Címkék

Zsidó Kulturális Fesztivál

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 20. / 16:55

Csaknem 15 ezren voltak a Zsidó Kulturális Fesztiválon – köszönjük!

A Zsidó Kulturális Fesztiválok sorában az idei rekordot döntött a nézőszámok tekintetében, hiszen még nem volt rá példa, hogy csaknem 15 ezren legyenek kíváncsiak a programjainkra. Köszönjük a szervezők, a fellépők, a közreműködők, az önkéntesek, a technikai és az adminisztrációs segítők munkáját, s nem utolsó sorban köszönet a közönségünknek és a támogatóinknak.

Kultúra / 2022. Szeptember 16. / 09:32

Emberszag: Gyabronka József remekel Szép Ernő szerepében

A nemrég véget ért Zsidó Kulturális Fesztivál keretében tartották az Emberszag című film-szín-játék című film ősbemutatóját a Madách Színházban. A Szép Ernő azonos című regényéből, naplójegyzeteiből, egyéb írásaiból Ferencz Győző költő állította össze a mű szövegét, a főszerepben, azaz Szép Ernőként Gyabronka Józsefet láthattuk, aki voltaképpen a vállán viszi az egész filmet. Nélküle nem lett volna az igazi.

Kultúra / 2022. Szeptember 13. / 19:51

Hibátlan retró – Teszter Nelli, Nógrádi Gergely: Forró csokoládé

Majdnem azt mondanám, hogy új musical mutatkozott be a Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 11-én, vasárnap a Hegedűs zsiniben, persze ez kissé pontatlan lenne, ugyanis Teszter Nelli és Nógrádi Gergely budapesti ősbemutatója inkább a zenés játék kategóriába illeszthető be legpontosabban. Bedő J. István írása.

Kultúra / 2022. Szeptember 13. / 11:01

Mara Aranda a Rumbach-ban: Delejes szefárd zene „varázslónővel”

Nem mindennapi koncertet adott Mara Aranda spanyol énekesnő és zenekara a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Olyan hangok szóltak a színpadról, amelyeket még nemigen hallottunk, s ebben nincsen semmi túlzás, hiszen a zenészek korhű középkori spanyol hangszereken játszottak, maga Mara Aranda pedig olyan volt, mint egy időutazó „varázslónő”, aki a XVI. századból röpült el Budapestre.

Élet + forma / 2022. Szeptember 12. / 10:04

Hidas Judit-Kárász Eszter: Köszönet az őszinte szavakért

Többek között az évek múlásáról, a hajdani gyereksétáltatások öröméről és játszóterezések rettenetéről vagy a nagymamákká lett mamákhoz fűződő, merőben új kapcsolatok bonyolultságáról beszélgetett Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes, bohócdoktor a közös zenés irodalmi estjükön a Zsidó Kulturális Fesztiválon.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 09. / 11:48

Összeérő mesék – Darvasi László író a Bálint Házban

„Jöttél Trapitit olvasni, mi?” – kérdezi Darvasi László író a barna kutyától, amely szétnéz a Bálint Ház Maceszgombóc terme előtti helyiségben, ahol nem sokkal később elkezdődik a Minizsinizsúr című zenés irodalmi mesedélután – így kezdődik a Kultúra.hu beszámolója arról a zenés irodalmi mesedélutánról, amelyen (a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében) Darvasi Lászlón kívül fellépett Klein Judit énekesnő és Teszter Nelli zongoraművész.

Kultúra / 2022. Szeptember 07. / 15:04

Szép ez a szeptember – főleg Kern Andrással a Dohányban

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében telt házas, hatalmas sikerű koncertet adtak Kern András és művészbarátai a Dohány utcai zsinagógában, amelyről a Kossuth-díjas színművész találóan jegyezte meg: nem koncertteremnek épült ugyan, hanem imádkozóhelynek, ettől függetlenül pompás dolog itt énekelni. Ami még ennél is pompásabb volt: őt és művészbarátait hallgatni.

Kultúra / 2022. Szeptember 06. / 14:34

Malek Andrea elvarázsolt minket a Rumbach-ban

Érzékeny és elbűvőlő hangja volt, ráadásul tegnap olyan felszabadultan és örömtelien énekelt, hogy varázslatos volt Malek Andreát hallgatni a Zsidó Kulturális Fesztiválon a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Skajach! A Lecha dodit például olyan megejtően énekelte, hogy felvettem belőle egy részt a telefonommal, s beállítottam csengőhangnak…

Kultúra / 2022. Szeptember 05. / 16:55

Koncz Zsuzsa kirobbanó formában – megkezdődött a Zsidó Kulturális Fesztivál

Hatalmas, több száz méter hosszú sorok kígyóztak a Dohány utcai zsinagóga előtt tegnap este 7 és 8 óra között, ami előrevetítette, hogy igencsak telt házas koncerttel nyit az idei Zsidó Kulturális Fesztivál. Óriási tömeg várta ugyanis Koncz Zsuzsa fellépését, akit viharos taps fogadott, amikor a zsinagóga színpadán megjelent.

Kultúra / 2022. Szeptember 01. / 16:31

Havasi Balázs: „Legszívesebben Liszt Ferenccel játszanék négykezest”

A Dohány utcai zsinagógában megrendezésre kerülő koncert igazi kuriózum számomra több szempontból is. Idén közel harminc nagy show-t állítunk színpadra szerte a világban, ez mégis egy egészen rendkívüli koncertnek ígérkezik. Ezúttal nem lesz csillogó-villogó körítés, csak ketten leszünk a színpadon, a Bösendorfer zongora és én, ami számomra különleges elmélyülést tesz majd lehetővé.

Kultúra / 2022. Augusztus 31. / 17:00

Irodalmi estek kicsiknek, nagyoknak zenével és főzéssel a Zsidó Kulturális Fesztiválon

A Bálint Házban rendezett ingyenes rendezvényeken velünk lesz Darvasi László író, Hidas Judit író, Király Kinga Júlia író, Kárász Eszter énekesnő, Klein Judit énekesnő, Rubin Eszter író és Teszter Nelli zongoraművész. Mindenkit szeretettel várunk, s ne feledjék: nemcsak a zene, de az irodalom és a főzés is életörömre hangol!

Kultúra / 2022. Augusztus 30. / 21:56

A Broadway csillaga és nosztalgikus időutazás a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Az ortodox zsidó családban született, s idén 80 éves Barbra Streisand, a Broadway és Hollywood csillagának legismertebb világszámai csendülnek fel magyar énekesek tolmácsolásában a Dohány utcai zsinagógában, míg a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Gergely Róbert színész-énekes röpít vissza minket az időbe nosztalgikus estjén, amelyen az az 1960-as, ’70-es és ’80-as évek legszebb dalaiból hallhatunk válogatást.