Zúgott a vastaps a Binah Orchestra világpremierjén a Dohányban

2023. Szeptember 07. / 15:36


Zúgott a vastaps a Binah Orchestra világpremierjén a Dohányban

Aki ott volt, az tanúsíthatja: a jelenleg is zajló 25. Zsidó Kulturális Fesztivál keretében kivételes és rendkívüli zenei élményben volt részünk a Binah Orchestra előadásában. A Dohány utcai zsinagóga közönsége egészen eredeti, újszerű ás soha nem hallott hangszerelésben hallhatott nemcsak zsidó dalokat, hanem rock világslágereket is. Gratulálunk Leonyid Gutkin producernek!

Úgy harangoztuk be a Binah Orchestra fellépését, mint a jubileumi zsidó fesztivál egyik várható szenzációját, s nem tévedtünk: a show látványos, a hangszerelés pedig páratlan volt. Olyan formában hallhattuk a Jiddise Máme, a The Sound of Silence vagy a Knocking on Heaven's Door című dalokat, ahogyan még soha.

Ez főleg a Budapesten élő Leonyid Gutkinnak köszönhető, aki annak idején a szovjet Avtograf zenekarban játszott, majd annak nemzetközi sikere egészen Los Angelesig röpítette, ahol Leonyid (a barátainak: Leo) egyrészt elsajátította a professzionális zenei produceri munka alapvető fogásait, másrészt olyan kapcsolati hálót alakított ki a világ legismertebb zenészeivel, zenei producereivel és „show-gyárosaival”, amit máig kamatoztatni képes. 

Az előadás társproducere az angol Andy Wright zenei rendező és dalszövegíró, aki olyan világhírű bandákkal dolgozott együtt, mint a Simply Red, a Eurythmics, a Simple Minds. A show egyik rendezője a svédországi Micke „Mickeadelica” Gustaffson, aki több előadót segített hozzá, hogy bejusson a Eurovision döntősei közé, és benne van a Binah csapatában a svéd Brollan Soderstrom, aki dolgozott a Roxette-tel is. A vizuális effektekért az orosz Jurij Antizerszkij díszlettervező, produkciós vezető és tervező felelt, aki dolgozott Alla Pugacsevával, Julio Iglesias-szal, David Copperfielddel is. 

A mostani produkcióban a nemzetközi zenei világ krémje állt színpadra magyar sztárokkal: énekelt Bereczki Zoltán, Gubik Petra, Müller Péter Sziámi, Pásztor Anna, míg a külföldi fellépők közül megemlíthetjük az izraeli Amber Revivalt (Netta Nimrodit és Arie Burshteint), valamint a Rox Brotherst (Alex és Nikita Pozdnyakovot).  

230904_ZSKF_JIDDISE MÁME JUKEBOX_PT060.JPG

Gutkin alapötlete az volt, hogy a nemrég elhunyt édesanyja, egy igazi jiddise máme emlékére összeállított egy zenei varázsdobozt, amelyből a legkülönfélébb szerzemények „kerültek elő” a klezmertől kezdve operettslágereken át Leonard Cohen, Bob Dylan, Billy Joel, Lenny Kravitz és Elvis Presley művekig. 

Mivel a Binah Orchestra tervei szerin a mostani show ezzel a műsorral az első állomása volt egy tervezett nemzetközi turnénak, legyünk rá büszkék, hogy ennek a remekül sikerült, dörgő vastapsot kapott produkciónak elsőként a Dohány utcai zsinagóga adhatott otthont.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Érvényesülni fogsz, mert veled lesz gondviselő Istened
Megemlékezések
Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő
2023. November 24. / 12:09

Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő

Hírek, lapszemle
Le Monde: A Gázában fogva tartott túszok többsége életben van