Zúgott a vastaps a Binah Orchestra világpremierjén a Dohányban

2023. Szeptember 07. / 15:36


Zúgott a vastaps a Binah Orchestra világpremierjén a Dohányban

Aki ott volt, az tanúsíthatja: a jelenleg is zajló 25. Zsidó Kulturális Fesztivál keretében kivételes és rendkívüli zenei élményben volt részünk a Binah Orchestra előadásában. A Dohány utcai zsinagóga közönsége egészen eredeti, újszerű ás soha nem hallott hangszerelésben hallhatott nemcsak zsidó dalokat, hanem rock világslágereket is. Gratulálunk Leonyid Gutkin producernek!

Úgy harangoztuk be a Binah Orchestra fellépését, mint a jubileumi zsidó fesztivál egyik várható szenzációját, s nem tévedtünk: a show látványos, a hangszerelés pedig páratlan volt. Olyan formában hallhattuk a Jiddise Máme, a The Sound of Silence vagy a Knocking on Heaven's Door című dalokat, ahogyan még soha.

Ez főleg a Budapesten élő Leonyid Gutkinnak köszönhető, aki annak idején a szovjet Avtograf zenekarban játszott, majd annak nemzetközi sikere egészen Los Angelesig röpítette, ahol Leonyid (a barátainak: Leo) egyrészt elsajátította a professzionális zenei produceri munka alapvető fogásait, másrészt olyan kapcsolati hálót alakított ki a világ legismertebb zenészeivel, zenei producereivel és „show-gyárosaival”, amit máig kamatoztatni képes. 

Az előadás társproducere az angol Andy Wright zenei rendező és dalszövegíró, aki olyan világhírű bandákkal dolgozott együtt, mint a Simply Red, a Eurythmics, a Simple Minds. A show egyik rendezője a svédországi Micke „Mickeadelica” Gustaffson, aki több előadót segített hozzá, hogy bejusson a Eurovision döntősei közé, és benne van a Binah csapatában a svéd Brollan Soderstrom, aki dolgozott a Roxette-tel is. A vizuális effektekért az orosz Jurij Antizerszkij díszlettervező, produkciós vezető és tervező felelt, aki dolgozott Alla Pugacsevával, Julio Iglesias-szal, David Copperfielddel is. 

A mostani produkcióban a nemzetközi zenei világ krémje állt színpadra magyar sztárokkal: énekelt Bereczki Zoltán, Gubik Petra, Müller Péter Sziámi, Pásztor Anna, míg a külföldi fellépők közül megemlíthetjük az izraeli Amber Revivalt (Netta Nimrodit és Arie Burshteint), valamint a Rox Brotherst (Alex és Nikita Pozdnyakovot).  

230904_ZSKF_JIDDISE MÁME JUKEBOX_PT060.JPG

Gutkin alapötlete az volt, hogy a nemrég elhunyt édesanyja, egy igazi jiddise máme emlékére összeállított egy zenei varázsdobozt, amelyből a legkülönfélébb szerzemények „kerültek elő” a klezmertől kezdve operettslágereken át Leonard Cohen, Bob Dylan, Billy Joel, Lenny Kravitz és Elvis Presley művekig. 

Mivel a Binah Orchestra tervei szerin a mostani show ezzel a műsorral az első állomása volt egy tervezett nemzetközi turnénak, legyünk rá büszkék, hogy ennek a remekül sikerült, dörgő vastapsot kapott produkciónak elsőként a Dohány utcai zsinagóga adhatott otthont.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Abonyban tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke
Zsidó világ
De mi is az az ómerszámlálás? – elmagyarázzuk!