Gáza nem Auschwitz! Mondjunk nemet a holokauszt bagatellizálására

2024. Január 14. / 20:23


Gáza nem Auschwitz! Mondjunk nemet a holokauszt bagatellizálására

Az Izraelt ért rágalmak közül a mai palesztinok és a zsidók sorsának összehasonlítása a Holokauszt okán, valamint a "népirtás" alaptalan vádja a leggyalázatosabb. Az alábbiakban Dr. Ariel Muzicant, az Európai Zsidó Kongresszus elnökének és Yonathan Arfi, a Francia Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CRIF) elnökének közös állásfoglalását olvashatják.

A képlet jól ismert: "A dolgokat helytelenül megnevezni annyit tesz, mint a világ szerencsétlenségét növelni" – írta Albert Camus 1944-ben. Miközben a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) zajlik a Dél-Afrika által kezdeményezett Izrael elleni tárgyalás, a közbeszéd számos szereplője folyamodik ezekhez a hazug vádakhoz, Jeremy Corbyn volt brit munkáspárti vezetőtől a Netanyahut Hitlerhez hasonlító török elnökig, a szélsőbaloldaltól az európai utcákon tüntetőkig, akik azt követelik: "A folyótól a tengerig".

Anélkül, hogy elvitatnánk a palesztin polgári lakosság és a Hamász által indított háború áldozatainak és túszainak szenvedése iránti jogos együttérzést, ezeket a vádakat határozottan vissza kell utasítani.

Yonathan Arfi és Dr. Ariel MuzicantYonathan Arfi és Dr. Ariel Muzicant

Mit jelent tehát a népirtás vádja? Mit jelent Izrael lenácizása? A népirtás gondolatának a gázai háborúval való összekapcsolása azt a célt szolgálja, hogy Izrael államot a végső gyalázat címkéjével illessék. Ez a vád tartalmilag és jogilag is megalapozatlan, valójában más, politikai célokat szolgál.

Először is, a fogalmak jelentésének ez a perverz megfordítása Izraelt, a holokauszt áldozatainak menedéket nyújtó államot a hóhérok államaként ábrázolja, és célja, hogy megzavarja társadalmunk erkölcsi iránytűjét. Azzal, hogy Izraelt szimbolikusan nácinak bélyegezi, a vád felmenti az európai lelkiismeretet a holokauszt bűnössége alól. Végezetül, Izrael erkölcsi bűnösségének maximalizálásával a vád minimalizálja a Hamász október 7-i visszaéléseinek súlyosságát. Izraelt népirtással vádolni a leghatékonyabb stratégia az október 7-i pogromok és a Hamász terroristáit motiváló, az izraeli polgári lakosságot lemészároló, megerőszakoló és megkínzó gyilkos ideológia ignorálására.

Ez a vádaskodó félremagyarázás nem újdonság. A palesztin ügy szószólói gyakran használták a zsidó történelem tükrét saját narratívájának megfogalmazására. Például amikor a Nakba ("katasztrófa", arabul) szót választották Izrael Állam függetlenségének történelmi ünnepére.

De mindenekelőtt ezzel a vádaskodó fordulattal legitimálni akarják az erőszakot. Izraelt népirtással vádolni, és új náci államnak nevezni, a legradikálisabb beszédeket is igazolja, egészen odáig, hogy normalizálja az egyetlen zsidó állam felszámolásának követelését. Hiszen egy állítólagos népirtó állammal szemben milyen erőszak nem lenne legitim?

Ne legyünk naivok: akik ezt a terminológiát használják, csak azért teszik, hogy Izraelt vádolhassák. Szelektív felháborodásuk megkíméli a világ nagy önkényuralmi rendszereit, mert elhomályosítja visszaéléseiket, például a kínai ujgurok, a burmai rohingják és a nigériai keresztények üldözését. És természetesen soha nem bírálták a nyugati katonai műveleteket az Iszlám Állam ellen Moszulban és Rakkában, vagy az al-Kaida ellen Afganisztánban, annak ellenére, hogy sajnálatos módon azok is számos civil áldozatot követeltek.

Ez a vádaskodó, kifordított beszéd tehát valójában nem más, mint a zsidó állam önkényes és kiszámított megbélyegzése. És sajnos tudjuk, hogy az általa kiváltott ellenszenv közvetlenül kiterjed a zsidókra az egész világon.

Nekünk, európai zsidóknak felelősségünk, hogy elítéljük ezeket a veszélyes vádakat, amíg még van időnk. Mert Gáza nem Auschwitz! Szégyelljék magukat azok a kormányok, amelyek részt vesznek a holokauszt bagatellizálásában és tagadásában.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Kezdetét vette az emlékezet éve
2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve