli alkalom, hogy a magyarországi zsidó közösségek mind az 5 elnöke egy asztalnál ünnepelte a zsidó újévet Jákov Hadas-Handelsman nagykövet meghívására. Ez az esemény méltóképpen tükrözi azt az álmot, hogy az új év békét, együttműködést és sikereket hozzon mindenki életébe" – tájékoztatta honlapunkat az izraeli nagykövetség, amely videóösszeállítást tette közzé az ünnepi eseményről.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 22. / 14:10

Szerdócz Ervin: Talmudi példa az önhittség szomorú következményeire

– A „gyökér, mely mérget és ürmöt hajt” szavainak első betűi a sófár kifejezést adják. A sófár a ros hásánái bűnbánó napok elengedhetetlen tartozéka. A sófár hangja „kigyomlálja az emberek szívéből mindazon haszontalan gyökereket, melyek testüknek és lelküknek is egyaránt ártalmasok” – írja aktuális hetiszakaszunk kapcsán az újpesti főrabbi.

Kultúra / 2022. Szeptember 21. / 10:58

Törvényen kívüli őr: Szántó T. Gábor könyve a modern zsidó irodalomról

A hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg Szántó T. Gábor Törvényen kívüli őr – Esszék és tanulmányok a modern zsidó irodalom létformáiról című kötete a Scolar Kiadó gondozásában. A szerző szeptember 30-án, jövő pénteken 15 órától dedikálja új kötetét a Millenáris G-épületében a Scolar Kiadó 22-es számú standjánál.