Egy izraeli vállalkozás szerint nemsokára csirkehúst lehet „növeszteni” élő csirkékből kinyert sejtekből. Nincs többé vágás és állatkínzás és mindez még kóser is lesz a Jewish Chronicle tudósítása szerint.
Kéünk illusztráció / még természetes csirkék
Koby Barak, az ötlettel előálló vállalkozás tulajdonosa biztos benne, hogy finom és kóser húshoz fogunk jutni annak az eljárásnak a végén, amelyet a Héber Egyetem egyik biomérnök munkatársa, Yaakov Nahmias fejlesztett ki.
A folyamat első lépéseként biopsziát kell végrehajtani egy csirkén, aztán az így nyert szövetmintákból lehet csirkehúst növeszteni-alakítani.
A cég már fel is vette a kapcsolatot tekintélyes rabbikkal és ők kellemes meglepetésükre arról biztosították őket, hogy kóserré lehet tenni ezeket a termékeket.
A cég szóvivője szerint „a rabbikat az a kérdés osztja csak két táborra, hogy kóser húsnak vagy kóser párvénak (se húst, se tejet nem tartalmazó ételnek) kell-e tekinteni a mesterséges csirkehúst”.
Az izraeli vallásos cionista tábor egyik nagy halahikus tekintélye, Slomo Aviner rabbi szerint „az a kérdés, hogy a folyamat vagy a végeredmény felől ítélünk-e. Ha az eredményt veszem figyelembe, ugyanolyan húst látok, mint minden más esetben, ha a folyamat felől tekintem, amelynek semmi köze a csirketartás és vágás hagyományos menetéhez, akkor arra kell jutnom, hogy a mesterséges csirkehús nem hús, hanem parve”.
További kérdés, hogy hogyan biztosítható majd a szövetmintákból létrehozott csirkehús előállításának kósersági felügyelete kóservágás hiányában és az is felmerült a jogi viták során, hogy vonatkozik-e a biopsziából nyert szövetmintára az élő állat húsának megevésére vonatkozó szigorú tilalom – a rabbik szerint inkább nem.
A cégvezető és tulajdonos Koby Barak, aki maga vegénként szigorúan tartózkodik az állati eredetű ételek fogyasztásától, azt mondta, ő is megenné az általa „gyártani” tervezett mesterséges húst, mivel az előállításához egyetlen állatnak sem kell szenvednie. A kóser étkezési előírásokat megtartó zsidóság és egyes európai államok (Dánia lényegében betiltotta nemrég a kóservágást), illetve állatvédő szervezetek súlyos erkölcsi konfliktusát oldaná fel, ha a módszer elterjedhetne az ortodox világban és azon túl is sokat tehetné azért, hogy mérsékelje az állatok szenvedését, a húsipari termékek előállításához most még szükséges állatkínzást.
Koby Barak szerint az állatkínzást okafogyottá tévő mesterséges csirkehús már öt éven belül a piacra is kerülhet.
A The Jewish Chronicle online alapján
